Okej, här är ett exempel på min drygaste och mest besserwissiga sida

Men vad fasen, sån är jag ju. Jag håller på att bli galen på en grej, och det är inte att folk säger spendera tid eller skriver Filmmys med familjen… när de menar Filmmys med familjen. (eller möjligen Filmmys med familjen!) Det är när folk grattar annat folk på Facebook med frasen Ha den äran.

Vad fasen betyder det? Att du har äran att fylla år, och att jag känner ett behov att påpeka det? Det är ju världens mest uppenbara syftningsfel. Det är jag som har äran att gratulera dig på födelsedagen. Som i sången Med en enkel tulipan på bemärkelsedan, vi har den äran, vi har den äran att gratulera. Om man vill gratta någon med den frasen ska man alltså skriva Har den äran, inte ha den äran.

Sådär, nu var det sagt. Nu kan ni få tycka att jag är hur störig som helst, för om jag slipper se det här på fejan, bara en dag eller två, kommer jag bli en så mycket lyckligare människa.

16 Replies to “Okej, här är ett exempel på min drygaste och mest besserwissiga sida”

 1. Åh, det där har jag skrivit. Självklart fullt medveten om gjorda syftningsfel. Jag har mer tänkt att jag citerat den tjocka musen i Disneys Askungen – som sedan tystas med ”håll tyst, dumstrut”

 2. Jag tror jag förstår vad du menar – om man uttalar denna slitna klyscha till en förväntansfull jubilar ska man ändå visa god stil och säga rätt? Men om jag får lov att vara än mer ‘besserwissig’ så kan jag ju hävda att lika gärna som man har äran att gratulera kan man ha äran att fylla år. I det senare fallet kan man ju då, rent teoretiskt, faktiskt säga – Ha den äran (att fylla år). Är du en schlechterwisser nu? Nope, det är nog mer jag som är en kverulant.

 3. Sen när är det inte en ära att fylla år? Ser det som en väldigt stor ära att få fortsätta det man en gång påbörjade. Dags att sluta bry dig om småsaker som förmodligen bara du själv stör dig på?

  1. Varför ska man vara tacksam över att fylla år? Det gör man ju automatiskt. Att fylla år har aldrig varit en ära, däremot är det trevligt att firas.

 4. På tal om ingenting så är det något knas med datumen då kommentarerna publicerats. Bara en liten ”side note”.

 5. ”Ha den äran” är förkortning på ”Jag har den äran att gratulera”, så nej, jag störs inte 😛

 6. Hej! Hittade dig via blogglistan pe5 utysdebstutent. se! Jag e5ker ockse5 ive4g till USA 12/13, och undrade om det e4r okej om jag le4gger till dig pe5 min le4nklista?

 7. Pingback: Blue Coaster33
 8. Pingback: alkaline water
 9. Pingback: water ionizer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *