Ett brev

Tack vare tips från eminenta Emmeli läser jag om efterdyningarna till Genusfotografens inlägg om plåtningen av Sveriges Mästerkock, Louise Gunnarsson, i Arlanda Express kundtidning.

För att sammanfatta: Genusfotografen är en blogg som granskar bilder i svensk media ur ett genusperspektiv. Väldigt klokt, balanserat och sakligt. Ett av de inlägg som fått mest spridning är det som jag länkar till här ovan. Nu har agenten till de bildernas fotograf blivit upprörd. När han märkte att det inte funkade att skriva bisarrt felstavade och hatiska kommentarer på bloggen och Facebook gick han över till att kräva skadestånd av Genusfotografen på grund av upphovsrättsbrott, i och med att han publicerade foton av de bilder han kritiserade.

Emmeli föreslog att alla borde skicka mail till Eric Legge, som agenten heter, och berätta vad vi tycker om hans agerande. Så här skrev jag.

Hej Eric,

jag har läst de kommentarer och mail du har skickat till Tomas Gunnarsson angående hans blogginlägg om bilderna av Louise Johansson. Jag jobbar själv som kreatör i reklambranschen, tidigare på Garbergs i Stockholm och nu på Wieden+Kennedy i New York och har därför haft anledning att tänka ganska mycket på det du skriver om.

Reklambranschen består av tusentals människor med en massa olika övertygelser. Något jag dock tror att de flesta kan skriva under på ar att vi vill ha en jämställd och vettig värld. Där känner jag och många kollegor jag har pratat med att bilderna på Louise inte bidrar. Nu är det ju inte hela världen att det finns några bilder som folk uppenbarligen tycker olika om. Det som blir absurt är att du, genom dina kommentarer och sedan genom ditt inkopplande av jurister, använder upphovsrättslagen för att föra ett krig mot en person som har en annan åsikt än du. Det är ju knappast tänkbart att ni som agentur eller fotografen själv har fått ett inkomstbortfall på grund av blogginlägget. Däremot är jag ganska säker på att ditt agerande därefter kommer att göra det svårt för er att hitta samarbetspartner i framtiden.

Jag kräver inte att alla jag jobbar med ska tycka som jag. Men jag kräver att de ska bete sig professionellt och stå för någon slags sunda grundvärderingar. I det ingår att vara ärlig med vem man är och vad man tycker. Genom att skriva nedsättande kommentarer under olika alias (men inte ditt eget namn), skapa en hatisk Facebook-grupp och sedan kräva skadestånd av en person som inte har något annat mål än att skapa en diskussion om hur människor framställs på bilder i media, har du visat att du inte är villig att göra just det.

Jag mailar till dig för att berätta att jag i framtiden inte kommer att anlita Spectacular Studios. Det spelar kanske inte så stor roll för dig vad en person gör, men eftersom jag tycker att det här är en viktig fråga kommer jag samtidigt som jag skickar det här mailet till dig att publicera det på min blogg, som finns på resume.se och har ungefär 10 000 unika besökare i veckan, varav de allra flesta jobbar med reklam och media. Jag hoppas och tror att de kommer att följa mitt exempel om du inte ber Tomas om ursäkt och slutar upp med dina trakasserier.

Hälsningar

Nina Åkestam

 

Om du också vill säga något till Eric är hans mailadress eric@spectacularstudios.co.uk

 

11 Replies to “Ett brev”

 1. Gott så! Jag kan förstå om Spectaculars Studios fotograf lackar ur när han sagt att han inte vill se sina bilder på bloggen och sedan hittar så många (bilder) av dem i samma inlägg men det verkar ju inte riktigt vara där skon klämmer mest.

  Hoppas också att lagpraxis kan justeras så att citaträtten blir densamma för print som för webb.

 2. Tack för att du alltid inspirerar mig till att göra världen bättre! Jag läser ofta saker jag upprörs av, förra veckan var det självklart allt rabalder kring genusfotografen. Jag blev bestört av hela historien, men tänkte aldrig så långt som att jag faktiskt kunde skriva till Eric Legge och berätta vad jag tycker om hans agerande. Samtidigt är jag ofta den som irriterar mig på den brist på förändringsvilja som verkar finnas bland folk i allmänhet. Det är lätt att klaga på andras brister istället för att titta på sig själv! Tack återigen för att du får mig att agera!

 3. Du är grym du, Nina! Tack för en massa åsikter, och för att tiden och orken du lägger ner på att uttrycka dem. Du är inspirerande!

 4. Löjligaste jag läst på länge.

  Wieden+Kennedy (med ofräsch jämställdhetsreklam som t.ex. P&G-filmen) är inte mycket bättre själva. Nästan ännu värre eftersom förtrycket är mer subtilt, och det inte finns en uns av skämtsamhet som i bilderna du kritiserar. Jobba på konsekvensen Nina. Den är viktig.

  1. Nu kritiserade jag inte i forsta hand bilderna, utan Erics beteende efter att de publicerats hos Genusfotografen. Och nej, kan inte tycka att P&G-filmen som du hanvisar till ar i narheten av det vi pratar om har. Dock gjordes den inte ens pa min byra, sa jag vet inte varfor det gor mig inkonsekvent aven om den vore sa hemskt fortryckande som du tycker? Jag tar ansvar for mig och forsoker paverka sa manga jag kan. Men det ar otroligt naivt att tro att jag som en av hundratals anstallda pa W+K med kontor i sex lander skulle kunna se till att all reklam som gora overallt passar just mina overtygelser.

 5. Du inspirerar mig verkligen Nina! Har nu också läst inläggen hos genusfotografen och blir faktiskt lite chockad över hur människor beter sig. Jag kan precis som Gustav här se missnöjet i att finna sina bilder publicerade fast man sagt nej men ändå, skon klämde visst inte där som sagt.

  Lite off topic. Skulle du inte kunna göra ett inlägg med lite bloggar du följer?

  1. Vad bra! 🙂

   Kan absolut gora ett sant inlagg. Bra med lite ideer sahar pa sommaren, ar svart att hitta inspiration nar typ inget hander pa internet!

 6. Bra att du agerar!

  Jag kan f.ö. inte se hur Eric skulle kunna vinna ett sånt här case eftersom Genusfotografens publicering av bilderna varken är kommersiellt till syfte eller innehåll. Dessutom har han angett bildkällan tydligt så han bryter inte heller mot den ideella rätten. Genusfotografens blogg drivs, vad jag förstår endast i informativt syfte och därför lär det här falla under tryckfrihetsförordningen. Ett annat utfall skulle vara mycket förvånande.

 7. Han sitter verkligen med skägget i brevlådan. Mycket svårt att backa från allt som är sagt vid det här laget och därmed rädda sitt eget anseende och det för byrån.
  Förutom kritiken mot Tomas Gunnarsson har jag, som språkfascist, fastnat för hur låg hans debattnivå är och hur tafflig han är på att skriva korrekt svenska. Det är särskrivningar, felstavningar och allmänt låg retorisk nivå.

 8. Ja, fler borde hänga ut Spectacular Studios. Du är ett bra exempel på hur man använder sin makt på ett bra sätt. Jobbar också på reklambyrå och känner avsmak för hur de först med bilder, vinklat reportaget skevt och sedan vägrar ta i den riktiga frågan och gömmer sig bakom juridik.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *