Hen-debatten

JAG ORKAR INTE! KAN FOLK INTE BARA LÄGGA AV! sa Sandra igår när jag frågade henne om debatten om ordet hen som en tid har stormat omkring på diverse bloggar för att till sist nå DN häromdagen.

Och jag måste hålla med. Jag (och Sandra) älskar att diskutera och debattera viktiga frågor. Men diskussionen om hen är just nu varken viktig eller intressant, av den enkla anledningen att de olika sidorna inte lyssnar på varandra.

Sida FÖR säger att det är praktiskt att ha ett könsneutralt ord när man talar om en person som man inte vet könet på, inte i första hand på grund av hens sexualitet, utan för att man inte har träffat hen än. Att ordet sedan också kan dubbelanvändas för människor som inte känner sig hemma som man eller kvinna är en bonus. (Exempel: På studiebesöket ska vi träffa en polis/sjuksköterska/domare som ska berätta vad hen gör på dagarna)

Sida EMOT säger att barn för sin utveckling behöver en tydlig könstillhörighet och inte ska användas i sina föräldrars genusideologi.

Så kan man ju tycka. Båda åsikterna har sina poänger, men de har ju liksom ingenting med varandra att göra? Och därför blir den efterföljande debatten helt ointressant. Alla gräver ner sig i sina skyttegravar och anser att de andra är dumma i huvudet.

Det här är tyvärr väldigt vanligt i alla typer av debatter, och det är därför man inte pallar mer än tre minuter av program som Debatt och Kvällsöppet innan man får lust att utöva våld mot valfri möbel i hemmet. Det är inte bra TV, det är inte bra kulturdebatt och man lär sig inte ett skvatt. Kathryn Schultz förklarar de här mekanismerna väldigt bra i sitt TED Talk On Being Wrong.

Jag klandrar inte deltagarna för det här; de brinner för sin sak och får en chans att föra ut den. Men jag tycker att det är supertrist att inte debattredaktörer och moderatorer tar sitt jobb på större allvar, så att vi faktiskt kan diskutera och komma framåt i viktiga frågor.

(Vad gäller sakfrågan tycker jag naturligtvis att hen är ett jättebra ord. I engelskan säger man them när man inte vet könet på någon. Ask them what they think, exempelvis. Enkelt, tydligt, och sist jag kollade var den könstillhörigheten hos engelsktalande barn helt solklar trots detta banbrytande språkbruk.)

186 Replies to “Hen-debatten”

 1. Utan att ta ställning till debatten: de finsk-ugriska språken finska, estniska och ungerska saknar helt könsbestämning i sina pronomen. I finskan använder man ordet ”hän”, ett singular pronomen med samma betydelse som hen. Det fungerar alldeles utmärkt! Men har ju att göra med språkets syntax och har ”alltid varit så”. Hän känns alltså helt naturligt och inte som något konstruerat. Tycker att idén med hen är bra, dock är det svårt att verkligen förändra det språk som folk talar och att föra det i en normativ riktning, språk fungerar inte så. Men små bäckar och så vidare…

 2. Håller delvis med!

  De två sidorna du nämner är en språklig förbättring (FÖR-sidan) och en debatt (EMOT-sidan). Jag har mycket svårt att se att någon skulle ha någonting mot ett införande av hen i situationer där man inte bestämt vet kön (alltså istället för att skriva ”han/hon”, med slashen). Varför inte anamma engelskans dem-ord här? Ingen skulle klaga. Men det är tyvärr inte vad denna debatt handlar om!

  Denna debatt handlar om FÖR respektive EMOT gällande den fråga du listat som EMOT. Jag tror dock tyvärr att detta kommer bli en evighetsdebatt utan värdeskapande resultat. :/

 3. Alltså som språk funkar så kan ju hensidan bara börja säga det och sen vips 50 år senare är det standard. Alla vet ju idag vad exempelvis vad skejta är. Problemet med hen är väl själva först införandet av ordet och sen ges folk möjlighet att rösta om det i media. Inget ord någonsin hade inte mött debatt av en gammal unken pensionärsmentalietpöbel.

 4. Kamrater! Varför skulle det offentliga svenska språket plötsligt ha slutat utvecklas nu? Hela tiden införlivas nya ord, men varför skulle inte ett nytt pronomen kunna läggas till dem som redan finns? Så får brukaren välja vilket som ska användas. Då kommer vi se om hen är intressant nog för många. Nina, så fungerar demolrati ofta. Två till ståndpumkter ter sig omöjliga att förena, men så börjar de kompromissa och så. Debatt är bra för där synas de renodlaade motståndarnas argument, vilka blir tydliga för oss.

 5. Om det verkligen vore så att FÖR-sidan bara hade rent praktiska skäl att förespråka ”hen” vore det kanske inte så dramatiskt, men det finns mycket undertryckta – betydligt radikalare – känslor under ytan som färgar argumentationen. Är det inte snarare det som MOT-sidan reagerar på?

 6. Givetvis en vanesak, men jag snubblar ofta lite på själva ordet ”hen” – inte minst på grund av dess engelska översättning.

  Att det kan finnas användning för ett neutralt ord är väl självklart, men skulle det inte vara enklare att helt enkelt anamma den engelska förebilden du diskuterar i posten och ex använda ”dem” även här?

 7. What? Sedan när användes ”them” som pronomen för en enda person i engelskan? Hen anses behövas helt enkelt därför att vi inte kan använda de eller dem för att beskriva en enda person könsneutralt, då är vi hänvisade till ”han” eller ”hon”, eller möjligen ”den”, och det är likadant i engelskan. Testa gärna om någon engelsman använder ”them” om en enda person då könet inte är möjligt att bestämma, du torde få leta länge.

  1. Jag känner inte så många engelsmän, men desto fler amerikaner, och här används ”them” dagligen för att beskriva en enda person av obestämt kön. Jag vet inte om det är hundra språkligt korrekt, men så säger man i alla fall.

 8. ”Fråga dem vad de tycker” Vi har också ett ord för Them i svenskan, de, dem, dom. Tycker inte att kön alltid måste uttalas när det många gånger är irrelevant, men tycker det är lite krystat att uppfinna ett nytt ord som töntigt nog låter som höna, när svenska språket innehåller andra könsneutrala ord.

 9. Ni som tycker att ordet hen låter som höna har förstås roligt när det gäller ordet kock. Vad handlar tv-programmet Sveriges Mästerkuk förlåt kock om egentligen? Och barn, allt tjat om barnuppfostran, hur svårt ska det vara att få en lada att stå still? Det måste vara otroligt jobbigt att inte kunna skilja på svenska och engelska. Sök hjälp.

 10. I finskan finns det bara ett gemensamt ord för könen, dvs. hän. Ingen finländare som jag känner skulle vara könsförvirrade för den sakens skull.

 11. Intressant artikel! Skulle verkligen vilja läsa mer om hen, har du några fler rekommendationer om artiklar/program/blogginlägg?

 12. It’s just a great and helpful bit of information. I’m glad which you shared this useful info along with us. Please keep us informed such as this. Thanks for sharing.

 13. I want to point out my gratitude for your kind-heartedness for people that really want assistance with the question. Your real dedication to passing the message all-around appeared to be incredibly informative and have constantly made those like me to attain their desired goals. Your new interesting tips and hints can mean much a person like me and extremely more to my peers. Thanks a lot; from all of us.

 14. Great article you have here. Really enjoyed the way you write and the topic that you covered. I had no idea fish could be affected like this, keep up the great work!

 15. I really like your writing style, superb info, thank you for putting up :D. ”Nothing sets a person so much out of the devil’s reach as humility.” by Johathan Edwards.

 16. their specific objectives are. Want to study the animals growing right on the plastic? Target the rarer large floating objects. Want to get a glimpse of how the widest array of ocean life is interacting with plastic? Seek out

 17. hey there and thank you for your info I’ve definitely picked up something new from right here. I did however expertise several technical points using this web site, since I experienced to reload the web site a lot of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your hosting is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will often affect your placement in google and could damage your high quality score if ads and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my e-mail and can look out for a lot more of your respective exciting content. Make sure you update this again soon..

 18. 457320 874160You produced some 1st rate factors there. I seemed on the internet for the difficulty and located a lot of people will go along with together along with your internet site. 130201

 19. Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated information, nevertheless really worth taking a appear, whoa did one discover about Mid East has got much more problerms as well

 20. 729352 184920bless you with regard towards the specific weblog post ive actually been searching with regard to this kind of advice on the net for sum time these days hence with thanks 891536

 21. very couple of internet websites that happen to be detailed below, from our point of view are undoubtedly very well worth checking out

 22. although internet sites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we feel they are in fact really worth a go by way of, so have a look

 23. Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated data, nonetheless actually worth taking a appear, whoa did 1 find out about Mid East has got extra problerms as well

 24. Although sites we backlink to below are considerably not connected to ours, we feel they are in fact worth a go by means of, so have a look.

 25. very few web-sites that transpire to be comprehensive beneath, from our point of view are undoubtedly well worth checking out

 26. Thanks for your posting regarding nether hacks. One other thing is that if you are selling your property by yourself, one of the difficulties you need to be conscious of upfront is how to deal with household inspection accounts. As a FSBO vendor, the key to successfully shifting your property along with saving money in real estate agent commissions is knowledge. The more you are aware of, the easier your sales effort will probably be. One area where by this is particularly important is reports.

 27. I am really impressed with your writing skills and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it is rare to see a great blog like this one today..

 28. I was curious if you ever thought of changing the layout of your website? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or 2 pictures. Maybe you could space it out better?

 29. 239321 947892Nice post. I be taught one thing more challenging on totally different blogs everyday. It will all the time be stimulating to learn content from other writers and apply slightly one thing from their store. I

 30. 416176 201520Thank her so significantly! This line is move before dovetail crazy, altarpiece rather act like habitual the economizing what entrepreneur groovy night until deal with starting a trade. 497385

 31. hey there and thank you for your info I’ve definitely picked up something new from right here. I did however expertise several technical points using this web site, since I experienced to reload the web site a lot of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your hosting is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will often affect your placement in google and could damage your high quality score if ads and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my e-mail and can look out for a lot more of your respective exciting content. Make sure you update this again soon..

 32. very interesting thing this one. I had no idea for example about the seriousness of this matter. Go and fight for it. We need more natural and organic products and less plastic in our environment.

 33. Wow, John. Given the unprecedented amount of evidence presented, it baffles me that anyone could possibly maintain this opinion. It doesn’t take much effort with a search engine to determine this issue is hardly propaganda.

 34. Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated information, nevertheless truly really worth taking a search, whoa did one learn about Mid East has got extra problerms too

 35. Pingback: Blue Coaster33
 36. Every once inside a even though we pick out blogs that we study. Listed below would be the most recent sites that we decide on

 37. Pingback: Details
 38. Pingback: alkaline water
 39. Pingback: water ionizer
 40. Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated data, nonetheless definitely worth taking a appear, whoa did one understand about Mid East has got additional problerms also

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *