Almedalsveckan del 2: såhär kan man göra istället

Den svensk som är absolut mest klarsynt när det gäller politik just nu är fotografen Mattias Klum. I senaste numret av Filter finns en intervju med honom som borde vara obligatorisk läsning för alla som har rösträtt. Artikeln är lång och välskriven (igen av Erik Almqvist. Får ångest av hur bra den människan är) och jag ska inte citera sönder den här. Men summan av Mattias politiska syn är enkel: miljöministern borde vara den högsta övergripande ministern under statsministern. Inte finansministern som det är idag.

Eftersom vi lever i ett kapitalistiskt system är det lätt att glömma att det är just ett system. Vi människor har själva skapat reglerna för det. Vi har bestämt att pengar är hur vi ska mäta någots värde, och det har blivit så självklart att vi glömmer bort att det finns alternativ. Det slog mig särskilt när jag läste den här artikeln där integrationsministern och näringslivet tillsammans går ut för att (antar jag) slå tillbaka mot Sverigedemokraterna. Rubriken lyder: Öppenhet och mångfald är avgörande för vår tillväxt. 

Man kan tänka sig många andra argument för öppenhet. Ett kristet Behandla andra som du själv vill bli behandlad. Ett utilitaristiskt Det maximerar människosläktets lycka. Eller ett allmänmänskligt Det känns bra i magen. Men istället väljer artikelförfattarna alltså att motivera sin åsikt med ekonomiska argument. Det är inte så konstigt. Så som diskursen ser ut just nu skulle allt annat uppfattas som flummigt. Ekonomi däremot, det är rationellt, sakligt, riktigt.

Men i själva verket är inte ekonomiska argument och teorier riktigare än andra teorier. Ekonomi är inte mer rationellt än religion. Det är bara en uppsättning dogmer som de allra flesta tror på, och som därför fungerar som styrmedel i våra samhällen. Det vore dumt att ifrågasätta ekonomi just nu. Nästan lika dumt som att ifrågasätta Guds ord på spanska inkvisitionens tid. Det gör det dock inte mer sant.

Något som däremot är sant är att vi bor på en planet, där det finns människor, djur, växter, stenar och vatten, och att vi är helt beroende av den här planeten för att överleva. Därför har Mattias Klum så oerhört rätt när han säger att miljöministern är den alla borde rätta sig efter: våra finansiella system är nämligen beroende av planeten. Men det är inte tvärtom. Jorden fanns i miljarder år innan Anders Borg balanserade Sveriges statsbudget.

Det här är, som någon frågade häromdagen, den främsta anledningen till att jag är medlem i Miljöpartiet: för mig finns det inget annat alternativ. Ett ekocentriskt system är det enda tänkbara. Miljö för mig handlar inte om att vara snäll; det handlar om att behålla och skapa förutsättningar för mänsklig utveckling. Därför blir det nästan skrattretande när människor här i USA pratar om att den amerikanska livsstilen inte är förhandlingsbar. Som att det gick att förhandla med en orkan, en skogsbrand eller en öken. Problemet är inte att ni inte skulle vinna diskussionen, problemet är att det inte finns någon diskussion till att börja med. Finansiella system, lagar och moral är förhandlingsbara. De är skapade av människan. Men vi kan inte göra nytt vatten eller ny luft. Hur sura vi än är för att regnskogen inte absorberar mer koldioxid kommer den inte att ändra sig. Därför tycker jag att vi ska sluta bråka med träden, och börja jobba eftersom de förutsättningar som finns.

9 Replies to “Almedalsveckan del 2: såhär kan man göra istället”

  1. Kände samma sak när jag läste intervjun med Klum. Resonemanget med miljöminstern direkt under statsministern borde vara självklart. I den ”gamla” kapitalismen är det lite som, ”vi ska satsa på miljövänliga lösningar…om pengarna räcker”.

  2. En av anledningarna till att jag gillar den här bloggen så mycket är att jag blir smartare och kunnigare av att läsa den.

  3. Fantastiskt bra skrivet. Du sammanfattar på ett välformulerat och stringent sätt vad som gör att jag lägger min röst på Miljöpartiet.

  4. Så vansinnigt bra! Sällan jag får aha-upplevelser av inlägg nu för tiden, men det här var ett av dem.

  5. Det fantastiska är när man som människa inser att den här livsstilen vi har inte är den ultimata. Att det inte innebär att ”försaka” något att välja bort stora delar utav den. Att inte ha de senaste prylarna. Att inte arbeta för att konsumera upp sin lön på en massa skit som man har blivit itutad gör en lyckligare. Att det allra viktigaste är tid, nära relationer (som man har tid att umgås med) och att vara nära naturen. Det krävs dock en jädra massa självförtroende för att gå emot det som samhället ständigt talar till dig. Jag och min kille har just bestämt oss för att flytta till Australien, köpa en bit land, bygga ett hus av återvunna material från rivningshus, ha solceller, regnvattensamlare och hela baletten. Odla våra egna grönsaker och ha getter. Kanske jobba halvtid. Samla likasinnade drivna begåvade människor som har insett att kapitalistekorrhjulet inte är the life to be. Det låter ju sjukt flummigt när man skriver det så här, men om man tänker på det så hur sjukt är det inte att knöka ihop människor på en plats (storstad) där man får sjukt lite för mkt pengar, som är ens tid man jobbar för. Ledigheten är förpassad till helgen och vissa dagar om året – då alla andra också är lediga och vill till samma badstrand.

  6. En till sak jag tänkt på är att en del menar att det är viktigt att ekonomin har god tillväxt för annars kommer de här viktiga miljölösningarna inte att utvecklas/det kommer inte att satsas på hälsa osv.
    Men ironiskt nog så gick t.e.x. globala koldioxidutsläppen ner under den tuffaste delen av finanskrisen 2009.

    Tänk om det är så… att det bästa som kan hända jorden är en kris som fundamentalt får politiken att tvingas få helt andra värden?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *