Meatless Monday

Det har tagit ett tag för mig att samla ihop mig i den här frågan, men nu har jag bestämt mig. Om inte annat för att stödja Jonas Paulson och de andra politikerna som har fått ta så jäkla mycket skit i den här debatten, när allt de vill är att göra en pytteliten förändring i människors mathållning en himla dag i veckan. Från och med förra veckan kör jag Köttfri Måndag.

Anledningen till att jag inte har gjort det hittills är inte sakfrågan, utan helt enkelt att jag äter vegetariskt tillräckligt ofta (skulle tro cirka 50% av mina måltider) för att inte känna att jag måste samla ihop ätandet till en speciell dag. Men nu får det fasen vara nog.

Köttfri Måndag är ett internationellt initiativ som föreslår att människor i västvärlden väljer vegetarisk mat på måndagar. Syftet är naturligtvis att minska köttkonsumtionen, men också att få oss att tänka till kring hur vi lever någon gång i veckan. Ingen föreslår att vi ska sluta äta kött helt. Ingen vill att vi ska ligga kvidande av hunger och proteinbrist på golvet medan våra barn gråter efter hamburgare och de svenska landskapen växer igen på grund av koss-brist.

Det några kommunpolitiker har gjort är alltså att föreslå att vi kör den här grejen i skolor, på dagis och i vården. På måndagar serveras god och näringsriktig mat, men den kommer inte från djur. Det har fått människor från alla rimliga och orimliga håll att gå i taket. Över en dag. En minskning på 14%. Man ba: kom IGEN.

Det lustiga är att om ingen hade sagt nåt, utan bara serverat exempelvis ugnspannkaka, broccolisoppa, wok, bibimbap eller omelett på måndagar hade de nog inte ens märkt något. Men nu är helt plötsligt mänskliga rättigheter inskränkta och hela jordbruksindustrin på väg att gå under. Trots att vi äter 30% mer kött än för bara 20 år sedan, och de skånska slätterna uppenbarligen inte var igenväxta då heller.

Så nu kör jag. Men idag är det Fancy Friday och vi äter, dricker och dansar precis vad vi vill. Ha en fantastisk helg!

 

13 Replies to “Meatless Monday”

 1. Nina,

  jag vill verkligen saga att jag ser sa oerhort mycket fram emot att lasa din blogg varje dag. Jag forsoker att gora medvetna val och tanka kritiskt i min vardag men du gor mig sa himla mycket battre pa det. Hittills har jag nog aldrig inte hallt med dig om vad du skriver, aven om det ar saker jag sjalv aldrig reflekterat over tidigare. Du kanns rolig, snall och valdigt smart och din blogg ar ett otroligt uppfriskande inslag i min google reader. Tack och trevlig helg.

 2. Haha. Det var en nästan identisk diskussion nåt år sen här i Finland då Helsingfors stadsfullmäktige diskuterade frågan. Och precis som du skriver så hade det inte blivit något rabalder om man aldrig tagit upp den principiella frågan om en köttfri dag i skolor eftersom det redan i praktiken existerar köttfria dagar med t.ex ärtsoppa med pannkaka, spenatplättar osv . Men nu lade vuxna seriösa politiker fram helt sanslöst galna inlägg om traumatiska barndomsminnen då man tvingades äta upp kåldolmar och gömma dem i pulpeten 😀 Att att. Mycket bra nivå på den debatten. Glad fredag annars!

 3. Köttfri måndag är inte bara för kommuner, landsting och skolor utan även ett klokt beslut på arbetsplatser. Jag ska genast börja lobba!

 4. Det jag inte gillar med förslaget är val av dag. Måndagen har redan många tråkigheter, varför inte en tisdag eller torsdag :)….

  Förresten hur ser arbetsmarknaden för marknadsförare i new york om man ej har kontakter? Jag har läst ekonomi med inriktning marknadsföring men har fastnat i ekonomi:(. Jobbar idag som ekonomichef)

 5. Precis som jag tycker! Gick ut gymnasiet i våras och sista året fick vi en vegetarisk dag. Spelade ingen större roll för mig som redan åt alla dagar det vegetariska alternatviet. Iallfall, nu är det en väääldigt stor debatt i de lokala tidningarna, det är två tjejer som gått ut i tidningarna för att ”avskaffa” den vegetariska dagen, de hävdar att man inte får i sig tillräckligt med protein, och speciellt de som idrottar! Dessutom tycker de ”att vegetarisk mat är äckligt”. Bra argument, eller hur? Dock gnäller ingen när det är exempelvis pannkaka eller potatisbullar, då trycker man gladeligen i sig flera stycken. Det är uppenbart att sådana människor inte har någon självinsikt, vilket är synd och trist. Nu säger jag inte att jag är en ängel som åt vegetariskt varje dag i skolan, men det är så synd att man inte kan uppoffra en enda dag för att hjälpa till i en långsiktig plan.. Tack för en superblogg!

 6. Jag älskar kött och är dessutom LCHF:are (nämner detta eftersom vegetarisk mat ofta innehåller kolhydrater), men tycker ändå att det vore prima med en köttfri dag i veckan. Vi måste värna om miljön och djuren. I det här fallet är ju uppoffringen dessutom minimal, eftersom förslaget bara påverkar maten som serveras inom vården samt på skolor och dagis. Man behöver alltså inte ens hålla sig ifrån kött hela dagen om man nu inte vill, även om man exempelvis går i skolan som jag gör. Förstår inte varför vissa motsätter sig detta.

 7. Tänkte att jag skulle hänga på det här, bra grej ju. Bra också när man är en person som älskar kött men har så himla dåligt miljösamvete. Det är i alla fall en liten och enkel grej att göra.

 8. Köttfri måndag är som att mitt under ett folkmord ta tio minuters paus, en kopp kaffe, en cigarett och sen börja om.

  1. Det ar ocksa ett satt att paborja en forandring i ratt riktning. Att inte gora nagot bara for att det inte loser hela problemet ar ett utmarkt satt att se till att inte ett skit hander, nagonsin.

 9. har inte ätit kött på 15 år, större delen av mitt liv. det är det enklaste beslut jag tagit och det bästa.
  förstår inte hur man kan motivera köttkonsumtion. skapar svält, co2, utfiskade hav och sjöar, moraliska problem…

 10. Pingback: Blue Coaster33

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *