Som ni har väntat: ett TILL inlägg om vapen och Saudi!

Har lite känt att det här med Saudi och vapenexport är onödigt för mig att skriva om. Inte för att frågan är oviktig, utan för att så många andra skriver om det (och gör det väl) och för att det är SJÄLVKLART vad jag tycker. Men sen läser jag bland annat den här artikeln i DN och inser att det får bli några ord i alla fall. För jag blir så himla trött på att krigsivrarna kan säga men vaddå, om vi slutar sälja till diktaturer kommer hela försvarsindustrin gå åt pipan! och sen känna att det hela är klart.

Japp, så är det. Om vi slutar sälja vapen kommer vi behöva sluta tillverka vapen och då kommer vi inte att tjäna pengar på vapen. Det är rätt i sak, men bygger på världens sämsta antagande: att det alltid är bra att tjäna pengar.

Genom historien har folk tjänat pengar på en massa saker som vi idag har avskaffat utan att jorden gick under för det. Snarare blev den bättre. För att ta mitt allra vanligaste exempel: När slavhandeln i USA förbjöds förlorade en massa människor (redare, slavhandlare, sjömän osv) sina jobb. Hade det varit i nutid hade länder förlorat skatteinkomster och om det hade funnits en börs av modernt snitt hade det nog blivit djup lågkonja. För att inte prata om plantageindustrin i USA, som nu förlorade sin viktigaste råvara. Ekonomisk kris, således. Men det löste sig. Idag skulle nog ingen säga att slavhandel är att rekommendera som exportnäring, även om det fortfarande är mycket lukrativt.

Samma resonemang kan användas för opium, barnarbete, kolonialmakternas råvaruutvinning eller statarsystemet. Självklara delar av ekonomin en gång, nu lika självklart inte det. Naturligtvis kan den svenska vapenexporten ses på samma sätt. Det här är därför inte en ekonomisk diskussion, utan en etisk. ATT vi tjänar pengar på vapen är självklart, OM vi ska göra det är det inte.

Därför blir mitt svar på utriktesministerns retoriska kommentarer i stil med Är det bättre om Saudierna köper franskt? ett rungande JA. Det är sjukt mycket bättre. Precis som att det är bättre att någon annan rånar en bank än att jag gör det, och allra bäst om alla låter bli. Grunden i ett civiliserat samhälle är att vi tar ansvar för våra egna handlingar, låter gemensamma intressen gå före de egna, och försöker göra det som är rätt, inte det som alla andra gör.

Det gör fan ont i hjärtat på mig att det ska vara så himla obegripligt för dem som bestämmer i Sverige.

 

 

16 Replies to “Som ni har väntat: ett TILL inlägg om vapen och Saudi!”

  1. Ska man vara konsekvent i detta så borde även all handel med Kina upphöra. Volvo och Saab-affärerna borde lagts ner på idéstadiet, och stora delar av vår exportindustri borde läggas ned. Detta hade naturligtvis varit det etiska valet med tanke på demokratifrågan. Men hur hade man rättfärdigat det för alla som hade förlorat sina jobb? De europeiska länderna kravlar sig fram med haltande ekonomier och Kina slänger dem en hjälplina. Då är det lätt att förtränga de tiotusentals kineser som blir avrättade varje år, eller de dissidenter som slängs i fängelse för att ha skrivit ett blogginlägg. Om det inte är någon skillnad på aktiva handlingar och underlåtelse så borde ALL handel och ekonomiskt samröre med odemokratiska länder genast upphöra. Visst, det är skillnad på att sälja vapen och att sälja muttrar. Det är emellertid stöd av odemokratiska regimer vilket som.

    1. Ja, det ar ju som du sager skillnad pa vapen och muttrar. Men som jag har skrivit tidigare ar jag inte alls saker pa att Sverige bor handla med diktaturer, oavsett vad det galler. Vi visade ju till exempel att vi kan vara foregangare och faktiskt forandra saker nar vi drev igenom embargot mot Sydafrika pa 70-talet, exempelvis. Malet med att inte handla med diktaturer ar ju inte att lagga ner var egna industri, utan att ge andra lander annu en anledning att sluta behandla sina medborgare som skit. Men naturligtvis skulle manniskor forlora jobben om vi slutade handla med exempelvis Kina. Det skulle krava mycket atgarder och anstrangning av oss alla att se till att de personerna far andra jobb. Men jag tror att det ar fullt mojligt. Pa Volvo och Saab jobbar idag 35 000 personer. Det kan jamforas med de ungefar 70 000 jobb som forsvann fran TEKO-industrin pa 60- och 70-talet. Jattejobbigt nar det hande, men vi repade oss. Allt gar om man ar beredd att jobba for det!

  2. Jättebra! Ingen bryr sig om hundra år när allt kommer kring..
    Tack för fantastiska referenser

  3. Pingback: Blue Coaster33
  4. Pingback: Learn More
  5. Pingback: water ionizer
  6. Pingback: best bottled water

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *