7 Replies to “21st Century Enlightenment”

 1. Man blir påmind om att de allra flesta smarta människor idag ägnar sig åt triviala (eller i värsta fall destruktiva) saker. De jobbar inte med att utveckla alternativa energikällor utan nya, svinkomplicerade finansiella verktyg. Eller coola kartor med 3D-effekter. Jag älskar Apple’s produkter, fast egentligen skulle man vilja att dessa genier försökte lösa ett riktigt problem istället.
  Men idag beror ju inte ens status på hur mycket nytta man gör för helheten, utan bara på hur mycket nytta man gör för sig själv. Nästan oavsett hur man har blivit framgångsrik, eller rik, ger det status. Tänk om statusen berodde mer på hur mycket nytta man gör för helheten? Det skulle ju kräva att vi fick en förnyad känsla av vad vi har för nytta av varandra, alla vi sköna individualister.
  Vilket känns som en naiv dröm. Men det vore rätt bra.

  1. Har du lyssnat pa intervjun med Johanna Koljonen i Varvet? Hon pratar om precis det har. Jatteintressant! Men jag tror inte att det ar hopplost. Pa forsta halvan av 1900-talet fanns ju en uttalad ide om solidaritet, oavsett var pa den politiska skalan man stod. Kanske kan man hitta tillbaka dit?

  2. Varje tes föder en antites. Det extremt individualistiska idealet som vi sett växa en tid möter också sin antites. Jag tror att vi helt klart går mot ett mer solidariskt samhälle redan nu men att det samtidigt på många sätt, på många håll, kan bli värre innan det blir bättre. Apple kanske t.o.m bidrar till detta genom att göra det lättare för människor att skapa och sprida material. Även om det vid en första anblick mest ser ut som snygga designlösningar. Menar inte att försvara just Apple men mycket utveckling som kan se onödig eller t.o.m farlig ut kan ge oss alla nytta. Se på all militära innovationer som ligger till grund för typ allt vi ser idag. Vad vill jag säga egentligen? Eh, allt blir vad vi gör det till, kanske?

 2. Asså, Apple bidrar kanske inte till att göra det värre innan det blir bättre. Det går fort i hockey. Blev lite syftningsfel, där.

 3. Okej, Apple var ett mycket dåligt exempel. De får gärna fortsätta att göra precis vad de gör. (Även om de borde tillverka sina grejer i USA och ge folk vettig lön.) Men när man läser att alla de vassaste fysikstudenterna går till Wall Street blir man ju mörkrädd.

 4. Pingback: Blue Coaster33

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *