ROI:n av en influencer

Fler företag väljer att arbeta med mindre influencers, så kallade microinfluencers. Istället för stora namn för att främja bolagets varumärke, så används de infuencers så har en mindre följarskara, men med rätt målgrupp.

Men innan du betalar någon för ett marknadsföringssamarbete, se till att influencerns publik är äkta och inte manipulerad data. Här kommer tre sätt att se det:

1. Kontrollera engagement rate
Är följarnas engagemang väldigt lågt medan kontot har många följare? Då kan det vara ett tecken på att det är köpta anhängare – fåfäng data är bara luft.

En enkel uträkning är att du väljer en bild på det kontot du vill kontrollera. Räkna ihop alla gilla, hjärtan, retweets och kommentarer, dela sedan den summan med hur många som följer kontot. Om du inte orkar räkna, kan du använda Planx.com som räknar ut engagemang automatiskt åt dig. Skriv bara in kontot du vill kolla.

2. Skanna falskt engagemang.
Bara för att en influenser har en hög rate betyder inte de är gröna. Stor köpt följarskara kan döljas med kommentarer som även de är köpta. Kolla efter kommentarer som ”Cool” eller ”Great post”. Detta behöver såklart inte vara köpta kommentarer, men det kan addera en viss insikt till den större analysen som du gör av infuencern. Äkta engagemang är om du ser många kommentarer som är relevanta för det aktuella inlägget.

3. Leta efter misstänkta följ och engagemangsstrategier.
Vissa influencers följer väldigt många under en kort stund, för att i sin tur får följare tillbaka. SocialBlade är ett verktyg som du kan använda för att kontrollera en influencer. Byggde de publiken på ett naturligt sätt eller genom en “bulk-följartaktik”?

Det du vill ha ut av ett samarbetet borde vara att din valda influencer skapar engagemang med en intresserad publik. Fåfäng data är bortkastade pengar.

johanna.lindskog@lindell.org

Källa PR Daily

 

Vad trendar digitalt i Kina?

Isätning – kanske inte det som du först gissade på, men under hashtaggen #Iceeating samlas tusentals ASMR-filmer med is i olika former. Trenden,som går ut på att äta is är dock inte begränsad till fruset vatten, vissa videor innehåller även frysta mjölkbitar och frusen choklad. Det är oklart varför eller hur trenden började, men den verkar ha pågått av och till under den senaste månaden. Filmerna indikerar att folk gillar att titta på folk som äter is helt enkelt.

Vad är ASMR undrar ni? Det står för Autonomous Sensory Meridian Response och kan beskrivas som hjärnmassage. Ljudet av is som tuggas är tydligen väldigt behagligt. Vad säger ni? Jag gillar inte det.

Här är nedan några av de filmer som delats under den nya isiga trenden.

 

Inte ens drottningen är immun mot löneskillnader

Jag tror att även drottning Elizabeth själv, även om hon känd för att vara återhållsam med känslor, blir arg över upptäckten att skådespelaren, Claire Foy, som spelar henne i Netflix serie The Crown tjänar mindre än skådespelaren som spelar hennes man.

Pr-krisen var ett faktum då skådespelarnas ersättning för medverkan i serien uppdagades tidigare i veckan. I den sociala sfären har ämnet diskuterats flitigt. Hollywoods orättvisa löner mellan män och kvinnor har länge varit på tapeten, men den här händelsen sticker ut. Kanske för att serien porträtterar en av världens mäktigaste kvinnor.

Producenterna av The Crown försvarar lönegapet med att den manliga skådespelaren var mer känd än den kvinnliga huvudrollsinnehavaren när de castade serien. Men med tanke på att Claire Foys rollfigur drottning Elizabeth är seriens ankare är det ganska konstigt att hon fick mindre betalt även under den andra säsongen.

Suzanne Mackie, en av showens producenter säger att de kommer justera det hela inför säsong tre.

Claire Foy som spelat drottning Elisabeth kommer dock inte få chansen att höja sin lön i The Crown, då säsong tre kommer återspegla 70-talet vilket innebär att de tidigare skådespelarna byts ut.

 

Här hittar du den ursprungliga artikeln

Falska nyheter sprider bäst på Twitter

En stor undersökning visar att falska nyheter sprider bäst på Twitter. Sanningen tar på Twitter sex gånger längre tid att ses än falska nyheter. Lögnerna har också 70 procent större chans att bli retweetade än sanningen, även om kontot inte verifierat.

Forskarna fann även i studien att människor som retweetade falska nyheter, gjorde det för att de var mer “nya” än de sanna nyheterna. Bottar blir ofta beskyllda på att sprida falska nyheter men det är en inte riktigt en rättvis slutsats. Eftersom människor är mer benägna att sprida de falska nyheterna håller de i sig längre och får bredare spridning.

Som underlag till den nu presenterade datan har forskare tittade på 126 000 berättelser på Twitter, publicerade av omkring 3,5 miljoner användare mer än 4,5 miljoner gånger mellan 2006 och 2017.

Så tro inte på allt du läser, särskilt inte i sociala medier.

Källa: Business Insider

 

Vilka kvinnor inspirerar dig?

Imorgon är det internationella kvinnodagen. Ett varumärke som uppmärksammar det är varumärket Barbie som hedrar dagen med att låta sina dockor skildra kvinnliga förebilder.

Amelia Earhart är en av de 17 stycken kvinnor som nu är en Barbiedocka. Tre dockor är historiska kvinnor och 14 stycken moderna, exempelvis entreprenören Leyla Piedayesh och boxaren Nicola Adams.

Barbies senior vice president Lisa McKnight säger i ett pressmeddelande att de vill påminna flickor att de kan bli vad de vill.

“As a brand that inspires the limitless potential in girls, Barbie will be honoring its largest line up of role models timed to International Women’s Day because we know that you can’t be what you can’t see”

Barbie vill uppmuntra fler att dela med sig av vilka kvinnor som inspirerar dom under hashtagen #MoreRoleModels.

Förebilder behövs. När du själv når toppen, se till att stödja andra kvinnliga kollegor, så de kan ta plats bredvid dig. 

Infografik: så ser bloggandet ut 2018

Det finns många företag som bloggar, men fortfarande finns de som inte har förstått vikten att att skapa sig en digital röst. Det är lite märkligt. En blogg ger människor möjlighet att lära känna företag. Se bara till att vara personlig och ärlig, det kommer löna sig. Sociala medier handlar om vara i kontakt med andra människor, men fortfarande finns det mängder av envägskommunikation ute i den sociala sfären. Med det sagt bör du eller ditt företag börja blogga.

Här finns en infografik som ger dig en hel del data som kan hjälpa dig komma igång. Här nedan är ett urval:

  • 75 % av internetanvändarna läser bloggar.
  • Hälften av de 200 företagen i Fortune 500 har en företagsblogg.
  • Företag som bloggar genererar 55 % fler besökare på webbplatsen.
  • 70 % av konsumenterna lär sig om ett företag via artiklar snarare än annonser.
Infografik: websitebuilder.org

Nike är först med att sälja en produkt direkt på Snapchat

Under en Nike-fest efter förra veckans NBA All Star-spel i Los Angeles kunde gästerna använda kameran i Snapchat för att skanna en specialkod. De som gjorde det blev erbjudna att köpa de nya Air Jordan III ”Tinker” skorna, utan att lämna Snapchat-appen och för leverans samma dag. Skorna såldes slut på endast 23 minuter.

Den sociala plattformen verkar ha med Nikes hjälp vänt sin avtagande popularitet, och e-handeln har vässat sig ytterligare.
Den officiella lanseringen för skon sker egentligen den 24 mars, men Nike ville göra något extra speciellt för att fira 30-årsjubileum av Michael Jordans slamdunk 1988.

Kreativt drag av både Nike och Snapchat.

Trevliga är oftast mer kompetenta

Det finns trevliga personer i branschen och tyvärr de mindre trevliga. De otrevliga typerna är stöpta i samma form. De väljer medvetet en kantig och aggressiv attityd för att uppfattas som kompetenta. Det brukar nästan alltid visa sig vara tvärtom. De trevliga är vassa på sitt jobb och de otrevliga är det inte, snarare brukar de oftast vara bättre på att prata om sitt jobb än att utföra det.

Här kommer fyra tips till dig eller kollegan för att få en mjukare framtoning.

Var schysst
Ingen vill jobba med en oschysst person. Behandla helt enkelt andra som du vill behandlad själv. Prata inte illa om kollegor eller kunder. Jag har förvånansvärt ofta träffat nya bekantskaper som väldigt snabbt tar chansen att säga mindre smickrande ord om deras arbetsgivare eller kunder. Det är inte proffsigt.
Var lätt att arbeta med
Varför skulle du vilja arbeta med någon som är svår och som hela tiden vill utmana och sätta dit dig? Jag menar inte att du ska bli en ja-sägare bara för att verka schysst. Du ska fortsätta vara en grym rådgivare i kundens pr-arbete, men istället för att säga nej till “dåliga” idéer kan du försöka komma med lösningar. Det gäller även i dina relationer till kollegor. Var inte en trist idé-dödare!
Var en bra lyssnare
Du har säkert en vän eller familjemedlem som är en bra lyssnare. Inspireras av det och applicera det på dina kunder. Ibland vill kunden lätta sitt hjärta, inte bara om marknadsföringsstrategier, utan även om bolaget i stort. Här kan du få enorma insikter som kan hjälpa dig i ditt fortsatta arbete för varumärket. En bra vän lyssnar, detsamma gäller för pr-rådgivaren.
Känn empati
Vad är kundens passion och vad är det som gör att de blir riktigt arga? Genom att lyssna och visa empati kommer du förbättra ditt arbete för kunden, och du kommer samtidigt veta vad du ska undvika och vad du ska uppmuntra.

Har din byrå byråsjukan?

Förra veckan träffade jag en gammal kollega som likt mig själv jobbat olika vändor på byråsidan och kundsidan och som just nu befinner sig på kundsidan.

En intressant tanke hon delade med sig av, var att några byråer hon har träffat lider av byråssjukan. Det vill säga, “jag-jobbar-på-byrå-och-då-vet-jag-alltså-mer-än-min-kund”.

Min föredetta kollega har jobbat länge inom pr, i drygt tjugo år. Förra veckan satt hon i ett pitchmöte med en byrå som berättade för henne hur pr fungerar. Det trista är att det är en etablerad byrå som borde veta att man bör kolla upp sina potentiella nya kunder.

Om det är något som jag har har lärt mig genom åren så är det att aldrig ha låga förväntningar på kundens erfarenheter och kunskap. Det kan gå väldigt snabbt i vändorna, din kund kan mycket väl bli din chef eller kollega imorgon.

Det är viktigt att vårda sina relationer och tänka långsiktigt.

#LadyDoritos – en krispig viral snackis

PepsiCo började veckan med att “lansera” chips för kvinnor – LadyDorito. Historien började i en intervju där Indra Nooy, vd för PepsiCo berättade att kvinnor inte gillar att äta chipssmulor.

Journalisten ber Nooyi att berätta skillnaden mellan hur män och kvinnor äter sina chips. Svaren som följer har blivit virala och LadyDorito lanserades därmed effektivt över hela världen.

Nooyi menar att män och speciellt unga killar älskar sina Doritos och att de slickar sina fingrar. När de endast har smulorna kvar på botten i påsen, häller de dem i munnen för att inte gå miste av den goda smaken, och fortsätter förklara att kvinnor skulle älska att göra detsamma, men det gör det inte för de gillar inte att prassla påsen för högt offentligt. Och de slickar inte sina fingrar eller häller de kvarvarande smulorna i munnen.

Nooyi säger också i intervjun att de är i full färd med att lansera olika förpackningar för kvinnor, till exempel en påse som passar i handväskan för kvinnor älskar att bära med sig snacks.

Den digitala massan har inte varit nådig, och PepsiCo fick snabbt gå ut och dementerade chips avsedda för kvinnor med förklaringen att allt var ett missförstånd.

 

 

johanna.lindskog@lindell.org