”Data är människor. Data är vi.”

Idag är jag på plats i Malmö för The Conference, en av de bästa konferenserna om vad som händer både i den digitala och fysiska världen när det gäller beteenden, attityder, teknik och samhällsutveckling. The Conference har alltid haft ett lite mer filosofiskt anslag än de flesta andra svenska webb- och kommunikationskonferenser. Här ryms de större penseldragen och de mer visionära perspektiven.

Johanna Koljonen är huvudmoderator för konferensen och inledde morgonen med att introducera den första keynotetalaren Aral Balkan som pratade om ett aktuellt tema: Demokratisk design och hur de stora it-jättarna från Silicon Vally huserar allt mer av vårt digitala liv. Det kanske var okej när tekniken var som en butler som gjorde vad vi sa åt den, men kanske inte lika okej när det handlar om att övervaka våra resvanor genom hur vi använder Google Maps eller basera kommersiella erbjudanden utifrån vad vi skriver i våra privata anteckningar i telefonen. Vårt digitala liv håller på att bli en förlängning av oss själva, snarare än döda enheter som vi använder då och då. Det får konsekvenser när det gäller integritet, övervakning och säkerhet.

Aral Balkan tog upp hur slaveriet handlade om att sälja kroppar, men att vi nu behöver ett nytt namn för vad det innebär att sälja allt det som vi består av, förutom kroppen. Vår data helt enkelt.

”Data is people. Data is us.” konstaterade Aral Balkan. Han pratade också om tre olika typer av design.

silicon-valley-designopen source design

ethical-design

Själv jobbar Balkan på en tjänst kallad Heartbeat tillsammans med två medgrundaren. Tjänsten bygger på peer-to-peer-teknik och ska göra det möjligt att ha kontakt med sina vänner, både privat och öppet, utan inblandning av en tredje part. ”We’re a tiny & independent social enterprise building technology that respects human rights.” beskriver de sig som på hemsidan.

Kommentera