information för allmänheten

Jag HATAR ordet bloggerska. Det ligger fel i munnen, ekar konstigt i skallen och ser bedrövligt ut i skrift. Och så tycker jag att det finns något förminskande i det? I dessa hen-tider känns det himla onödigt att poängtera att någon har ett visst kön nar man pratar om personens sysselsättning.

Aja. Kan inte bestämma hur andra ska göra, men kan be att pleeeeeze aldrig kalla mig för bloggerska. Bloggare, skribent eller larvpotta går bra. Bara inte bloggerska.

Slut på hejt för idag.

10 Replies to “information för allmänheten”

 1. Förstår inte vad som skulle vara förminskande med uttrycket ”bloggerska”? Det är din alldeles egen tankevurpa det där. Larvpotta!

 2. Bloggerska är förminskande på samma sätt som t.ex. författarinna är det. Eftersom den manliga författaren är normen måste man sätta ”kvinnlig” framför eller använda ordet ”författarinna” för att uttrycka att det handlar om en kvinna.
  Vi talar ju aldrig om ”manliga författarinnor” eller ”manliga bloggerskor” …

  1. Ja eller så är det väldigt trist att bli reducerad till ett kön som grupp så fort man ska ta sig för någonting. Jag skulle inte vilja bli refererad till som ”manlig bloggare” t.ex. eftersom det är väldigt irrelevant för verksamheten som sådan. Jag skulle då hellre vilja få ett epitet som beskriver mig som individ eller någonting som refererar till vad jag faktiskt sysslar med. Inte så svårt att resonera sig fram till med en empatisk grundinställning.

  2. Mansfotboll som är så populärt till exempel. Populärare än damfotboll faktiskt. Eller Jan Guillou, som är en manlig författare. Jättekul för Jan att alla förstår att han är en man ju! Nina Åkestam – kvinnlig bloggare eller bloggerska. Det är ju så svårt att veta annars att Nina är en kvinna, så det är viktigt att poängtera detta. Eller?

 3. Det är ju bara det att hela språket är uppbyggt så att den maskulina böjningen skulle vara neutral. Jag har också tänkt på ordet bloggerska men kan egentligen inte förstå varför jag skulle tycka att ett ord är sämre bara för att det är feminint böjt istället för maskulint. Men det funkar väl lite så, min mamma vill inte bli kallad frisörska heller och absolut inte frissa. Hon vill bli kallad frisör. Tror det grundar sig i att allt som böjs maskulint känns seriösare och mer på riktigt. Vilket ju är jättesorgligt.

  1. Ja, det är sorgligt. Men i de allra flesta fall säger man ett och samma om någon som har ett yrke – lärare oavsett kön, sjuksköterska oavsett kön. Att bloggare som är så himla nytt dras med böjningar som i de allra flesta andra fall avskaffades på 60-talet känns verkligen som att de som använder det försöker trumma in kön på ett förminskande sätt. Vi säger ju aldrig dataspelsutvecklerska, eller för den delen Art Directress. Och jag har aldrig varit med om att någon som vill mig väl kallar mig för bloggerska. Det är något man drar till med när man vill säga ”du är ju bara en bloggerska”. Känner därför att jag liksom inte riktigt orkar ”ta tillbaks” ett helt onödigt ord.

 4. Pingback: Blue Coaster33

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *