Jag ändrar mig lite

I fredags hyllade jag tidningen Filter. Det står jag fast vid. Men nu har jag läst lite mer i senaste numret och måste komma med två brasklappar.

1. Vad tusan hände med könsfördelningen? Fyra långa artiklar, alla handlar om män. Filter brukar vara relativt bra på mångfald, så det här känns som en trist tillbakagång.

2. Artikeln Amish eller Hipster. Inte så himla bra va?

För det första känns det som att den borde ha publicerats tidigare. Typ för tre år sedan. Faktumet att man refererar artiklar och böcker som är mellan två och 43 år gamla borde få en klocka att ringa. Att skriva om korvstoppning, surdegshotell och långdistanslöpning som bevis på ”vart vi är på väg” hösten 2011 är knappt värdigt DN Söndag. Eller jo. Kanske DN Söndag. Men inte säg, Amelia, och framför allt inte värdigt Filter.

För det andra säger den ju ingenting. Vi åker till något Amishliknande ställe på landet där folk lever utan elektricitet (fast det gjorde de visst inte kom det fram sen.) So? Vad betyder det? Varför gör de det? Och har det överhuvudtaget något att göra med fågelskådare på Södermalm?

För det tredje är får citatet ”unga hippa kvinnor klär sig i prickiga klänningar med hög midja, romantiserar hemmafrulivet och bloggar om hur de bakar brickor med färgglada cupcakes och macarons” mig att bli helt vansinnig. De där kvinnorna finns inte, och om de gör det är de inte hippa. Det är en mediamyt som är så jäkla uttjatad och bara visar hur lata många journalister är med sin research.

Det finns människor som klär sig i prickiga klänningar. Typ Elsa Billgren, typ Underbara Clara. Sen finns det människor som romantiserar hemmafrulivet. Men de är inte samma person. De kända kvinnorna i prickiga klänningar är inbitna feminister med egna aktiebolag som jobbar så inihelskotta mycket. 50-talsestetiken är just en estetik. Eventuellt med ett inslag av grönt tänkande och kvinnlig frigörelse från tajta obekväma jeans.

För övrigt har ingen hipp person bakat cupcakes sedan 2008. Vilket verkar vara när den här artikeln skrevs. Varför Filter väljer att publicera den nu är däremot oklart.

(Fast jag tycker att Christoffer Petterssons illustrationer var jättefina.)

13 Replies to “Jag ändrar mig lite”

 1. Du klankar alltid ned på precis det du själv saknar: kunskap. Med dina små insikter kör du på i 180. Du skulle passa i Expressen. Du verkar tro att du behärskar alla ämnen och alltid vet bättre än alla andra. Jag vet inte vad jag ska göra. Du verkar av outgrundlig anledning vara på gång att bli en hemskt inflytelserik röst bland kidsen. DE vet så klart inte bättre. Jag trodde bloggar och twitter förstörde, men nu kommer tredje vågen, tsunamivågen: Nina Pina som ödelägger alla civilisationsframsteg i historien.

  1. För att skriva en sådan nedlåtande kommentar som du har gjort måste man nog själv vara väldigt mycket av en översittartyp. Vore jag en Freud-anhängare skulle jag säga att du är en mästare på att projektion.

  2. Blir helt chockad att någon kan skriva så nedlåtande.

   Och jag tycker exakt tvärtom. Jag blir alltid så imponerad när jag går in på Ninas blogg. Alltid något nytt ämne som hon behärskar så bra. Ofta är det något jag själv tänkt på som varit alldeles för luddigt för att få ner på papper. Men ofta ger hon mig fler sätt att se på saker. Hon skriver enkelt men är ändå så vass.

 2. Jag gillar att du (Nina) inte rättar dig efter sociala normer; ibland är du så arg och nästan iskall i din retorik. Som här om en artikel. Eller en gång förut om vegetarianer som borde äta kött (hihi!) för andras skull. Jag gillar det svartvita. Att du tar dig den rätten. Men varje gång hajar jag ändå till, eftersom jag förknippar dig med så mycket som inte är kallt; empati, solidaritet (feminism etc) och miljötänkt till exempel. Nåväl, den som själv är skarp och tydlig i sin kritik bör också kunna ta emot feeback, tänker jag. Så därför ber jag med blossande kinder om ursäkt men: Du presenterar ibland tankar som om du tror att de är nya/dina, när många andra ser dem som floskler för att alla redan pratat om det i flera år. Då tänker jag oftast att du är ung. Men när du nu liksom klagar på att en skribent (som jag inte känner) har gjort bort sig totalt i Filter pga lite samma pryl… Alltså nya insikter får man sällan i din blogg heller. Däremot bekräftelse på redan etablerade sanningar. Nya länkar får man inte heller, oftast har vi redan sett det du postar här. Ändå är din blogg så jävla viktig. För du vågar vara naiv (uppfattar jag det som) ibland. Jag har helt enkelt satt ett stort värde på att du inte är så noga med bäst-före-datum eller att komma med något eget/nytt. Att du pratar om det som ”alla” redan pratat om, och därmed påminner oss. Men nu blir jag lite fundersam och tänker att ojdå. Sådär kall kanske man inte kan vara om något som man själv också gör? I övrigt tycker jag att du har kloka tankar och vass penna. Men. Hmm.

  1. Hej Hanna, tror att jag forstar din poang. Men att vara arg och kall tycker jag inte ar samma sak, snarare ar det val motsatt? Har ocksa lite svart att hanga med nar du inledningsvis skriver att jag inte rattar mig efter sociala normer, for att sedan vanda om och saga att jag inte kommer med nagot eget. Och det i sin tur gor att jag ar naiv? Forstar inte riktigt resonemanget dar.

   Med det stammer att just den har artikeln gjorde mig besviken for att jag gillar Filter sa mycket, och arg for att en publikation som brukar vara sa grym gar pa myten om ”hemmafrutrenden” bland unga kvinnor. Daremot har jag aldrig skrivit att vegetarianer ska ata kott. Jag skrev att om man inte kan ata saker som serveras ar det rimligare att inte ga pa grejen an att krava att alla andra ska anpassa sig. Da var jag inte sa himla arg. Daremot blev manga veggo det (fast ingen annan med matpreseferenser som jag ocksa refererade till i samma inlagg.)

   Det stammer att jag inte ar forst med grejer och att jag inte heller forsoker vara det. Daremot forsoker jag alltid komma med nagot nytt perspektiv pa det jag skriver om. Ibland kanske jag inte lyckas, men jag gor sa gott jag kan. Och det var precis det jag saknade i Filterartikeln: det nya perspektivet. Sen harddrar jag naturligtvis texten for att den ska bli lasvard.

 3. Märkliga kommentarer här nedan, den ena är ju till och med en hatkommentar. Jag förmodar att det är en av de mindre positiva konsekvenserna av ett öppet kommentarsfält. Nina, jag hoppas du inte tar åt dig alltför mycket. Jag tycker att din blogg är superbra och har ingen kritik annars än att jag önskar att du kunde uppdatera oftare – för så pass bra är din blogg!

  1. Tack snälla du! Och oroa dig inte – jag har varit med ett tag och vet att sålla ut kritik från trollande. Men jag är jätteglad att kommentarsfältet är igång igen!

 4. Jag köper passagen om prickiga klänningar, i den utsträckning gruppen öht finns är den så liten att den inte är relevant.

  Men, varför gå på så mycket om korvstoppning och vad som kan uppfattas vara i framkant Nov 2011?
  Jag tycker det är inbjudande att Filter inte alltid måste var så före vågen hela tiden. Jag tror det är en av deras styrkor.

 5. Hej igen Nina, jag menade alltså inget illa, för det första. Hoppas det inte kom fram fel. Menade helt enkelt bara att de perspektiv som du själv känner är nya… kanske inte alltid är det. 🙂 Kanske har vi andra redan hunnit diskutera och tycka och tänka och säga många av de vinklar som postas här. Jag vet att fler än jag upplever det så men ändå verkligen (som jag) uppskattar att de vinklarna ventileras på resume.se. Det var det jag menade med att våga riskera att låta naiv; att inte dra sig för att skriva vinklar som man kanske inte är först i världen med att tänka. Att våga presentera det som en egen tanke utan att som många andra gardera sig med ”detta är såklart ingen nyhet men”. Ang sociala normer så menar jag att din ton ibland är så sval att den landar utanför det språk som jag är van att möta i bloggar (däremot i kommentarsfält som detta). När man är arg så kanaliseras det ibland i texter utan empati och då blir ilska och kyla lite connected, tänkte jag. Men ja, det blev rörigt. Sorry. Nåväl, min poäng var att t.ex. när det gäller feminism och miljö så är det mesta som du skriver redan skrivet och sagt av väldigt många. Ändå behövs det. Folk måste våga och orka säga samma saker igen och igen. Så ja, jag tycker att du ofta presenterar egna tankar som verkligen inte är egna i bemärkelsen nya vinklar. Men egna på det viset att de framförs på en reklamblogg. Där de så väl behövs. Ber för övrigt om ursäkt ifall min kommentar lät hård. Jag tänkte att du ville ha det rakt och så eftersom du själv skriver så som du gör.

  1. Eller för att sammanfatta: Om inte människor upprepade viktiga sanningar som många andra redan sagt, skulle sanningarna förpassas snabbt till arkivet för de bortglömda tankarna. Inget fel således med att presentera något som många andra redan sagt. Det handlar om var man gör det, med vilka ord och till vilken publik. Så jag vill ha det precis som det är. Menar jag. Och jag vill inte att du tämjer dig och lindar in saker, utan att du skriver så rakt (och ja ibland svalt) som du gör. Däremot så blir det märkligt att hoppa på Filter för samma sak. 🙂

 6. Oj vad lite ni måste ha att göra, bara fundera på om man är hipp om man bakar cupcakes är helt absurt.
  Är det bra att vara hipp? Tror du att reklam ska vara hipp? Är du hipp?
  Hur gammal är du? Du tänker som en 14 åring.

 7. Fast jag måste säga att jag tycker att Underbara Clara till viss del romantiserar hemmafru-idealet. Hon själv har ju lyckats med att tjäna pengar på den livsstilen genom att visa upp sitt hem och sitt liv. Det är mycket vackra klänningar, ljusa trägolv som hon oljar med linfröolja och nytvättad tvätt som vajar för vinden. Att hon tjänar pengar på det ser jag inget problem med men hon säljer ju en ”dröm om den perfekta tillvaron som hemmaskrotare”.

  Malin
  PS: som latformulerar mig på bakfyllan :DS

 8. Nog är det väl så att världen består även av män. Skulle jämstäldhet bara vara sifferbalans i alla tänkbara sammanhang ständigt? Okej, jag vet…trettio kisar två brudar…något skevt och så ser det ut och HAR sett ut och dessa obalanser påverkar allt och alla åt ett tokigt håll…men vilka feminister går förbi räknandet?Några skriver tex böcker om fiskarhustrur för 120 år sedan, förlägger det så långt ifrån sig som möjligt…men tjejjerna i den påvra delen av vår gemensamma kåk då? Hur blir det med de?
  Who Gives A shit!

  Vi har betongskogar fyllda med hushållsslavinnor…
  köpladornas kassalinjer där ingen drömmer om något och huvudet fullt av bleebipp blip…Jag har alltid sett mig som liberal och vi borde lindra lidande.
  Här finns något med substans att knycka från S å V nämligen -håll i dig nu – SOLIDARITET.
  S å V har tappat bort dess äkta grund i retoriskt snömos far far away in a galaxy unknown.
  Men när jag ser hur trötta och ledsna de sitter av sina beeblipp-pass tänker jag att friheten borde omfatta alla.
  Men Filter…hmmm…äh.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *