Pölsa och pannkakor

På nyheterna häromdagen pratades det om att många skolor nu har infört vegetarisk mat en dag i veckan, borde för att spara pengar och miljö. Kritikerna menar att det här inskränker barnens möjligheter att välja, enligt reportern.

Ja, alltså. Gick ju ändå i skolan i 12 år och vad jag vet är hela grejen med skollunch att man inte får välja? Det finns en maträtt eller två och så finns det fil. Oavsett om maträtterna innehåller kött eller inte finns det inga val, så det är ett jättekonstigt argument.

En person som intervjuas säger att hon inte vill ha pekpinnar i skolmatsalen. Men vad är det att servera kött eller fisk varje dag då, i sånt fall? Är inte det en ”pekpinne” som säger att man ska äta kött? Att vegetarisk mat är fel, eller en avvikelse? Borde inte skollunchen ge barnen en bredd?

Tidigare har DNs Hanne Kjöller lagt fram argumentet att barn inte gillar linsgryta. Då blir jag bara trött. Ingen kan väl tro att vegetarisk mat är samma sak som linsgryta? Alltså inte på riktigt väl? Och om någon stackare är så oallmänbildad, borde hen kanske inte vara ledarskribent på landets största dagstidning? Men för den som undrar kan jag tillägga att barn inte gillar lapskojs eller pölsa, men att de gillar pannkakor och pizza. Alltså kan man inte servera kött för då äter inte barnen. Typ så, eller?

Att servera köttfritt en dag i veckan är en så himla minimal liten skitsak som jag på allvar inte fattar att någon kan bli upprörd över. Hade skolan bara gjort det utan att kalla det ”köttfritt” hade ingen ens märkt något. Jag tror att det i princip bara handlar om att de här vuxna känner att deras egna matvanor ifrågasätts, och att de vet att det faktiskt inte funkar att äta industrikött varje dag. Det är inte försvarbart, men man vill inte ändra sig. Och då blir varje förslag på såna här små förändringar ett vansinnigt angrepp.

Jag har käkat vegetariskt i snart 6 månader nu. Har ätit linsgryta två gånger under den perioden. Jag har inte dött, jag har inte blivit korkad, har inte blivit dubbelmaoist. Dock har jag sparat grymt mycket pengar och provat en massa nya maträtter. Förövrigt var linsgrytan jättegod.

13 Replies to “Pölsa och pannkakor”

 1. Man kan vel også diskutere kvaliteten på kjøttet som serveres til skolelunsj? Her i Norge må barna ha med egen mat på skolen. Skolelunsj er enn så lenge en utopi, vegetarisk eller ei!

 2. Med tanke på de sex kronor eller vad det är som en skollunch får kosta så får man bra mycket mer kvalitet på maten med vegetarisk mat än det ett köttalternativ kan erbjuda. För mig som tidig 70-talist som blev serverad så spännande och populära rätter som inlagd sill i skolan så borde lite vegetarisk mat inte vara så kontroversiellt kan man tycka. Linsgryta är som all annan mat, går att göra både god och läbbig.

  Varför måste det bli politik och inskränkt valfrihet så fort man vill ta ett litet steg för en superupptrampad stig? Ät vegetariskt ibland för att det är bra och roligt att variera sig, och använd ordet hen när det är praktiskt. Allt måste inte vara ett superstatement eller emot något annat.

  1. Exakt. Folk är ju så försiktiga med sina barn, vill man inte hellre ge dom en ekologisk rödbeta än en stressad, antibiotikabehandlad gris? Eller korv med typ 10% kötthalt? Me no get it.

 3. Instämmer till fullo. Att köttfritt en dag i veckan, en minimal skitsak, kan väcka såna känslor är verkligen obegripligt.
  De som tror sig veta att det inte går att leva på vegetarisk kost p.g.a man får brist på både det ena och det andra är de som inte har någon egen erfarenhet av att leva på vegetarisk kost. Och de påpekar gärna det för mig och andra vegetarianer att det inte går att leva som vi gör. Hur tänker man då? Själv mår jag toppen.

  1. Ja, alltså överlag märkligt att säga till en levande person att den inte kan leva.

 4. Hej Nina!
  Ville bara säga att jag är så glad att jag har hittat till sin blogg! Du skriver så intressant om tankevärda saker! Så, fortsätt som du gör!!!

  Massor kärlek <3

 5. Det där med att barn och ungdomar inte skulle gilla vegetarisk mat är ju dessutom bara humbug. Jag började äta vegetariskt då jag gick i högstadiet, först och främst för att skolans vegetariska mat var mycket godare än den vanligare. När jag sedan blev vegetarian på heltid, på gymnasiet, var det många avundsjuka kommentarer (och en och annan matstöld) då jag fick mina grytor och vegetariska biffar istället för typ…kött i brun sås.

  1. Jamen precis. Var också fejkveg i skolan pga godare mat. Som sagt, tror inte att de här personerna bryr sig ett skvatt om barnen egentligen. De är bara nervösa för förändring. Fick just höra en en kollega att hon som pratade om pekpinnar jobbar för Skolmatens Vänner som är en del av LRF, som ju väldigt ofta lobbar för köttindustrin. Det glömde dom att säga i programmet.

 6. Haha, fick också inlagd sill till skollunch, med potatismos! Vi hade aldrig något alternativ eller fil. Bara de som var sjuka fick special.
  Jag håller med – bara le, servera och kalla det exotisk grönsaksgryta med kokos eller nåt sånt och ni ska se det slinker ner lika lätt som kalopsen 😉
  Fattar inte heller grejen, vad spelar det för roll om man får byta ut den feta falukorven eller fläskkarrén mot grönsakssoppa eller vegomoussaka nån dag?
  Folk är hysteriska.

 7. Pingback: Blue Coaster33

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *