Dagens deppigaste

Sitter på jobbet och försöker komma på klassiska sago- och fantasifugurer med olika egenskaper. Typ: vampyrer gillar inte solen, Big Foot bor i skogen, Peter Pan vill inte bli vuxen. Listan växer. Märker att den nästan bara innehåller manliga karaktärer.

Vi försöker med de kvinnliga figurer vi kan komma på. Snövit? Askungen? Rödluvan? Törnrosa? Alice i Underlandet? Och märker snabbt att det inte går. De har ingen personlighet. Ingen karaktär. Inga tydliga egenskaper alls utom att de är snälla och lite lidande. Enda undantaget vi kommer på är prinsessan på ärten som är bortskämd.

Är inte det helt sjukt?

27 Replies to “Dagens deppigaste”

 1. Du menar att ni inte hittar tradionellt manliga egenskaper på de tradionellt kvinnliga figurerna?
  Snövit, Askungen och Rödluvan har alla otroliga egenskaper och är goda berättelser, men inte på tradionellt kvinnligt sätt.

  Jag tror att hemligheten ligger i att se egenskaperna och inte att försöka göra dem till något annat.

  /jacob

  1. som det kan gå…. 🙂
   ”Snövit, Askungen och Rödluvan har otroliga egenskaper men har inte traditionellt MANLIGA egenskaper” ska det ju stå….

  2. Men vilka egenskaper är det? Är de snälla, omhändertagande, musikaliska, lojala? Kan inte minnas att något av det uttrycks i sagorna.

 2. Håller med om att det är helt sjukt…. Men glöm inte bort Pippi Långstrump och Ronja Rövardotter!

  Om du vill läsa mer om diskussion manligt/kvinnligt och orättvisor fast i ett annat sammanhang nämligen inom idrotten skulle jag rekommendera: http://osportsligt.blogspot.se/

  tack för en bra och ärlig blogg!

  1. Pippi och Ronja är moderna bokkaraktärer, och som tur är finns det i alla fall ett gäng såna som är bra! Vi kollade på sagor och myter som inte skyddas av upphovsrätten och som därför kan användas av vem som helst.

 3. Det finns väl ett gäng elaka kvinnor; styvmodern i askungen, häxan i snövit. De har ofta en biroll men ändå intressant i de mer endimensionella moderna mamma, sexobjekt, järnlady, flickvänsstereotyperna som kvinnor ofta får på film/TV.

 4. Alice i underlandet är fett nyfiken + en vampyr kan lätt vara en kvinna. Tycker att avsaknaden av kvinnliga karaktärer i reklam idag är ganska deppigt också. Hoppas att du kan hitta något.

 5. Jag tycker att det sorgligaste är att karaktärer i sagor i allmänhet bara räknas som hjältar om de har traditionellt manliga egenskaper. Att vara moderlig som Ronjas mamma eller visa känslor som Matti när Skallepär dör är inte ”fint”. Man ska vara kall och hård och tuff. Inte varm, omtänksam och sårbar.

  Det vore fint om det någon gång skulle vara bättre att vara kommunikativ än någon som löser saker genom att vara tuff och våldsam. Men å andra sidan, dessa är traditionella saker som du refererar till, och tyvärr har ju inte historien varit jämställd. Men det är ju bra att vara medveten om det också…

 6. Jag håller med dig, har aldrig tänkt på det förut, men det är skrämmande vad svårt det är. Ett bidrag kom jag dock på: jag tycker att man kan säga att Askungen är lojal och arbetsam, som fullföljer sitt (orättvisa) arbete fast hon är bjuden på bal. Och Pochahontas är ju en frihetskämpe, fast den historien kanske ägs av Disney? Fortsätt leta! Att du bryr dig om att inte bara sända ut manliga förebilder och historier är bra och viktigt.

 7. Hey Nina, I just discovered your blog today, since Sandra Beijer from niotillfem recommend it to one of her readers who wanted to know stuff about advertising. I love it so far! Am a 20-year-old from Vienna, Austria and have written my German A-level-thesis on this subject, so I can say I think you’re fucking right. All the princesses do is to be beautiful and wait for a prince. The good ones are also young and pretty, most of the time, while the female villains tend to be old and ugly witches. BUT – and I think that’s some consolation – They’re old fairy tales, sometimes from medieval times. What bugs me more these days are modern novels like the Twilight Series. It’s so unbelievably sexist and no-one says a word. All Bella Swan does is wait for this perfect Prince Charming, the vampire – all day. She can’t even believe he chose her because she’s so plain and when he leaves her, all she can do is suffer, suffer, suffer and wait for him to come back until he finally does. Am really sad about this kind of hype. Thank God we still have our bad bitches Hermione from Harry Potter and Katniss from the Hunger Games as cool girl ambassadors in youth literature these days.
  Thanks for writing here – even with bad Google translation, I like what you do! Teresa

  1. Thanks! You are so right. And very impressive that you manage to read this using google translator, I tried that a few times and most posts made so sense at all 🙁 Anyway, really happy you’re reading!

 8. Det är som i smurfbyn, där finns massa smurfar med var sin specialegenskap: astrosmurf, latsmurf, starksmurf, gammelsmurf. Och så har vi Smurfans, vars egenskap är att vara tjej. Galet.

  1. Jattebra, tack for tipset! Det har ar saaa intressant for mig just nu. Tack igen!

 9. Men Pippi Långstrump då? Hon var iaf min förebild i fantasivärlden som liten! tackar Astrid för det.

  1. Ja, alla Astrid Lindgrens karaktarer ar superbra! Nu var vi tyvarr tvungna att kolla pa aldre sagor/myter eftersom man inte kan anvanda upphovsrattsskyddade grejer nar man gor reklam… Och har i USA ar inte Astrids grejer alls lika kanda tyvarr.

 10. Jag förstår vad du menar, men håller inte riktigt med:

  Vampyrer kan lika gärna vara kvinnor. Om Big Foots grej är att hen bor i skogen, kan ju Snövits grej vara att hon bor med dvärgar (i skogen!). Törnrosa och Alice i Underlandet är nyfikna. Lilla Sjöjungfrun är modig och gör vad som helst för att få ben (läs: nå dit hon vill).

 11. Pingback: Blue Coaster33
 12. Pingback: stream movies
 13. Pingback: streaming movies

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *