Dödshot och konsertbiljetter

Det sämsta med sommaren är att man lätt hamnar så himla efter med bloggandet. Man läser nåt intressant eller hör nåt kul och så ska man skriva om det men det blir liksom inte och sen har det gått så lång tid att det är tveksamt om det ens spelar någon roll. För ett par veckor sedan skulle jag skriva något om det absurda i att personalen hos det företag som fuckade upp med Springsteenbiljetterna känner sig så hotade att de inte vågar gå till jobbet. Folk hotar alltså med våld? På grund av en KONSERTBILJETT? På ricko?

Men sen gick det tåget kände jag. Dock har det slagit mig nu när internet börjar komma igång lite igen efter semestern, att det där nog inte behövde handla om konserbiljetter. För den där ilskan, raseriet, finns överallt. Och det är så himla läskigt. Jag har också humör och kan bli förbannad. På folk på gatan, på jobbet, på dem som styr i Saudiarabien. Men därifrån till att hota någon, eller kasta glåpord efter dem, eller ens höja rösten, känns så himla – absurt. Hur fel någon än har kan väl inte det vara motiverat? Då är man ju själv lika risig?

Nu riktas ju inte internets hot och mobbstämning i första hand mot diktatorer eller barnmisshandlare, utan mot vanliga människor. Människor som som strular bort konsertbiljetter, människor som skriver texter om att alla människor är lika mycket värda, människor som jobbar på ett försenat tåg.

Det är ett sånt otroligt slöseri med energi.

4 Replies to “Dödshot och konsertbiljetter”

  1. Hej Nina! Det här med att alla människor är lika mycket värda borde vara något som vi alla värnar om, men att en sån enkel sak frambringar hat är helt sjuk. Att man numera sitter och hejar på SD runt om i landet i något slags banal övertygelse om att det behövs för att ”röra om i grytan”, eller för att man, ännu värre, tycker att SD är det enda partier som ”vågar säga sanningen”. Och ändå händer ingenting i övrigt, utom att hatet växer sig starkare. Ingen tar tag i debatten vilket gör att de bara kan fortsätta sprida rädsla och hat… Fan vad läskigt det är. Jag surfar runt och läser på bisarra fb-grupper och propagandasajter (http://swedenconfidential.info och http://www.friatider.se ) och inser att fan, det här gör mig så jävla rädd.

  2. hej nina! jag har funderat på det du skriver, så himla länge, och särskilt den senaste tiden när jag sommarjobbat i en mataffär. jag orkar inte ens räkna hur många gånger jag har blivit personligen utskälld eller idiotförklarad av en kund för att någon annan i min butik eller matkedjan som helhet har gjort si eller så, satt fel pris, tagit bort en vara ur sortimentet eller gjort stickprov i självscanningskassan. jag har fått höra så många elakheter från vuxna människor som verkligen borde veta bättre, och jag tror verkligen att jag är förskonad, för det ska gå långt innan man skriker en annan människa rakt i ansiktet. jag tror att det är så oerhört många fler som vågar skälla och hota och trycka ner en annan människa om det är via kommentarsfältet i en blogg, och att särskilt människor som du, som vågar tycka någonting, får ta så fruktansvärt mycket skit. jag uppskattar i alla fall det du gör, och tycker du är så smart och begåvad, och jag beundrar dig så mycket!
    förlåt mitt svammel, men jag blir bara så upprörd. keep it up! kram cajsa

    1. Tack, vad fint skrivet! Jag kan bli än mer beklämd över människor som skäller ut nån som jobbar i en mataffär. Jag har ju valt att sticka ut hakan och även om man inte borde behöva ta en massa aggressivitet på grund av det så är det med i beräkningen. Men om man står och sommarjobbar förtjänar man det verkligen inte. Herregud.

  3. Pingback: Blue Coaster33

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *