San Francisco håller på att förlora sin själ

San Francisco

Många unicorns per capita och ett spirande startupcommunity till trots, så är Stockholm långt ifrån San Francisco, och definitivt långt ifrån Silicon Valley. Jag börjar mer och mer tycka att det är en fördel, i alla fall om jag ser till effekterna på staden San Francisco, med skenande hyror (vissa hävdar att rent control är en del av problemet snarare än lösningen), extrema huspriser och allt fler tjänster och företag som snarare motverkar utvecklingen av staden som gemensam för dess befolkning, än bidrar till dess utveckling utanför it-världens personalstyrkor.

Stuart Schuffman, aka ”Broke-Ass Stuart”, är reseskribent, programledare och poet. I The San Francisco Examiner sträcker han ut en hand till det startupcommunity som enligt honom gör att San Francisco håller på att förlora sin själ. Han önskar att fler ville omfamna hela staden, inte bara det som startuplivet erbjuder.

”If you’re gonna be here, BE here. [… ]What I’m inviting “you” to do, is to become part of the “we.” San Francisco is on the precipice of losing its soul, and if you’re tired of being blamed as the problem, come be part of the solution.”

Hela startupkulturen har omedvetet eller medvetet skapat ett parallellt isolerat samhälle enligt Stuart Schuffmann. Han tycker synd de som flyttat till San Francisco för att jobba åt någon av de stora it-jättarna, och som vill hoppa på tåget medan det fortfarande verkar rulla åt rätt håll.

”So, why do I feel bad for them? Because they’ve never been given the chance to be San Franciscans … and most of them don’t even know it. It must be a hell of a thing to move somewhere for a job and be told that you are the cause of most of that city’s problems.” SFexaminer.com: Showing the techies some love

Hela anledningen till att allt fler it-företag flyttar in från Silicon valley och placerar sina kontor i San Francisco är förstås det övriga utbudet av en attraktiv stad, nöjesliv, aktiviteter osv. Programmeringsnörden som förr nöjde sig med ett garage i Palo Alto vill idag ha en studio-lägenhet vid Dolores Park. Samma trend sker i Stockholm där många av de hetaste startupbolagen har kontor i city, snarare än i Kista, utanför stan.

Kommentera