Facebooks algoritmer visar namn på mordmisstänkta i Lisa Holm-fallet

Fallet med den mördade Lisa Holm har engagerat många, inte minst i sociala medier. De flesta större svenska medier har rapporterat flitigt om både försvinnandet, och nu efterspelet med flera misstänkta gärningsmän häktade. Samtidigt har som vanligt en rapportering kring rapporteringen uppstått. Hur närgången måste en journalist bli när hen närmar sig anhöriga till ett brottsoffer? Hur skiljer sig rapporteringen jämfört med om det till exempel varit en äldre man som blivit mördad (det så kallade Missing white woman syndrome).

De svenska rasisterna ser också sin chans att koppla händelsen till en invandringsproblematik baserat på uppgifter om de häktade personernas bakgrund. Seriösa svenska medier är försiktiga med både namnpubliceringar och detaljer om de brottsmisstänkta, men Avpixlat, en rasistisk och främlingsfientlig sajt, väljer att publicera namn på flera av de misstänkta personerna, detta alltså innan någon dom har fallit.

Eftersom du är en medveten mediekonsument undviker du såklart att läsa Avpixlat och andra sajter som baserar sin bevakning på förvanskning av fakta och rena spekulationer. Men vad händer när de traditionella mediernas innehåll kopplas samman med etiskt tveksamma publiceringar, mitt framför dina ögon och utom din kontroll? Det hände min vän och tidigare poddkollega Josefine Hådell idag.

Hon såg en länk i sitt Facebook-flöde till en Oisín Cantwells krönika om Lisa Holm-mordet och Facebook placerade automatiskt ett antal ”links people also shared” i anslutning till artikeln. Av de tre ytterligare artiklar som länkades var två från Aftonbladet och en från Avpixlat. Redan i ingressen hos Avpixlat avslöjades namnet på en av de misstänkta för mordet. Notera att detta alltså framgick utan att Josefine behövde klicka sig in på Avpixlat. Det var Facebooks ”smarta” algoritmer som gjorde det möjligt.

Så här såg det ut i flödet:

avpixlat-maskad

Josefine Hådell reagerade förstås och skrev en egen uppdatering där hon riktar kritik mot hur Facebooks ranking av innehåll fungerar.

”Person i FB-flödet delar AB-krönika om Lisa Holm-rättegången. Under länken, i Facebooks kompilation av andra rekommenderade/delade länkar, dyker en Avpixlat-puff upp där en av de misstänktas namn och bild finns publicerat. Såhär, Facebook: OM ni ska ta på er rekommendationer till annat ”intressant innehåll”, kan ni då på nåt sätt undvika att ge länk-kräm och spridning till rasistiska dyngsajter som bryter mot alla tänkbara pressetiska riktlinjer? Bygga in nåt slags NO BULLSHIT-filter i edgerank-formeln kanske?” skriver hon på Facebook.

Tiderna förändras och lösningar som presenterar relaterat innehåll till det vi gör på nätet har vi vant oss vid sedan länge. Men Facebook har ingen automatisk pressetik, och både brottsoffer och brottsmisstänkta riskerar att hängas ut på ett sätt som kan liknas vid ryktesspridning, speciellt när källorna blir en mix av etablerade och pressetiskt mer stabila aktörer samt hatsajter med kränkande innehåll.

(Ovanstående publicerat med tillstånd från Josefine Hådell).

Kommentera