En vettig synpunkt

De flesta verkar vara överens om att Gustav Fridolin bör bli ett av Miljöpartiets nya språkrör. Det tycker jag också. Få politiker är så vettiga och viljestarka.

I höstas talade han på TEDx Hornstull. Här kan man se vad han sa:

Det här är inte ett av hans bästa framträdanden, men en grej han säger tycker jag är viktig, och den hoppas jag verkligen har tar med sig om han nu blir nytt språkrör. Det är insikten att miljöfrågan inte är ett individuellt problem.

När man på 1800-talet började inse att ojämlikheten mellan fattiga och rika var ett stort problem, gick man inte ut i kampanjer och bad rika människor att ge lite pengar till dem som behöver. Man gjorde om skattesystemet och införde fördelningspolitik och gemensamma lösningar som skola och sjukvård för alla. Man tvingade fram jämlikheten. Och 50 år senare var Sverige ett av världens rikaste länder och alla mådde nog i genomsnitt rätt mycket bättre.

Att individer tar sitt ansvar ar bra, men det kommer aldrig att vara tillräckligt. Framför allt inte när det gäller långsiktiga och kostsamma lösningar. Människan är inte byggd för att altruistiskt ge upp alla sina bekvämligheter för någon annans skull. Framför allt inte om den personen lever på andra sidan jorden under en presenning i ett översvämningsdrabbat Bangladesh.

När man nu översköljs av reklam om Earth Hour på lördag kan jag inte sluta tänka på det. Det är väl fint att släcka en lampa. Men det är inte det saken handlar om. Inte alls.

274 Replies to “En vettig synpunkt”

  1. men filmbranschen he5ller stenhe5rt pe5 sina olika vingsnsiff6nster. Se5 he4r se4ger jag i senaste Fokus, i en artikel av Adam Svanell som belyser situationen

  2. skriver:hejpc3a5 glitterfy.com kan man gc3b6ra fina teetxr som glittrar, nc3a4r man har gjort sin text kan man kopiera en html kod, borde man inte kunna lc3a4gga in htlm koden i stilmallen sc3a5 man kan fc3a5 det som text i kanten, dc3a4r det stc3a5r senaste inlc3a4ggen erl nc3a5n annanstans, det hade blivit jc3a4tte tufft i sc3a5 fall, annars kan du nc3a5n sida dc3a4r det finns fina text typer (textsnitt) c2a0jag anvc3a4nder mig just nu av picnik och picasa, men dom har inte sc3a5 fina textsnitter.c2a0jc3a4ttetacksam fc3b6r svar, den hc3a4r sidan c3a4ger !

  3. Merely a smiling visitant here to share the love (:, btw outstanding layout. Make the most of your regrets. To regret deeply is to live afresh. by Henry David Thoreau.

  4. Pingback: Blue Coaster33
  5. Pingback: stream movies
  6. Pingback: streaming movies
  7. Pingback: water ionizers
  8. Pingback: water ionizer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *