Om detta må ni fortsätta berätta.

Igår kväll såg jag dokumentären Varje ansikte har ett namn på SVT Play och blev oerhört berörd och rörd. Det handlar om en arkivfilm från 1945 som visar hundratals människor som anländer till Malmö hamn efter att ha befriats från tyska koncentrationsläger. Men framförallt handlar det om alla anonyma flyktingar som dagligen anländer till hamnar runtom i världen. Filmaren Magnus Gertten har ömsint skildrat några av dessa människor idag – för att ge de anonyma ansiktena ett namn och sprida deras korta historier.

Skärmdump från dokumentärfilmen, SVT play.
Skärmdump från dokumentärfilmen, SVT play.

Det finns en skrift (med flera år på nacken) utgiven med titeln Om detta må ni berätta, som handlar om just andra världskriget- och som uppmanar oss att aldrig någonsin glömma det som skedde. Med Magnus Gerttens dokumentär får vi ännu ett uppdrag; att vi aldrig någonsin ska glömma de människor som stod där i hamnen, fria i ögonblicket men stulna på ett halvt liv (minst). Och att prata om de människor som ännu inte har anlänt. Som flyr just nu.

Fortsätt berätta, i kampanjer, dokumentär- och spelfilmer. Jag lovar att läsa, lyssna och se.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *