Piratparti-grundaren startar nyhetstjänst

Rick Falkvinge (Bild från youtubeklippet nedan)
Rick Falkvinge (Bild från youtubeklippet nedan)

Piratpartiets grundare och före detta partiledare Rick Falkvinge lanserar ny bildbaserad nyhetstjänst. Falconwing News (FWN) vill kringgå vanliga medier helt genom att bara använda sig av distribuerat innehåll på andras plattformar, något som ger FWN femton års försprång mot traditionella medier enligt egen uppgift. Den nya medieplattformen riktar sig till de 20 procent av internetanvändarna som själva valt att vara smarta, och gratisvurmaren Falkvinge vill anställa 682 personer, betala dem i euro men endast ge ersättning i bitcoin.

Ovanstående är inte bara en korrekt nyhet, de tre meningarna är dessutom skrivna enligt formeln för vad FWN kallar ”Heartbeat Story Format”:

”Our first launch is heartbeat stories that have a very fixed format: they consist of a headline and three sentences. These three sentences take the form of Fact. Background. Satire. The story must be able to stand on its own if you read just the first sentence, or just the first two sentences.”

Falkvinge beskriver FWN:s värderingar och pekar ut relevant, informativt och roligt som de tre ledorden för innehållet som FWN ska producera. Utan omsvep erkänns också ett elitistiskt och exkluderande förhållningssätt gentemot omvärlden samt en libertariansk grundsyn. ”Kom ihåg: Om du inte exkluderar någon, så inkluderar du inte någon heller” står det i FWN:s värderingsdokument.

En del utländska nyhetsbyråer har plockat upp nyheten om Falkvinges nya projekt. Även på Twitter har reaktionerna börjat dyka upp.

”‘Visual heartbeat format’ är ungefär det mest bajsnödiga jag läst på väldigt länge (i internettid räknat)” skriver Marcin de Kaminski och verkar måttligt road över FWN:s ideologiska rötter.

[youtubeplay id=”nxMLWMG5Y_U” size=”large”]

 

Kommentera