Tre (andra) anledningar att folk gillar Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna i Almedalen

Frågan om varför någon egentligen röstar på det rasistiska partiet Sverigedemokraterna är viktig eftersom svaret ger andra en möjlighet att kommunicera med dessa väljare utan att fördomar står i vägen.  Här är tre förklaringar på varför Sverigedemokraterna växt sig så stora i Sverige, där en skeptisk inställning till migrationspolitiken är gemensam, men där det också finns ytterligare svar.

1. Anti-etablissemang
Kit.se har gått igenom SOM-institutets kartläggning av 604 sd-väljare där många beskrivs ha ”en starkt kritisk inställning till svenska politiker, medier och till den svenska demokratin.”
Kit.se: Är SD-väljarna unga, arga och bittra? Nej, det är något helt annat som skiljer ut dem.

2. Oro för jobben
”Ju mer man förstår, desto mer troligt är det att oron kring den svenska industrin och jobben är en underskattad faktor i deras oro och för deras beslut på valdagen” skriver samhälls- och ekonomijournalisten Pontus Herin i sin analys.
Pontus Herin: Industrin underskattad faktor i SD-analysen

3. Förenklade budskap
Det är enkelt att finansiera sina reformer genom att säga att man vill skippa ALL invandring, eller säga att man vill slopa ALLA pappamånader i föräldraförsäkringen. Sverigedemokraterna förenklar och gör valen svartvita vilket kan vara lockande i politiska utspel och för den som vill driva debatt. Dessutom behöver aldrig budskapen realiseras i politiska beslut eftersom få är beredda att samarbeta med partiet. TV4:s Marcus Oscarsson en snabbanalys av Sverigedemokraterna från Almedalen i somras, dagen efter Jimme Åkessons tal.
TV4 Nyhetsmorgon: Därför ökar SD i opinionen 

Relaterat
Politologerna: Medias rapportering om Sverigedemokraterna har inte blivit mer negativ

Kommentera