Tittartips! Facebook – vän eller fiende

Har du sett dokumentären Facebook – vän eller fiende? Om du inte har gjort det så kan jag varmt rekommendera att titta på den! Den finns tillgänglig på SVT Play och är i två delar. Kanske något att passa på att kolla på under helgen?

Facebook har blivit en plattform som vuxit så snabbt att Facebooks grundare Mark Zuckerberg inte verkar ha insett, eller inte vill inse, att plattformen kan användas för fler syften än att ena världen, vilket är Facebooks grundvärdering. Det finns mycket gott med Facebook, där människor kan hålla kontakten med gamla vänner, även hitta nya och likasinnade världen över. Men det finns en baksida av myntet också som kanske inte alltid är så fin och ljusrosa.

SVT Play, Dokument utifrån: Facebook – vän eller fiende

Facebook har under många år inte tagit ansvar för vad det är för innehåll som publiceras på plattformen eftersom de anser att det är upp till varje person. De har också varit skyddade genom den amerikanska lagstiftningen, där internetföretagen inte hålls ansvariga för det innehåll som publiceras. Aktörer med intentioner om att skapa splittring istället för att ena tar plats på en arena där det blev extra tydligt i det amerikanska valet. Det skapas falska nyheter som underblåser konflikter mellan olika grupper och att genom det sprida konspirationsteorier runt om i världen.

Facebook vill fortfarande ena världen och skapa en plattform för människor att mötas, vilket är en fin tanke. Jag tror att Facebook har mycket gott och att personer vill använda plattformen fortfarande så länge den medför mer glädje än sorg för den enskilda personen. Däremot tycker jag att man ska vara medveten om att man betalar med sin information så det är inte gratis. Jag tycker att den här dokumentären är väl värd att se. Hoppas du gillar den och tycker att den är intressant. 🙂

Karin
@karinkomet
LinkedIn
karin.mt.eriksson@gmail.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *