Election Day

Idag är det val i USA. Min FB-feed har i månader svämmat över av klipp, citat och länkar från amerikanska kompisar vars humör varierar från deppigt och sarkastiskt till rasande. Deras land står inför ett vägval och är man, säg, under 40 och tänkte försöka leva ett normalt långt liv har man ganska många år på sig att se skiten gå åt helvete, för att tala klarspråk. Sån är stämningen. Inte för att det verkar särskilt sannolikt, men om Romney väljs idag kommer det inte att bli superkul att vara amerikan.

Japp, jag känner inte en enda republikan. Det är inget jag skäms över, det är fullkomligt självklart för de flesta smarta och någorlunda empatiska människor (som förhoppningsvis ens vänner är) att rösta demokratiskt. Inte bara för att det finns en gräns för hur mycket man kan inskränka mänskliga fri- och rättigheter med ekonomiska motiveringar. (Hittade ett fint citat om det på FB: ”my moderate republican friends:… Look me inte the eye, speak in a clear voice, and say ‘My taxes and take-home pay means more that your fundamental civil rights'”. ) Utan inte minst för att den som vet det minsta lilla om ekonomi kan orimligen köpa att Romneys politik skulle vara så himla bra på det området heller. Det sammanfattas superbra av Nobelpristagaren Joseph E Stiglitz i den här lättlästa artikeln (på svenska): Romney är ett hot mot USA:s framtid.

Att skriva så här på just den här bloggen är väl ett allvarligt fall av preaching to the choir, men ändå. Imorgon, oavsett hur det går, kommer någon idiot på någon ledarsida att påstå att Romneys ekonomiska politik skulle kunna lösa USA:s problem. Då har de fel och det behövs att någon, exempelvis Stiglitz, berättar det för dem.

Gud vad spännande det här ska bli hörrni!

13 Replies to “Election Day”

 1. ja så är det. alla republikaner är cyniska idioter medan de som röstar demokratiskt är smarta och empatiska.

  just det perspektivet (eller det omvända), är ju ett av grundproblemen i den amerikanska politiken. att bägge sidor mer och mer vänder sig inåt, bara läser och lyssnar på de som tycker som en själv, och inte försöker förstå den andra sidan, som man istället idiotförklarar och svartmålar.

  läs martin gelins bok om den amerikanska högern. en ögonöppnare bortom ”repubklikaner-är-galna-rabiata-kristet-fundamentalistiska-idioter”-snacket.

  obs. jag skulle också röstat på demokraterna.

 2. Känner du ingen empatisk och smart republikan efter 2 år i NYC? Det låter ytterst märkligt. Umgås du endast med likasinnade MP-trogna även i Sverige?

  1. Men allvarligt hur många republikaner tror du att det bor i New York? Typ 2. Det är landets mest demokratiska stat. Jag är inte ute efter att svartmåla, men jag skulle helt enkelt inte kunna vara vän med en republikan tror jag. Vi skulle inte ha ett skvatt gemensamt. Här i Sverige är det annorlunda. Har kompisar som röstar på samtliga riksdagspartier, men merparten står till vänster. Det är väl så de flesta har det? Man hänger med folk man är relativt lik.

 3. Jag är säker på att det finns republikaner som både är empatiska och i grunden intelligenta. Tror däremot att de ofta är okunniga. Samma sak gäller nog vissa som i Sverige röstar på SD. Tro det eller ej så finns det människor som trots att de inte är tappade bakom en vagn saknar vad som många andra anser som grundkunskaper. Som svensk är det nästintill oförståeligt att Romney ens är i närheten att bli president. Nästan lika oförståeligt som att SD har närmare 10% av rösterna i Sverige.

 4. Hej jag heter Nina åkestam och är doktorand på handels. Min samhällsanalys är att mitt Romney är dålig, jättedålig. Barack Obama är bra, jättebra faktiskt. Sen tycker jag att alla som inte har samma åsikter som jag är dumma i huvet.

 5. Nina! Du är så jävla bra. Och Inne borde bara hållit truten, för det där var bara jävligt pinsamt.

 6. Du måste väl ändå inse att den enes rättighet är den andres skyldighet eller förbud? Att en större rättighet för den ene medför en mindre rättighet för den andre?

  Det är grundläggande filosofisk / politisk teori.

  Så innan du svänger dig med ord om friheter och rättigheter bör du fundera lite på vems eller vilkas rättigheter som påverkas. Frågar man en konservativ liberal så är äganderätt och rätt att förfoga över sina egna pengar mycket viktigt, medan en social liberal menar att det kanske är än viktigare att garantera vissa grundläggande sociala skyddsnät till alla i ett samhälle.

  Argumentera gärna för varför du tycker att vissa rättigheter och friheter är viktigare än andra, men låtsas inte som om rättigheter endast finns på en enda sida av ett mynt.

  Will Wright är en empatisk och smart republikan, tror jag (att han är empatisk och smart är jag rätt säker på, dock ej lika säker på om han är republikan). Har för mig att jag läst att han donerat pengar till republikanerna i förra presidentvalskampanjen (2008).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *