Vill du ha tips på bra sommarläsning?

Arbetar du med att optimera innehåll för bästa konvertering? Göra det så enkelt för kunden att köpa men har du reflekterat över att det enkla inte alltid är bäst för alla? Boken Digital Omtanke berör detta och är en ögonöppnare, iallafall för mig.

Det finns nog många som känner igen sig i att det är fullt fokus på försäljning och att allt ska gå väldigt fort. Så fort att vi ibland blir fartblinda och inte ser vad det blir för konsekvenser i andra och tredje ledet. Per Axbom skriver i boken Digital Omtanke att kärnan är:

Problemen uppstår när organisationer ägnar sig åt att skapa värde för företaget och dess ägare på bekostnad av människors välmående.

Det finns människor som far illa av digitala tjänster och gör att de kan i förlängningen påverka människors självbild, ekonomi, relationer och hälsa.

Vem kan bland annat påverkas?

 • Etnisk minoritet
 • Brotts- eller krisdrabbad
 • Funktionsdiskriminerad
 • Icke-medborgare
 • Klassdiskriminerad
 • Rasism-utsatt
 • Religionsdiskriminerad
 • Sexualitetsdiskriminerad
 • Sjukdomsdrabbad
 • Utseendediskriminerad
 • Åldersdiskriminerad

Vad kan påverkas hos dem?

 • Egenvärde
 • Ekonomi
 • Hälsa
 • Integritet
 • Relationer
 • Självförverkligande
 • Självkänsla
 • Social samhörighet
 • Säkerhet

Per belyser inte bara problemet utan har även flera lösningar bland annat den inkluderande pandan. Det är en modell som han har tagit fram för att illustrera och kartlägga alla människor som påverkas av din lösning, även de som är utanför din målgrupp.

Om du inte har något att läsa i sommar så tycker jag att du ska ta den här lilla handboken och lära dig lite mer om digital omtanke.

Trevlig sommarläsning! 🙂

Karin
@karinkomet
LinkedIn
karin.mt.eriksson@gmail.com

Sociala mediers roll i organisationen

Vad har sociala medier för roll i organisationen egentligen? Alla verksamhetsområden vill gärna synas i sociala medier men är det verkligen bäst att alla ska få synas? Som Social Media Manager kan det vara svårt att sätta gränser och då brukar jag använda mig av det här.

Den här modellen har jag hittat på för att illustrera att samtliga verksamhetsområden syns i sociala medier, oavsett om man vill eller inte. Det beror på att det är en tvåvägskommunikation som inte finns på samma sätt i andra verksamhetsområden i bolaget. I ett vinstdrivande företag så skulle jag säga att den viktigaste rollen är för sociala medier att supportera följande verksamhetsområden.

 • PR
 • Marknad
 • Sälj

PR
Behov: Vad har PR för behov och hur kan sociala medier stötta? Jo, PR har målet att få personer att prata om bolaget och skapa buzz kring olika aktiviteter som bolaget gör. Det här är något som sociala medier kan hjälpa till med. Här finns en uppsjö av olika typer av innehåll på poster du kan använda och välja mellan. T ex. bakom kulisserna-material, stories, och om det ska vara ett event mm. Allt kan posta organiskt och även göras som annonser. Men hur mäter vi det här? Beroende på vad det är för typ av CTA (Call to action) på posten så ska vi sätta relevanta mätvärden. T ex. Gilla-tummar, delningar, kommentarer, hjärtan osv.

Marknad
Behov: Vad har marknads-avdelningen för behov? Jo, att nå ut till många, att få så stor räckvidd som möjligt. Målet är att säkerställa att det är relevant för målgruppen. Här kan sociala medier hjälpa till med att se om kampanjen flyger eller inte. När bolaget precis har lanserat en ny kampanj så kommer reaktionerna snabbt i sociala medier, både positiva och negativa. Gör det inte det, då finns det en del kvar att slipa på i kampanjen. Det är på grund av att sociala medier är en tvåvägskommunikation. Hur mäter vi det här då? Här kan vi mäta t ex. engagemang, kommentarer, delningar och reaktioner.

Sälj
Behov: Säljavdelningen har, såklart, målet att sälja så mycket som möjligt. Målet är konvertering. Hur kan sociala medier hjälpa här? Jo, genom pricksäkra annonser till rätt målgrupp. Eftersom Facebook även äger Instagram så är det enkelt att annonsera på båda plattformarna samtidigt vilket gör att du kan nå kunden på två starka kanaler. Här kan du mäta t ex. försäljning, göra retargeting, klick och registreringar.

Hur använder du sociala medier? Vilka verksamhetsområden stöttar sociala medier på ditt bolag? Hur mäter du? Kommentera gärna.

Karin
@karinkomet
LinkedIn
karin.mt.eriksson@gmail.com

Testa att göra Facebook-annonser utan att de går live

Vill du vara kreativ och testa att göra Facebook-annonser? Du slipper att sätta upp alla parametrar och att de råkar gå live. Då kan du använda dig av Facebooks kreativa studio.

Att göra annonser i Facebook är inte det lättaste. Det finns ofantligt många olika parametrar man kan ställa in. Därför har Facebook skalat bort alla parametrar kring målgrupp, period, retargeting mm och bara lämnat kvar det kreativa. Facebooks kreativa studio gör att du kan fylla boxarna med olika typer av innehåll och testa dig fram i en säker miljö och känna dig trygg med att annonserna fungerar som de ska när de väl ska lanseras.

Här kan du testa alla roliga format! Du kan laborera med olika video-format, text i bild och allt annat. Dessutom kan ni vara flera som är inne och arbetar med samma annonser där man kan lägga utkasten i mappar. Du kan även skicka ett utkast till din mobil för att se hur dina annonser kommer att se ut på mobilen. Bra va?

Har du idétorka på hur du ska göra dina annonser och få dem att sticka ut? Då kan du kika på deras inspirationssidor där de ger förslag på kreativa format som sticker ut till exempel Treatwell och deras kampanj Book Beauty Online.

I Facebook Kreativa Studio kan du hitta allt och lite till. Ta dig lite tid och bli inspirerad och testa att gå utanför din vanliga comfort zone. Det kanske är något för dig att testa?

Karin
@karinkomet
LinkedIn
karin.mt.eriksson@gmail.com

 

Intervju: Hur arbetar man med Influencer-marknadsföring 2019?

Är du intresserad av att arbeta med influencers och använda dig av Influencer-marknadsföring? Jag träffar Martin Garbarczyk, Relatable, och han ger insikt i hur de arbetar med Influencers.
– Engagemang mot och i rätt målgrupper är viktigare än att stirra sig blint på antalet följare Influencern har, man måste titta djupare, berättar Martin.

Word Of Mouth (WOM)-marknadsföring är det som gäller idag. WOM har funnits sen urminnestider, men många vet inte riktigt hur man ska göra. Jag träffar Martin som är VD och grundare av Relatable, det svenska Influencer bolaget med kontor i Stockholm, London, New York och Los Angeles och han berättar om hur de jobbar med sina kunder och influencers för att skapa WOM-marknadsföring.

Idag pratar man om genuina människor som är engagerade, WOM-marknadsföring och där Influencern har en demografi som passar utifrån det som kunden vill ha. Martin berättar att det som är viktigaste är hur stort engagemang och vilka målgrupper Influencern har bland sina följare – antal följare, eller potentiell räckvidd är så klart viktigt, men högt engagemang och trovärdighet i och mot rätt målgrupper är en viktigare faktor än antal följare.

Var drar man gränsen?
Ett sätt att mäta är att utgå från snitt-engagemanget i olika kohorter. T ex. en Influencer i Sverige som har 35.000 följare har ett snitt på ca 2,4% i engagemang, enligt Martin. Något man bör tänka på är också att ju större följarskara Influencern har så brukar oftast engagemanget i snitt gå ned.

På Relatable har de byggt ett globalt index med 17 miljoner Influencers, som de med hjälp av sin egna teknik där de delar in i olika kategorier och vertikaler, beroende på hur många följare och engagemang de har och vad för typ av stil och tema de faller inom.  

När Relatable jobbar med sina kunder här hemma i Sverige och runt om i världen så brukar de oftast jobba med att ha med Influencers med olika följarskaror i antal i sina kampanjer, givetvis styr alltid kundens KPI:er utformningen, men här är tre kategorier som de oftast jobbar efter.

 1. Headliners – Personer med stort antal följare, hur stora beror på vilket land kunden jobbar i
 2. Engagers  – Personer med upp till 100 000 följare
 3. Emerging Talent – Personer som har 10 000+ följare, har en snabb tillväxt och ett osedvanligt högt engagemang

Vad ska man tänka på när man väljer att jobba med Influencers idag?
För att hitta rätt Influencer att göra ett samarbete med för ditt företag så finns det några punkter som behövs för att matchningen ska bli bra.

 • Högt engagemang över snittet i den kategori som personen är i, i antal följare
 • Publik/Målgrupp – Kunna engagera sin publik och rätt målgrupp för syftet
 • Stil – Ha en spännande och unik stil med ett content som passar kampanjen och aktiveringens övriga visuella budskap
 • Storytelling – Duktig på att skriva bra engagerade captions/texter samt vara en person som är bra i rörligt format framför kameran (Stories), inte bara bakom.  
 • Kvalitet på Content – Viktigt att det ska vara så bra att kunden ska kunna använda det i sina egna kanaler, och då handlar det inte om stil, utan allt från legala krav till upplösning av materialet etc.
 • Brand fit – Varumärkets och Influencerns värderingar ska passa varandra, autenticitet är den viktigaste faktorn i alla samarbeten. Myten om att sponsrat content får lägre engagemang än organiskt är just byggd på alla samarbeten där man direkt tänker, “hur tänkte de nu egentligen?”

Relatable har en väldigt bred kundbas med över 100+ kunder och alla kunder har olika behov och strategier kring hur de använder Influencers i sitt varumärkesarbete. Tex nu i våras påbörjade de sitt samarbete med Converse i London och kunden vill bara jobba med Emerging Talent personer som inom 12-15 månader tros kommer vara nästa IT personer inom street mode. Stil, visualitet, content nivå och brand fit är väldigt mycket viktigare för de än hur många följare de har.

Hur jobbar ni med Influencers och bygger relation med alla i ert index?
Vi har från dag ett alltid haft “Kreatörerna” som vi kallar dessa personer internt i centrum. Vi valde tidigt att inte representera folk och bygga upp ett eget “stall” med kreatörer, vi tror på att dessa personer är professionella yrkesproffs på det de gör och har alltid haft en väldigt hög respekt för det. Varför ska vi prata med en person som har 100 000 följare på Instagram på ett mindre respekterat sätt än tex en Native Advertising Director på något mediahus? För oss är de exakt likvärdiga när vi går in i dialog om samarbeten.

Vi gjorde en ganska omfattande undersökning med folk i vårt index om främst vad det verkligen inte gillade i kontakten de hade och har med alla olika bolag och byråer som de samarbetat eller samarbetar med. Från det fick vi väldigt mycket insikter och utifrån den undersökningen så byggde vi upp metoder och sätt som bygger helt på hur och varför kreatörer vill bli kontaktade.

Det är en superhemlig kommunikationskanal vi använder oss av, men det är den berömda mailen. Men som säkert alla som läser din blogg vet, så handlar kommunikation och förväntningar om så mycket mer. Med professionalism, respekt, snabbhet och ödmjukhet så kommer man en väldigt bra på vägen.

Vilket är ditt bästa case som ni gjort som du är mest stolt över?
Vi har gjort väldigt många bra och stora samarbeten sista två åren, nu senast med Samsung här under våren, lite svårt att välja då alla är olika i sin natur och vilka förväntade resultat som sattes upp innan tillsammans med kunderna.

Men ett projekt jag är lite extra glad och stolt över är när vi var med och stöttade Youtube Musics lansering i Sverige. Hela lanseringen byggdes på att kreatörer skulle ta ut Youtube Music till sina publiker, ingen annan marknadsföring gjordes, allt engagemang och räckvidd byggdes och gick via Influencers. Vi arrangerade tre små exklusiva events i Stockholm med artister från tre olika musikstilar och sen samlade vi alla på en gemensam efterfest. Youtube Music appen gick upp som den mest nedladdade gratis appen på Googles och Apples app store innan efterfesten var slut. Ett stort tack till Gustav Radell och hela teamet på Google/YouTube som vågade att köra på det sättet som vi gjorde. Det jag gillar med det här caset är just att skala, brand fit och den kulturella relevansen mottogs så väl av alla som var med i det, artister, influencers och alla som följde med under kvällen via sin telefon. Här kan du läsa mer om kampanjen

 

Har du något sista tips till alla marknadsteam där ute?
Jag har nämnt lite tankar och processer ovan som vi anser är viktiga och som vi jobbar utefter lärdomar från över 7000+ samarbeten i över 40 länder. Mitt tips handlar nog mest om inställning och mod, ställ Influencer Marketing mot alla dina andra medieköp som TV, programmatic, print etc, många i Sverige tror och ärligt kanske inte vet att du kan gå i större skala med Influencers än vad man vet om. Mitt tips jag ger till alla våra kunder och partners –  gå in i ditt excel ark som är din media budget, lägg till en ny rad, avsätt 20% av din årliga media budget till Influencer Marketing och hitta en partner/byrå som kan hjälpa dig att skala och ta det till nästa nivå. Det kommer vara väldigt bra och ge bra resultat, enligt mig nog de bäst investerade budget kronorna i 2020 eller under hösten 2019.

Karin
@karinkomet
LinkedIn
karin.mt.eriksson@gmail.com

Lär dig mer om din målgrupp i Facebook Business Manager

Vilka är din målgrupp på din Facebook-sida? Eller rättare sagt vilka har du fått som målgrupp? Var bor de? I vilket åldersspann är de flesta följarna? Vilka är mest engagerade och interagerar med din sida? Hur ser fördelningen mellan män och kvinnor ut? Genom att grotta in dig i Facebook Business Manager kan du lära dig mer om din målgrupp.

Jag tycker det är intressant att på Facebook är det inte du som väljer din målgrupp  – de väljer dig. Då menar jag de fans som gillar din Facebook-sida. Visst, du kan rikta annonser mot den målgrupp som du vill nå men de som gillar ditt företag utan att fått en annons är de som är dina riktiga fans. Mitt bästa tips är att  lära känna sin målgrupp uti fingertopparna. Det är väldigt spännande att testa och se vilken typ av innehåll de går igång på. Genom att läsa statistiken som finns i Facebook Business Manager gör att du lättare kan lära dig mer om din målgrupp och därmed bli bättre på att kommunicera med dem. Dessutom helt gratis!

Om du går in på “Statistik” och går till den vänstra kolumnen hittar du “Personer” och då hamnar du på “Dina fans” i undermenyn. Här får du fram statistiken på dem som gillar din sida och deras sammanlagda demografiska data. Fördelningen mellan kvinnor och män samt ålder. Informationen är baserat på vad användarna har angett i sina profiler.

Statistik dempgrafi Facebook Business Manager

Här ovan ser du att majoriteten är kvinnor i åldrarna 35-64. Men det som är ännu mer intressant är om du tittar vidare i statistiken och går till fliken “Personer som har interagerat”. Då ser det annorlunda ut. Då är det personer i åldrarna 45-65+ som är mest engagerade. De är alltså de som faktiskt gillar vårt innehåll och tar sig tid att kommentera, gilla, dela, titta, klicka och köpa. Dessa är de kunder som vi verkligen ska ta hand om lite extra. Detta är dessutom en köpstark målgrupp.

 

Statistik Interagerade fans Facebook Business Manager

Många marknadsavdelningar har fokus på att nå den målgrupp som vi inte har men jag tänker tvärtom när det gäller sociala medier. Här ska vi dra nytta av den målgrupp som redan gillar oss och framförallt engagerar sig i vårt innehåll. Genom att dessa blir engagerade så sprids det till andra och då får vi fler följare i sociala medier.

Vill du ha lite fler tips och trix? Läs Del 1 – Tips och trix för att lyckas i sociala medier.

Karin
@karinkomet
LinkedIn
karin.mt.eriksson@gmail.com

Del 2 – Tips och trix för att lyckas i sociala medier

I Del 1 – Tips och trix för att lyckas i sociala medier, tog jag upp vad du bör gå igenom innan du börjar med följande tips. I den här delen kommer du att få handfasta tips på vilken typ av innehåll som fungerar bäst i sociala medier.

Checklista Del 2 - Tips & Trix för att lyckas i sociala medier

I min roll som Social Media Manager i snart 10 år så har jag testa mycket olika typer av innehåll. Genom att hela tiden följa upp och mäta gjorde att jag kommit fram till att dessa punkter som målgruppen oftast går igång på:

 • Anpassat innehåll
 • Engagera dina fans
 • Visste du att…
 • Bakom kulisserna
 • Tävlingar
 • Välgörenhet
 • Rekommendationer

Anpassat innehåll
För att fånga din målgrupps intresse bör du formatanpassa innehållet per kanal. Jag brukar tänka på att publicera inlägget med en stående bild eftersom de flesta konsumerar innehållet via mobilen vilket gör att den stående bilden tar upp, i princip, hela skärmen. Vilket innebär att ditt innehåll får större exponering än en liggande bild. Använd gärna funktioner som finns för den specifika plattformen som du publicerar på tex. Om det finns filter, giffar eller någon annan funktion som du kan lägga på ditt innehåll.

Engagera dina fans
Det bästa med sociala medier är att du kan ha en dialog med dina kunder och även att få dem att bli engagerade. Få dem att dela med sig av sitt bästa tips, sitt bästa minne, vad de tycker att man bör tänka på osv. Deras svar kan ge uppslag till nästa inlägg på sociala medier där du kan tex göra en topplista som är baserad på dina kunders kommentarer.

Visste du att…
De som följer dig i sociala medier har troligtvis mycket kunskap om ditt företag och din produkt. Därför kan man ge dem lite mer djupgående information som de kanske inte vet om. Så innehåll som “Visste du att…” är något som nördarna gillar väldigt mycket.

Bakom kulisserna
Bakom kulisserna-material är alltid spännande. Som följare får man möjlighet att få följa med in där ingen annan får vara. Det gör att kunden får känna sig speciell.

Tävlingar
Ja, tävlingar är kanske lite uttjatat men det fungerar väldigt bra, fortfarande. MEN det som du bör tänka på är att du håller koll på vad som gäller. Lotterilagen: man får inte arrangera ett lotteri och lotta ut en vinnare om du är ett vinstdrivande företag. Ideella föreningar får anordna lotteri och då måste man ansöka om tillstånd. Lotterilagen tillämpas endast på vinstdrivande företag. Vad är då ett lotteri? Det är ett spel och innebär att vinnaren väljs ut slumpmässigt. För att tävlingen inte ska ses som ett lotteri så är tumregeln att den tävlande måste prestera något t ex skriva en motivering och en jury som utser vinnaren. Tävlingssvaret måste vara så unikt att ingen annan kan svara exakt samma. Tävlingsregler samt var vinnaren publiceras bör även vara med. Ska tävlingen publiceras på Facebook och/eller Instagram då måste man också förhålla sig till Facebooks egna tävlings-regler om hur tävlingen ska bedrivas. t.ex. är ”dela på din tidslinje för att delta” eller ”dela på din väns tidslinje för att kunna delta flera gånger” och ”tagga dina vänner i det här inlägget för att delta” inte tillåtna.

Välgörenhet
Om ditt företag stöttar någon välgörenhetsorganisation eller gör en punktinsats för något aktuellt ämne så fungerar det bra att publicera i sociala medier. Jag vet att vissa PR-avdelningar inte vill att man ska slå sig för bröstet när man gör en välgörenhetsaktion och skriva ett pressmeddelande, vilket är OK, men jag tycker att man ska tillfället att prata att man som företag gör bra saker. I sociala medier är det tacksamt att publicera det och kanske mer accepterat eftersom där har man en mer lättsam ton.

Rekommendationer
Om ditt företag har produkter som får rekommendationer kan du använda dem i sociala medier. Det är alltid bättre när någon annan berättar hur bra din produkt är än om du själv säger det. För att ta nästa steg kan du kontakta en av kunderna som har gett dig en bra rekommendation och göra en liten video-intervju som du sen publicerar i sociala medier.

Har du några bra tips och trix för att lyckas i sociala medier? Fyll gärna på i kommentarsfältet.

Karin
@karinkomet
LinkedIn
karin.mt.eriksson@gmail.com

 

Del 1 – Tips och trix för att lyckas i sociala medier

Har du idétorka på vad du ska publicera i sociala medier? Hur ska du göra för att lyckas? Vilken typ av innehåll kan du publicera? Jag har samlat ihop en lista på mina bästa tips och trix för att lyckas i sociala medier.

Tips och trix för att lyckas i sociala medier

Vad är det som funkar i sociala medier? Vad får din målgrupp att bli engagerad? När du arbetar med sociala medier får du testa och se vad som fungerar för just din målgrupp. När du märker att en speciell typ av innehåll engagerar din målgrupp, då har du gjort rätt. Då är det bara att fortsätta att publicera den typen av innehåll.

Men innan jag presenterar de konkreta tipsen (Del 2) bör du göra din hemläxa först. Det innebär detta:

 • Låt produkten prata till kunden
 • Lär känna din målgrupp
 • Våga vara personlig
 • Ambassadörer
 • Annonsering
 • Rekommendationer

Låt produkten prata till kunden
Är det produkten som “pratar” till kunden eller är det något annat i innehållet som tar målgruppens fokus? Tex om du ska sälja en konkret produkt och blandar in ett livsstils-innehåll i det du publicerar i sociala medier kan göra att det upplevs som ett rörigt innehåll. Tricket är att hålla det så enkelt som möjligt – låt produkten stå i centrum.

Lär känna din målgrupp
Genom att gå in under fliken statistik i Facebook Business Manager kan du lära dig mer om din målgrupp. Vilket kön, ålder och demografi dina fans har på din Facebook-sida. Den mest spännande statistiken, tycker jag, är att se i vilket åldersspann dina mest engagerade fans finns i. Dessa är dina bästa kunder eftersom de tar sig tid att klicka, dela, gilla, kommentera eller titta på ditt innehåll. Här finns en hel del spännande statistik som du kan grotta in dig i för att lära känna din målgrupp.

Våga var personlig
I sociala medier är det tillåtet att vara personlig. Tonaliteten bör vara lättsam för att mottagaren ska känna sig träffad och lockad att läsa ditt innehåll. Gärna ett pratigt skriftspråk och jag tycker att du kan använda emojis om det passar. Och framförallt – våga att vara personlig. 🙂

Ambassadörer
Genom sociala medier kan du identifiera dina främsta ambassadörer. De är de fans som är mest engagerade och gärna skriver mycket och långa kommentarer, kanske tillochmed skickar in bilder och videos i kommentarsfälten. Dessa fans ska du ta väl hand om! De kommer att ställa upp för dig om det skulle komma en kris.

Annonsering
I dagsläget måste du räkna med att ha en annonsbudget för att synas i sociala medier. Om vi backar fem år så kunde ett företag få exponering i sociala medier utan att betala för det. Men den tiden är dessvärre förbi. Facebook är en pengamaskin vilket innebär att om du ska få ditt innehåll att synas i det gigantiska bruset av sociala medier-inlägg måste du betala för det. Visst, du får en viss räckvidd organiskt fortfarande men det blir svårare och svårare att nå ut med ditt innehåll.

I Del 2 – Tips och trix för att lyckas i sociala medier, kommer du att få handfasta tips på vilken typ av innehåll som fungerar bäst i sociala medier. Håll utkik nästa onsdag!

Karin
@karinkomet
LinkedIn
karin.mt.eriksson@gmail.com

Intervju: Linda Hörnfeldt – Hur ska jag välja rätt Influencer?

Hur ska företag arbeta med Influencers? Vad ska jag mäta? Ska jag använda en kändis eller någon som målgruppen är intresserad av? Jag träffar och reder ut detta med Linda Hörnfeldt, Digital entreprenör.

Linda Hörnfeldt

Linda Hörnfeldt är inte bara Digital entreprenör utan även författare och grundare av organisationen Influencers of Sweden som stödjer influencers i sin yrkesroll. Hon har även agerat som expert i civilutskottets utredning “Ett reklamlandskap i förändring” och fick därmed tala i Riksdagen. Linda är även själv Influencer vilket gör att hon har båda sidorna kring att både vara Influencer och se utifrån ett företagsperspektiv. Därför vill jag träffa henne och göra en intervju.

Varför ska jag använda Influencers i min marknadsföring?
Det är vanligt att marknadsavdelningar har en tydlig kundresa och den kan förstärkas genom Influencers. Om du använder Influencers som en del av marknadsmixen behöver den behandlas på ett annat sätt än de andra kanalerna eftersom styrkan med att använda Influencers är trovärdigheten.

Hur hittar jag en influencer som passar mitt företag?
Det här är den stora nyckelfrågan men du kan börja med att utgå från dessa frågeställningar:

 • Är Influencern relevant för din produkt?
 • Är personer engagerad i vad Influencern gör på ett positivt sätt?
 • Litar personer på vad Influencern säger?

Beroende på hur mycket budget du har kan du anlita en byrå, t ex Relatable eller Beatly, som kan hjälpa dig att ta fram rätt Influencers. Annars får du göra din research själv genom att Googla, följa hashtags och göra en kvalitativ research men det tar mycket tid. Anlitar man en byrå som är specialister kommer du att tjäna in din egen arbetstid. Det är något jag rekommenderar speciellt om du inte är insatt i hur marknaden fungerar. Att välja byrå är också jättesvårt. Man måste veta vad man beställer och vad man vill ha ut av det, annars är det pengar i sjön.

Det är svårt att mäta resultatet av ett Influencer-samarbete – hur ska jag göra?
Det handlar om att sätta det i ett större perspektiv. Skapa relation och långsiktigt förtroende. Man gör inget köp efter endast ett blogginlägg eller en “swipe up”. Men det du kan mäta är reaktioner, delningar, men komplettera med kvalitativa kundundersökningar.

“Vi gillar dem vi känner, Vi litar på dem vi gillar, Vi köper från dem vi litar på.”

Det tar en livstid att bygga upp ett förtroende men det kan gå väldigt fort att tappa förtroendet, vilket har hänt i några Influencer-samarbeten. För att inte bli drabbad som företag så bör man göra följande:

 • Googla Influencern
 • Läs Influencerns blogginlägg
 • Kolla på video från Influencern

Vad ska jag förvänta mig när en Influencer kontaktar företaget och vill ha ett samarbete?
Är det en duktig Influencer så kontaktar de företag och erbjuder sin tjänst likt en konsult. Du får det du betalar för – en reklamplats och en innehållskonsult. Du betalar inte för en kändis som har någon form av ego. Men Influencern ska också värdera sitt eget arbete och det händer ofta att företag nedvärderar arbetet.

“Influencern ska inte sälja in vad hon vill ha – hon ska sälja in vad företaget får”

Avslutningsvis säger Linda att företag ska ha respekt för kreatören men också våga ställa krav utifrån vad du betalar för.

@karinkomet
LinkedIn
karin.mt.eriksson@gmail.com

Checklista för kriskommunikation i sociala medier

När en kris i sociala medier blommar upp går det ofta väldigt fort. Då gäller det att vara snabb på att reagera och agera. Jag har sammanställt en checklista på vad som är viktigast att göra när krisen dyker upp.

I min roll som Social Media Manager genom åren har jag varit med om en hel del kriser. Alltifrån skottlossning av polis, brand, jordbävning, magsjukeutbrott, onyktra personer som inte kan sköta sig, troll, arga Influencers, genusperspektiv till att det inte fanns ekologiska bananer på frukosten. Ja, i efterhand kan man skratta åt vissa kriser men just då är det väldigt intensivt och som företag måste man väga sina ord på en guldvåg så det inte eskalerar.

Här är mina bästa tips:

 • Det är OK att skriva att man inte vet i sociala medier
 • Prata ihop dig med PR, Sociala Medier, Webb, Verksamhetschef
 • Budskap – 3 saker som ska kommuniceras
 • Vilka kanaler ska vi kommunicera i?
 • Vem uttalar sig?
 • Vem skriver under på sociala medier?

Det är OK att skriva att man inte vet i sociala medier
Något som jag har lärt mig är att våga vara snabb och skriva att man är “på bollen” i sociala medier. Man kan skriva en hel del utan att behöva gå in på några detaljer. Det visar att företaget känner till att någonting har hänt och att de arbetar på det. Om du är snabb så är det du som tar taktpinnen och har möjlighet att styra kommunikationen på ett bra sätt.

Prata ihop dig med PR, Sociala Medier, Webb, Verksamhetschef
En kris börjar ofta i sociala medier genom att det är där som företaget blir kontaktad av kunder som skriver vad som har hänt. Därför brukar jag alltid kontakta PR först för att se om de har fått någon mer information om vad som har hänt. Därefter kan man göra en bedömning om det behöver publiceras något på webbplatsen eller om det räcker med att skriva i sociala medier. Om det är en allvarligare kris så rekommenderar jag att det finns en landningssida på webbplatsen att länka till. Där kan längre information presenteras och även andra villkor som berör kunderna. Den berörda Verksamhetschefen bör också bli kontaktad i ett tidigt stadie för att veta att det pågår en kris. Ibland behöver PR och Sociala Medier mer detaljer som en Verksamhetschef kan hjälpa till med.

Budskap – 3 saker som ska kommuniceras
På t ex. Twitter behöver man hålla sig kort för att det är begränsat antal tecken. Då har man inte möjlighet att skriva ett långt meddelande för att förklara vad som har hänt. Därför försöker jag alltid få ner det till en punktlista med de 3 viktigaste sakerna som ska kommuniceras. Det gör att jag kan brodera svaren utifrån dessa. Det hjälper mycket, speciellt när man ska svara samma sak till flera stycken. Man vill ju inte kopiera-klistra-in svaren utan varje person ska få ett eget svar men med samma innebörd.

Vilka kanaler ska vi kommunicera i?
Använd företagets befintliga kanaler. Det är där styrkan finns för det där vi får stöd av våra läsare. Att starta en helt ny blogg, i stridens hetta, är inget jag rekommenderar. Dels för att företaget inte har några läsare där och därmed inte byggt upp någon relation med läsarna. I en kris är dina lojala kunder dina absolut bästa vänner. De kommer att gå in och försvara dig i de kanaler som du har etablerat sedan länge. En annan sak, gällande en helt ny blogg, det är att den är inte sökoptimerad. Det tar ett par veckor innan den kommer upp som ett sökresultat och då har troligtvis krisen blåst förbi. Så håll dig till de kanaler som du brukar kommunicera i.

Vem uttalar sig?
I meddelandet som kommuniceras kan det vara en talesperson. Det kan vara Verksamhetschefen, PR-chefen, VD:n, Social Media Manager. Det är bra att använda sig av titel för att visa auktoritet. Hamnar man i en troll-diskussion så är ett tips att skriva att personen kan ringa till talespersonen för ett troll kommer troligtvis aldrig att ringa. De vill bara spamma och sprida skit. Genom att be trollet att ringa så ser läsarna att man försöker att få kontakt med personen och lösa det. Oftast slutar det med att trollet tröttnar.

Vem skriver under på sociala medier?
Vid en kris är det viktigt att bestämma vem det är som ska skriva under på sociala medier. Är det kundtjänstmedarbetaren eller ska företagsnamnet stå som avsändare? Jag rekommenderar att vid känsliga kriser så ska inte kundtjänstpersonal skriva under ett svar, utan det ska vara företagsnamnet som står som avsändare. Det är inte en enskild kundtjänstmedarbetare som ska stå till svars för företagets ståndpunkt.

Har du varit med om en kris? Finns det något som du tycker att jag har missat? Fyll gärna på i kommentarsfältet.

Karin
karin.mt.eriksson@gmail.com
@karinkomet
LinkedIn

 

Lär dig att annonsera på Facebook – helt gratis!

Är du sugen på att lära dig mer om hur man annonserar i sociala medier? Visste du att Facebook har ett eget utbildningsprogram som heter Facebook Blueprint? Där kan du, helt gratis, gå kurser i hur du blir bättre på att nå dina kunder genom sociala medier-marknadsföring.

Facebook Blueprint
Att annonsera på sociala medier är inte lätt. Det är så mycket parametrar att man blir snurrig. Allt ifrån vad det är för innehåll man ska använda till copytext, pixelstorlek, UTM-spårningskoder, annonsperioder, målgrupper, exkluderande målgrupper, egna målgrupper som ska in som en egen fil och sen råkar man få in ett mellanslag i UTM-koden som gör att spårningen inte fungerar. Suck! Ja, då har vi inte ens kommit till uppföljningen och resultat. Vad ska man mäta? Vad är relevant? Man kan få magsår av mindre. Känns detta igen?

Gratis-kurser
Var ska man börja? Du kanske inte har råd att gå en utbildning på dyra marknadsföringsskolor då finns det ett alternativ för dig. Du kan gå på onlinekurser på Facebook Blueprint för att få tips och trix på hur du kan använda Facebooks plattform för att nå dina kunder bättre. Man kan även få ett certifikat.

Här är ett urval av några kurser:

 • Get started with Facebook
 • Get started with advertising
 • Learn advanced buying options
 • Target the right audience
 • Build awareness
 • Drive consideration
 • Generate leads
 • Promote my app

Workshop Blueprint Live
Facebook arrangerar workshops, Blueprint Live, runt om i världen. Det är en heldagsevent och är för dig som redan har stor kunskap om Facebook och Instagram och vill vidareutveckla dina strategier. De har haft workshops i Amsterdam, Köpenhamn, London, Paris, Stockholm och i flera städer i USA. Men det finns en hake, man måste få en inbjudan. Kontakta din Facebook partner för att få en inbjudan. I sann Facebook-anda så uppmanar de också att man ska följa dem på Facebook för att få de senaste uppdateringarna. Såklart! 😛

Karin
@karinkomet
LinkedIn
karin.mt.eriksson@gmail.com