Saker man får lära sig när man läser en doktorandkurs i statistik

Ni vet det där som alla säger, som alla VET, att vi i norden har så höga självmordstal? Vi tar livet av oss till höger och vänster och oftast förklaras det med mörkret, eller kanske att det är så folktomt. Möjligen är det socialismen, i alla fall om man frågar amerikaner. Men vet ni vad jag har fått lära mig nu?

Det är inte sant. Enda anledningen till att siffrorna är högre hos oss är att vi skriver dödsattester på det sättet att självmord specificeras. I andra länder skriver man helt enkelt ”drunkning”, ”kvävning” eller vad dödsorsaken nu kan tänkas vara. En av anledningarna kan tänkas vara att i många mer religiösa länder är självmord en hemsk skam och man vill inte lägga sten på de anhörigas börda genom att skriva ut det.

Svindlande.

*självbildsjustering* *morbitt halloweeninlägg*

12 Replies to “Saker man får lära sig när man läser en doktorandkurs i statistik”

 1. Men åh! Jag trodde att du skulle skriva att doktorandkurser i statistik gör en självmordsbenägen. Jag ska kanske inte ta det så långt, men jag var rejält nere i skorna under min sån kurs.

 2. Hej Nina!
  Finns det någon möjlighet att få en källa på det här? Skulle gärna vilja kunna dela med mig av informationen, men vill oftast kunna hänvisa till något när jag gör det – annars känns det som att jag har så lite på fötterna. Kram och Tack!

 3. varför fick inte jag lära mig sånt här i min statistik-kurs? det här är – om något – viktigt vetande! 🙂

  säger också +1 på det som julia skrev. finns det en källa som det kan hänvisas till?

  tack för en fin blogg 😀

 4. Hej,

  Har du gjort en studie rörande ev korrelation mellan andel anhängare av religion kontra andel självmord mellan länder som är hyffsat jämförbara med avseende på praxis vid dödsattester? Det vore intressant att veta.

  // Johan

 5. Det här är väl ungefär samma sorts statistik som gör att vi i Sverige har högt tal för antalet våldtäkter per invånare. För att vi anmäler fler än många andra länder. Även inom familjer, vilket inte ens är ett brott överallt. Vad är lögn, förbannad lögn och statistik?

 6. Du har den smarteste bloggen jeg vet om,som samtidig er lettlest. Og det er de som virkelig har peiling som klarer å skrive lettlest. Briljant! Og luksus for oss lesere 🙂

 7. Pingback: Blue Coaster33
 8. Pingback: water ionizers

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *