N-ordet

När man bloggar händer det att folk inte håller med en. Det händer, oftast, att de berättar varför de inte håller med och lägger fram fakta eller en analys som stöder det de tycker. Och för det mesta har de rätt. När man, som jag, tycker till om saker hela tiden händer det då och då att man missar nåt, eller helt enkelt har fel.

Det händer också att folk inte har så mycket till analys, men ändå inte håller med. Detta leder till att de ofta känner att de måste säga något om hur skribenten är som person. I mitt fall är det ett ord som alltid återkommer i det sammanhanget: naiv. Vilket jävla skitord det är.

För grejen är att jag är många saker. Besserwisser, självupptagen, ensidig, stel, dålig förlorare, drar förhastade slutsatser, saknar tålamod. Men naiv är inte en av de grejerna. Jag ar snarare alltför cynisk. Enda anledningen till att naiv ändå dyker upp i kommentarer om mig är att jag är kvinna och inte jättegammal. (man kan fundera på hur länge man kommer att betraktas som ung, men det är ett annat inlägg)

Man säger aldrig att män är naiva. De kan vara dumdristiga, våghalsiga, korkade, idioter. Men de antas ändå förstå vad de håller på med. Den där klappen på huvudet, ”du tror att du kan för att du inte förstår bättre”-attityden som ordet naiv innebär, den är förbehållen kvinnor som sticker ut nacken.

Naiv är ett praktiskt ord, eftersom det med två ynka stavelser säger så mycket. Personen som är naiv har inte bara fel i sak, den är också inkompetent nog att inte förstå det. Den är antagligen ung, oerfaren. Den släpps inte in där de riktiga diskussionerna förs. Det är inte ens någon idé att förklara för en naiv person varför man inte håller med, för den skulle ändå inte begripa. På det viset misskrediterar ordet den som anklagas, samtidigt som den friskriver den som anklagar från att behöva förklara sig närmare. Man kan inte kalla någon ett pucko utan att få följdfrågor, men med naiv går det utmärkt.

Den som vill ha ett typexempel kan lyssna på Studio Ett från den 18:e januari. Två före detta modeller har startat modellagenturen Fair Faces, som jobbar för att ge modeller schyssta arbetsvillkor. En vettig och rimlig idé som borde få de befintliga agenturerna att rysa, eftersom bara själva namnet är en kritik mot dem. De andra agenturerna avböjer medverkan i programmet, men lyckas ändå få in det förbannade N-ordet när reportern intervjuar grundarna. Ingen undrar varför. Vi lutar oss bara tillbaka och lär oss att två nittonåriga tjejer som vill göra livet lite bättre för några andra är helt jävla ute och cyklar.

Följdfrågor på det?

 

13 Replies to “N-ordet”

  1. Ingen följdfråga utan bara ett rungande amen! Spot on. Har aldrig tänkt på hur fruktansvärt avväpnande ordet naiv är.

  2. ”Man säger aldrig att män är naiva.” Det där är ganska roligt för precis igår blev min pojkvän kallad naiv!

  3. Det finns väl en annan betydelse hos naiv som är positiv? Tänker på att det okunniga och naiva kan vara en tillgång när man vågar kasta sig in i något nytt. Hade man verkligen vetat hur jobbigt och svårt det varit att bestiga Mount Everest eller skaffa jobba på ett am företag hade man nog gett upp innan man ens försökt. Så naiv kan vara en synonym till modig också.

    1. Håller inte med. Det du beskriver har ju, precis som du skriver, det positiva ordet modig. Vill man ge någon en komplimang kallar man dem modig. Vill man misskreditera precis samma beteende kallar man dem naiv. Även om det är precis samma beteende.

  4. Så bra! Jag har dessutom ibland/lite för ofta en obehaglig tendens att använda det ordet om mig själv. Så tack för åthutningen, den behövs. På alla plan.

  5. Hej! Du är en briljant skribent. Håller med, men brukar också tänka att det ofta är naivt på riktigt att påstå att någon annan är naiv. Själv är jag ung, kvinna, och insatt i Östeuropa där många unga gubbar säger saker i stil med ”Ryssland behöver en stark ledare” etc. och där man regelmässigt avskrivs som naiv när man inte håller med snarare för att de aldrig övervägt en annan åsikt än den rådande. Får för mig att det oftare förekommer i just mindre, mansdominerade/mansstyrda sammanhang där man lite vill måna om insikten man själv just nått? Way to go, anyway!

  6. I have recently started a website, the information you offer on this website has helped me greatly. Thank you for all of your time & work. ”‘Tis our true policy to steer clear of permanent alliances with any portion of the foreign world.” by George Washington.

  7. Pingback: Blue Coaster33
  8. Pingback: increaseleptin.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *