Ny tjänst mäter förekomsten av kvinnor och män i svensk media

Olga Stern, grundare av Genews.io
Olga Stern, grundare av Genews (Foto: Genews.io)

Nu börjar många återvända till jobbet efter semestern, förhoppningsvis med känslan av att ha laddat batterierna och skaffat energi inför hösten. Men Olga Stern har inte latat sig på sin ledighet. Istället har hon ägnat sin semester från jobbet som utvecklare på Valtech till att koda Genews, en tjänst som mäter förekomsten av kvinnor och män i media. Tjänsten är skapad tillsammans med Sofia Persson och Annika Hövik. Olga Stern vill genom tjänsten skapa debatt kring genusfördelningen i media samt även erbjuda tidningar möjlighet att använda statistiken för egen del.

Idag lanseras Genews som analyserar cirka 600 artiklar per dygn (det varierar beroende på antalet publiceringar) från 16 svenska tidningar. Det finns även planer på att lansera tjänsten internationellt. Analysmetoden är helt automatisk och tar inte hänsyn till nyanser i språket, men när den kvantifieras i större omfattning kan den ge värdefulla insikter enligt informationen på hemsidan. Datan till analysen hämtas från Overview News API.

Samtidigt har Rättviseförmedlingen tidigare fått 3,2 miljoner kronor i stöd från Vinnova för att utveckla en webbtjänst som ska mäta vilka som syns och får uttalas sig i media. Vad jag förstår kommer den tjänsten vara lite bredare då den även fokuserar på och mäter vem som uttalar sig snarare än bara vilka ord som används i medieinnehållet. Det kommer även skapas årliga rapporter och handla om mångfald i större mening än bara kön.

Uppdatering: Efter publicering fick jag tips om Twitter-kontot Shejmbåt från Max Berggren, som räknar namn i svenska tidningar och varje vecka presenterar fördelningen mellan kvinno- och mansnamn.

Här är de svenska tidningar som ingår i urvalet vid lanseringen av Genews:

Aftonbladet
Dagens Industri
Dagens Nyheter
Dalademokraten
Expressen
Göteborgs-Posten
IDG
Kvällsposten
Metro
Ny Teknik
Rapport
Svenska Dagbladet
SVT Nyheter
Sydsvenskan
Upsala Nya Tidning
Östgöta Correspondenten

Kommentera