Vanliga frågor del 5: Visum i USA

Det här är en fråga som är extremt trist att svara på, men jag förstår att den är viktig med tanke på hur ofta jag får den. Finns inget kul eller spännande med att skriva om visum. Är ju liksom inte jurist, ju. Men man kan inte ha kul jämt. Således:

Hur gör man för att fixa arbetstillstånd/greencard i USA? 

Svaret:

Det är inte ditt problem att fixa tillstånd. Vill man flytta till USA söker man jobb här, och när man får det sköter arbetsgivaren hela den juridiska processen. De betalar, de fixar advokater, rubbet. Själv måste du bara samla ihop tusen papper och svara på en miljon frågor och ha en ängels tålamod, eftersom processen tar mellan tre och sex månader.

Alltså är det korta svaret på frågan: skaffa ett jobb och gör som de säger.

Ett lite längre svar kan låta så här: Det finns olika typer av arbetstillstånd i USA. Det absolut vanligaste är att man får ett arbetsvisum, som exempelvis J1, H1B eller O1. Lite olika regler gäller för olika visum, men grundprincipen är att det ger dig rätt att jobba i USA under en viss period (i mitt fall 3 år) och att det är sponsrat av arbetsgivaren. Du kan alltså inte byta jobb utan att göra om visumprocessen, vilket jag då fick erfara i våras. Men det var inga problem, man gjorde bara om allt man gjorde för det första jobbet. Som sagt, arbetsgivaren säger till dig vad du ska göra och vilket visum som är aktuellt för dig. Du behöver inte oroa dig.

Steget över visum är Green Card, vilket är ett arbetstillstånd. Du är fortfarande inte amerikansk medborgare men kan byta jobb och bransch som du vill. Man kan få Green Card genom att delta i Green Card-lotteriet som hålls en gång per år. Chansen att vinna är ganska stor när man är svensk. Man kan också med arbetsgivarens hjälp, eller på egen hand, med en armada av jurister, ansöka om Green Card. Skulle dock säga att det är ett senare steg när man vet att man verkligen vill stanna i USA länge. För att behålla sitt Green Card måste man nämligen bo och arbeta huvuddelen av året i USA. Börja således med visum och fundera på om Green Card är något för dig.

Efter ett antal år med Green Card kan man ansöka om att bli amerikansk medborgare. Då har man samma rätttigheter och skyldigheter som andra amerikaner. Exakt hur den processen ser ut vet jag inte, eftersom jag själv är rätt långt därifrån. Om någon vet, lämna gärna en kommentar! Däremot vet jag om om man får barn under tiden man bor i USA blir barnet automatiskt medborgare. Således har Allan, Saskia och några andra av de allra yngsta människor jag känner mycket bättre rättigheter än sina icke-amerikanska föräldrar.

Är man frilans gäller andra regler, men dem har jag inte riktigt koll på så om det får ni fråga någon annan.

Just det, gifta sig kan man ju också göra! Är man gift med någon med ett visum eller Green Card (oavsett nationalitet) har man rätt att vara i USA, men inte att jobba där.  Vill båda jobba måste man alltså skaffa separata visum. Är man gift med en amerikansk medborgare tror jag däremot att man automatiskt får arbetstillstånd. Någon som vet?

Det var det om detta. Jag har som sagt inte världens bästa koll eftersom det här inte är mitt expertområde, men förhoppningsvis hjälper det lite på vägen i alla fall.

16 Replies to “Vanliga frågor del 5: Visum i USA”

  1. Vet du hur det funkar om man vill göra praktik i 3 månader? Måste man ha arbetsvisum eller kan man bara åka?

    kram

    jenny

    1. Jo, man ska ha visum for det ocksa, aven om man inte far betalt. Det ar dock enklare och snabbare an mer permanenta visum. Byran vet hur man gor!

  2. Man kan ansöka om Amerikanskt medborgarskap om man haft Green Card i minst 5 år, och vistats i USA i princip heal tiden under dessa 5 år. Det är okay att ha rest mycket utomlands i jobbet, men inte okay att bott under månadslånga perioder utanför USA. ocDa kan det behövas mer än fem kalenderår innan man får ansökan godkänd. Och så ska man naturligtvis inte ha någon brottslig bakgrund. Till skillnad från den mycket krångligare Greencard ansökningen behöver man inte hjälp av advokater för att ansöka. En normalbegåvad person klarar lätt av ansökan själv via den information och de digitala blanketter som finns på en websajt. Det kostar 6-700 US dollar om jag inte minns fel. Jag skaffade mig medborgarskap för ett par år sedan. Det tar typ ett halvår till ett år efter att man gjort ansökan. Väldigt straight forward. Sedan kallas man till en town hall eller court i staten där man bor och svärs in och får sina papper. Sedan är det bara att skaffa pass om man vill. Det går ju att åka på svenskt pass också. Men det kan möjligen bli lite frågor vid hemkomsten till USA.

  3. Tyvärr räcker inte giftemål för att automatiskt få arbetstillstånd, jag har en kompis som nu håller på att samla ihop alla papper (och alla pengar!) för att ansöka om green card. USA är, kom vi fram till, Danmark på crack…

    1. Aha. Har nog blivit lurad av alla Hollywoodfilmer, typ Gifta pa Latsas, ha ha. Men varfor vill alla gifta sig med amerikanska medborgare da?

  4. Vill bara säga att det är JÄTTE vanligt att man får betala för sitt egna Visa. Eller alternativt att man får ta en paycut tills visat är ”avbetalt”. Man får naturligtvis själv bestämma om man tycker att det är värt det. Är man junior och vill jobba här, så är det inte normal läge att byrån betalar. Speciellt inte om man vill jobba på en mindre byrå (som jag ville). Större mer corporate byråer är lättare. Mina erfarenheter säger att det gäller för de allra flesta branscher här (eller ja, jag känner ju med mode/design/reklam/pr/produktions människor). Är du ung och absolut vill påbörja karriären här och inte hemma så är det nog bara att räkna med att betala iallafall delar. Och att behöva ta hand om det mesta pappersarbetet på egen fot.

    Med det sagt för mig har det absolut varit det. Alla gånger om.

    Ett annat tips är att om man åker in i landet på J1 visa (vilket är lättast och billigast) så är det bra att gå genom en värdorganisation som går i god för ditt företag. De kostar mellan 300 och 1200 beroende på hur länge du ska vara borta. De tar hand om nästan allting, hjälper dig och din arbetsgivare (som antagligen är skiträdd, många arbetsgivare börjar skaka i skorna bara man yppar visa). Jag har använt Amscan. De har varit topp.

    Annars är det absolut lättaste att gå skola här så att man är eligable för ett kortare arbetsvisum automatiskt (men var försiktig, det är inte alla skolor som kvalificerar sig).

  5. Om det handlar om en praktik på endast fem veckor – gäller det fortfarande att skaffa ett visum då?

  6. Hur dum är man igentligen när man skriver en blogg om sånt man uppenbarligen inte har en aning om?!

  7. Pingback: Blue Coaster33
  8. Hej Nina.
    Tack för info du givit mig,
    Frågan är om jag kan bli anställd hos min brors företag(affär)
    och få arbetstillstånd.Han har nämligen guldaffär..Du får gärna svara,
    Tack i förväg,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *