Ett inlägg som innehåller svordomar.

När vi lanserade MP New York skrevs det en grej på Aftonbladets ledarsida. Det var lite syrligt, något i still med Gossip Girl goes environmental, och sen ett citat från min blogg där jag hade skrivit om vad jag hade på mig just då (vilket var svaret på en fråga från en sån där bloggenkät som jag lägger ut ibland).

Då ignorerade jag det, helt enkelt. Jag tänkte att alla som vet något om mig, eller läser min blogg, fattar att de måste ha letat med ljus och lykta efter något moderelaterat som kunde styrka tesen om mig som Gossip Girl. Orka bry sig, liksom.

Men sen har det legat och gnagt, och nu måste jag skriva nåt i alla fall. Inte om faktumet att jag inte skriver om mode, utan tvärtom: om jag faktiskt hade skrivit om mode. Att jag var med och startade en politisk lokalavdelning, hade det varit mindre värt då?

Jag blir så jävla trött på den där attityden. Den som sågar människors engagemang istället för att uppmuntra det. Som skrattar ut folk som försöker testa något nytt. Som säger att man måste passa i någon sorts mall för att få vara med och leka. Behöver vi inte fler människor som är politiskt engagerade? Behöver vi inte fler volontärhänder, fler perspektiv, fler åsikter? Skit samma om de kommer från en gruvarbetare i Kiruna eller från en modebloggare i New York – att människor GÖR något är alltid bättre än att de låter bli.

Jag förstår om vissa människor blir irriterade för att någon går emot deras förväntningar kring hur folk ska vara. Men att ledarsidan på Sveriges största kvällstidning hånar andras engagemang för att de skriver att de har på sig en orange Whyred-tröja, det är bara dumt.

10 Replies to “Ett inlägg som innehåller svordomar.”

 1. Hej Nina,

  Jag har nyss hittat till din blogg och vill bara säga att jag tycker att du är så jävla grym! Det behövs definitivt fler som vill förändra världen och som inte är rädda för att uttrycka sina åsikter. Jag blir också så trött på att vissa anser sig ”äga agendan”, de vet minsann vad som ska diskuteras och hur. Överhuvudtaget är det så förbannat tröttsamt med folk som ska trycka ner andra.

  Det behövs fler som du.

 2. Ja, det är riktigt (o)lustigt. Framförallt eftersom män inom t.ex. politik alltid plockat poäng på att klä sig ”snyggt”, lex Federley, Bodström och alla utmärkelser i stil med ”Sveriges bäst klädda man”. Men om en kvinna är intresserad av kläder förminskas hon till modebloggare istället för att få vara både kompetent och stilsäker.

 3. Det hela är väl extremt enkelt?

  – Klassperspektivet:
  Aftonbladet bygger sitt språk på klasspremisser. Om du är en modetjej är du 1. aningslös och 2. överklass. Lite Marie Antoinette/Let them eat cake helt enkelt. Du Nina kan helt enkelt mysa med ditt ”miljöengagemang” från din lägenhet på ”upper west side” mitt emellan ”flygresor” medan desperata personer som vill ha en ärlig chans och vill straffa de som varit oärliga just nu ”tårgasas” och ”arresteras” i ”Zucotti Park”. Du är överklass. Inte en av dem.

  1. Jo men det fattar jag. Men nu var det inte nagon fran OWS som kritiserade mig, utan personer som garanterat tjanar mer pengar och har mer makt an jag. Och det gor ju dem precis lika hycklande i sa fall.

 4. ”Att människor GÖR något är alltid bättre än att de låter bli”. Det är ju inte riktigt sant. Om Hitler hade låtit bli att invadera Polen hade ju varit bättre än att han gjorde det till exempel. Och historien är full av fanatiska, idealister som gjort saker som de borde ha låtit bli. Franco borde också ha låtit bli att engagera sig politiskt. Och de engagerade abortmotståndarna i USA som gjorde något, i det här fallet mördade abortläkare, borde också ha låtit bli.

 5. For the record: Jag håller inte med ”Errol”.

  Men Aftonbladets ledarsida representerar arbetarklassen, där man inte ska ägna sig åt att jaga överklassmarkörer eller representera kapitalets propagandamaskin. Istället ska man bekämpa den priviligerade gruppen för det är deras handlingar som förslavar arbetarklassen och håller den nere.

  Om de hycklar?

  Slutligen: De ägnar sin arbetstid åt ”saken”. Det är bättre än att ägna sin arbetstid åt ”saker”. Därför är de som ägnar sin arbetstid åt ”saker” fienden.

 6. Word!

  Är så fruktansvärt trött på att man måste vara en övermänniska på så många plan för att få vara engagerad, framför allt ska man vara engagerad på rätt sätt.

  Cissi Wallin körde ett radioprogram idag där hon tog upp den eviga klyschan om att unga inte engagerar sig längre. Vilket inte är sant. Unga engagerar sig inte partipolitiskt längre, men politiskt engagemang finns det hur mycket som helst av, men det är väl inte ”rätt” engagemang.

  Viktigare att folk (oftast) gör något än att dom låter bli, absolut, om alla bara skulle få göra det på sitt sätt också.

 7. Så sant! Det dumma är att det förvandlas till en negativ grej, istället för en positiv. Här kommer en tjej som är politiskt engagerad OCH kan vara stiligt klädd, varför ska det tala mot en? Mode ses alltid som ”mindre seriöst” än andra intressen och engagemang, vilket jag tycker är synd, bara för man är modeintresserad betyder det inte att man är mindre begåvad eller smart. Hursom borde du fortsätta så bra som du gör oavsett dumma ord!

 8. Sjukt! Skäms för att jag nog också är sexist, fastän jag är tjej. 🙁 Förra veckan när du kritiserade Filter så la jag mig helt spontant (och ogenomtänkt) i och tyckte typ att du ska väl inte hacka på ”gamla nyheter”, du som alltid verkat så o-ängslig, ”svik inte fansen nu” typ. Noll cynism från min förebild, tack, ungefär. Ehm. *Ångrade mig direkt när jag läste Filter*. Tror tyvärr att jag tolkade det du skrev så fel just för att jag tycker att tjejer ”ska” vara tuffa men liksom samtidigt oförstörda. Du skriver om viktiga saker, och på ditt eget sätt. Ang MP i NYC: Grymt projekt och lycka till.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *