Men lilla gumman

Häromveckan fick jag en kommentar som jag härmed utser till formuleringen som har gjort mig mest irriterad 2012.

Signaturen Carlos skriver, helt utan att det finns någon poäng och utan belägg, att mina läsare är ”unga tjejer med stort behov av idoler”, så det är tur att det kommer in ”smarta” (män) som kan förklara för dem hur det ligger till egentligen.

Åh, ni vet när nån har fel på så många sätt att man inte vet var man ska börja? Men jag börjar någonstans. För det här är en så sjuuuukt vanlig invändning och det är så jävla dumt.

För det första: Det här med att mina läsare är okritiska och att kommentarerna jag får mestadels är medhållande. En blogg är ett av de mest uppsökta medier som finns. Man läser det här för att man vill. Självklart kommer fler personer som gillar det jag skriver att bli lojala läsare. Det är dock inget unikt för mig, utan gäller för exakt alla bloggar överallt alltid. Gå in och kolla på en matblogg, en fiskeblogg eller en SD-blogg så kommer ni att se exakt samma sak. Det har inget att göra med ”ung” eller ”tjej”.

För det andra: Mina läsare är inte ”unga tjejer”. Fattar ärligt talat inte vad den här kommentatorn, och andra med honom, baserar det på? Det är min blogg, och jag har ingen sån information. Jag ser antalet besökare, that’s it. Kollar jag på tweets och mail och kommentarer jag får är det möjligen en liten övervikt på kvinnor, men de är inte särskilt unga. Snarare får jag intrycket av att det är en rätt blandad läsekrets med några överrepresenterade grupper: reklamare (med tanke på branschens struktur mest män 30+), feminister (främst kvinnor i min egen ålder, plusminus 5 år), folk som är intresserade av grön politik (blandad grupp, men övervikt på storstad och media) och folk som går på gymnasiet eller precis har gått ut och funderar på vad de vill göra med sitt liv. Att den sista gruppen kanske syns mest i kommentarsfältet är väl inte så konstigt. Handlar ju om hur man är bekväm med att uttrycka sig.

För det tredje: om det bara var ”unga tjejer” som läste min blogg och höll med mig skulle det vara helt fantastiskt. För det skulle innebära att unga tjejer satt och fattade beslut på tidningar, radiostationer, högskolor, branschorganisationer, stora företag och andra organisationer som har läst något jag har skrivit och kontaktat mig angående det. Det skulle innebära att unga tjejer var chefer och politiker och journalister. Det skulle innebära att vi hade lyckats göra oss av med de strukturer som gör att ju närmare makten man kommer, desto äldre och manligare blir det.

Men nu är det ju inte så. När någon säger ”ung tjej” får vi inte upp bilden av en högutbildad, klok chef, eller en modig skjutjärnsjournalist. Ordkombinationen används för att klappa på huvudet och vifta bort. Jag skulle vilja att ingen i mitt kommentarsfält, eller i mitt liv för den delen, möter mig med så oskarpa argument att det enda som återstår är att förminska meningsmotståndaren till en ålder och ett kön.

27 Replies to “Men lilla gumman”

 1. Nina, jag har flera gånger reducerat dig till en ålder. Framförallt har jag ibland avfärdat engagemanget och idealismen med ungdomlig naivitet. Och jag är bara några år äldre än du (34). Ibland har jag även filtrerat vad du sagt genom att se till din bakgrund med framgångsrik pappa i branschen. Jag tycker oftast att du är helt briljant och älskar att det finns en intelligent blogg som behandlar samhällsfrågor på ett engagerat sätt. Nästan varje gång du länkar till eller tipsar om något blir jag lite klokare. Vad jag vill säga är att de flesta nog automatiskt placerar personer i fack/kategorier för att det helt enkelt blir för jobbigt att varje gång vara helt blank. Jag försöker att inte reducera någon till sin ålder eller kön, men det är jävligt svårt.

  1. Om du är 34 år och kritiserar någon för att vara ungdomligt naiv som är några år yngre än du själv är du inte kritisk du är bitter. Sen ”de flesta” (eeeh verklighetens folk) placerar inte in folk för det blir för jobbigt. Isåfall skulle jag tro att att du är runt 45 och man och skriver under falskt namn.

  2. Tony! Jag är 34år, kvinna och tvåbarnsmamma. Kanske är jag bitter på livet. Har inte funderat över det särskilt mycket. Vad jag ville få fram i min kommentar var att jag, trots att jag är feminist och anser att samhället präglas av skilda normer för kvinnor och män ändå själv ibland gör sånt som jag brukar reagera mot att andra gör.Och självklart vet jag ingenting om hur de flesta är, det var en gissning från min sida. Kul att du vet hur de flesta är när inte jag gör det, känns tryggt med människor som har svar.

 2. Jag gillar att läsa den här bloggen. Särskilt de stenhårt kategoriska förhållningssätten till i stort sett vad som helst. Framförallt män. Dock är det inte särskilt världsvant och genomlevt. Men vad vet jag om det, som är en ”kille” på 46.

  1. Barbra, jag tycker det vore uppfriskande att läsa en blogg skriven av en ”kille” som är världsvan och har genomlevt tillräckligt för att ha en fullkomligt stabil (men ickekategorisk) grund till sina åsikter. Jag kan på så vis tänkas lära mig något om livet och få del av de alldeles sanna perspektiv man bara kan uppnå genom en hög ålder av, låt oss säga, 46 år. Har du insikter att dela med dig av, gör gärna det! Vet du mer om alltings tillstånd än tillexempel Nina, varför inte dela med dig? På så vis kanske vi unga oerfarna ”tjejer” kan lära oss förstå att världen inte är svartvit och få ett lite mer nyanserat perspektiv på vår tillvaro.

  2. Hanna, det vore förmätet av mig att tro att jag skulle kunna lära dig någonting om nåt. Du verkar ha koll på läget.

  3. Jag förstår att min kommentar kanske framstod som lite syrlig, men min poäng är den att din kommentar på ett (visserligen subtilt) sätt verkar syfta till att undergräva Ninas kompetens som skribent genom att hänvisa till att hennes ålder innebär att hon inte kan ha tillräcklig erfarenhet för att kunna backa upp en kategorisk åsikt. Det kan hända att du har rätt i det. Men om du vill bevisa en poäng kan du gärna komma med konkreta argument, kanske ett exempel på utdrag ur den här texten där du anser att Ninas argumentation är onyanserad och på så vis ge oss läsare (och Nina) en mer nyanserad bild. Annars kan det lätt tolkas som att din kommentar endast syftar till att just undergräva Ninas kompetens genom att hävda att ålder är enda vägen till erfarenhet och visdom. Vilket ju inte vore en speciellt nyanserad åsikt.

 3. Kolla det hyperfördomsfulla inlägget om serietecknaren. Du hamrar alltid in dina åsikter, sällan understödda av några som helst argument. Det är en uppvisning i propaganda där din brist på kunskap nästan aldrig hindrar dig från att veta ”hur det ligger till, precis”.

  När du sedan får motargument blir det för mycket för dig. Det är som om golvet öppnar sig och du börjar falla. Varför det är så vet bara du. Du påminner mycket om Viggo Cavling på det sättet.

  Själv mår jag lite illa när du blir så här och börjar antyda att kritiken skulle handla om att du är ”liten kvinna”. (Har sett dig några gånger och så liten är du inte.) OM du vore man skulle jag bemöta dig på samma sätt. Att gömma sig bakom lägliga men falska påståenden, som att män behandlar mig som ”lilla gumman”, är inte särskilt hederligt eller gynnande för jämställdheten.

  Snarare gör du dig själv och dina läsare en stor otjänst när du itutar att dina personliga och idémässiga tillkortakommanden är ett resultat av att kritik är manlig. Att spela naiv och försvarslös när det passar är verkligen att äta kakan och ha den kvar. Om det lyckas.

  Och Nina, du är medelålders nu. Du kan inte heller gömma dig bakom busken det står UNG på. Jag läser dig för att det är roligt att se hur en person som dyrkar det smarta kan vara så högfärdig att det ofta gör ont att läsa. Detta är läsning för att veta vart samhället är på väg — där vars och ens åsikt är sanning. Kunskap behövs inte längre, bara känslor och idéer. Lägg till detta att de bloggare och tidningkrönikörer med störst karisma dyrkas av sina läsare.

  När det gör för ont slänger jag iväg ett inlägg. För att helt meningslöst försöka mota tillbaka det behov människor idag har av tvärsäkra åsikter, med lövtunn underbyggnad.

  Eller kanske är det inte helt meningslöst, med tanke på att Nina alltid returnerar bollen med indignation och ännu färre argument.

  1. Hej Carlos. Om du hade inlett din kommentar med typ ”ja, jag ser nu att det jag skrev förut kan tolkas som förminskande, det var inte så jag menade. Kanske borde jag ha varit mer tydlig”… så skulle jag ha läst resten av din text med ett öppet sinne. Istället gör du mellan raderna klart från start att du ALDRIG skulle kunna skriva nåt klumpigt. Att den som eventuellt tolkar dig som förminskande är fånig (mitt ordval). Men jag känner att du faller på eget grepp och att du gör exakt det som du anklagar Nina Åkestam för: Du låter inte din läsare vara med och avgöra huruvida din text övertygar. Det bara är så enligt dig. Du kan inte ha fel. Synd att du inte kan öppna dig för att justera din retorik. Och för att du behöver anpassa dig efter rådande förhållanden (där många, många män konsekvent använder ung + tjej som skällsord. Det borde du veta, och det borde du ha tänkt på, att du kunde läsas så). I övrigt. Självklart har du rätt att kritisera sakligt.

  2. Nu förstår jag inte riktigt. På vilket sätt skiljer sig din och Ninas övertygelse? Är det för att du helt enkelt har rätt och hon fel som du har kapital nog att vara tvärsäker? När hon till och med motbevisar dina nedlåtande kommentarer med fakta? Jag kan tänka mig att det är trist att behöva få feministkortet i ansiktet som man. Men det löses inte genom att sluta urskilja vad som förtjänar det, utan att till exempel du lägger ned dina föraktfulla uttalanden. Om inte det så tycker jag i alla fall att du ska stå för din retorik, för nu är det du som har offerkoftan på dig, inte Nina eller andra av kvinnligt kön här, calling your bullshit.

  3. Härligt att se hur alla som försöker bemöta CARLOS EL SEGUNDOs argument springer i cirklar, inte runt honom, men i små, små cirklar 20 meter framför honom, rabblandes plattityder. Ett stort LOL på detta.

 4. Hej,
  Jag är en ärrad copywriter, 60+, och läser bloggen med stort intresse. Har alltid gjort. Tycker den är klok och stimulerande. Om man är fortfarande är nyfiken har åldern ingen som helst betydelse. Ett exempel: mer än hälften av mina FB-vänner tillhör samma åldersgrupp som mina barn, dvs 70-talister. De ger mig mer stimulans än många jämnåriga. Och jag får många bevis för att de uppskattar kontakten. Hoppas du fortsätter. Skit i det här med ålder och kön!

  1. Du vill få oss att tro det. På uppmaning av Amelia Adamo.
   Att skriva såsom du gör visar också vilken noll koll man har. Klart har åldern betydelse, men olika för olika individer. På gott och ont. Är man svensk man och 40+ verkar inställningen vara att nu är jag gubbe, har gjort mitt och kan fucka TV:n till jag får en hjärtattack och andas ut den sista gången.

 5. CARLOS EL SEGUNDO, här kommer en kommentar och bedömning enbart baserat på dina svar till Nina. Du är elak och okonstruktiv och att tro att ditt engagemang i denna blogg och Ninas sätt att skriva till oss läsare som faktiskt är intresserade (och därför forsätter läsa) är att tro att DU gör någon som helst skillnad. Glöm det och lägg din energi någon annanstans.

 6. Du är och skriver så bra! + kul att du kom och presenterade dig för oss på XL-kursen igår!

  Mvh
  ung tjej

 7. Hej Nina,
  Är 49 år och bor på landet sedan många år. Mitt behov av idoler är mycket beränsat 😉 Jobbar inom media och läser din blogg regelbundet för att du är begåvad, rolig och stilsäker. Kommenterar gör jag i princip aldrig. Men just nu gick dumheten och förminskningstramset lite fööör långt. Keep up the good work!

 8. Åtminstone jag passar inte in på Carlos föreskrivna stereotyp för denna blogg. I så fall ligger jag betydligt närmare de målgrupper du själv beskrev. Men givetvis kan jag ändå hålla med om att denna blogg är ganska förutsägbar. Allt är väldigt ”PK”, ”feministiskt”, ”eko-medvetet”, ”ung och hipp storstadsmänniska”, precis som alla andra bloggar från personer med faktiska eller önskade anslutningar till medievärlden. Inga originalitetspoäng där, tyvärr. Skildringen av världen och livet kan vara betydligt mer exotisktoch spännande än medieelitistisk skåpmat. Ändå läser jag bloggen emellanåt med nöje.

 9. Ha, Carlos den Andre kan skriva upp en 56-åring på listan unga tjejer 😉 Tack Nina, jag följer dig med intresse.

 10. Pingback: Blue Coaster33
 11. Pingback: stream movies
 12. Pingback: stream movies
 13. Pingback: water ionizer
 14. Pingback: water ionizer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *