Jämställdhetens Anticimex

Häromdagen fick jag en kommentar från en person som menade att anledningen till att jag ser patriarkala strukturer och orättvisor överallt är att jag desperat letar efter dem. Den här personen menade det som något negativt, men jag kan inte riktigt se det så.

För visst är det så att jag letar, ibland desperat, efter sätt att göra livet/världen lite bättre. För att kunna göra det måste man först se problemen klart och tydligt. Sedan fundera på hur man kan fixa dem. Och sen jobba jäkligt hårt för att det ska bli av.

Tyvärr är det ju inte så att alla problem syns vid första anblicken. Det kan nog alla skriva under på som har haft läckande rör i huset. Eller blivit kära i en person som senare visade sig vara notoriskt otrogen. Eller slarvat med jäsningen av ett bröd. Eller haft mal i garderoben.

Det gör dessvärre inte att problemen inte finns där. Snarare riskerar de att kunna växa sig starka i sin ensamhet tills en dag hela taket i det fuktskadade köket rasar in och familjen måste laga mat på en eldriven kokplatta de närmsta månaderna (gammalt men ack så levande minne från min egen barndom). Att leta efter strukturella problem och orättvisor är därför lite som att vara jämställdhetens byggnadsinspektörer eller Anticimex. Man kollar efter problem, även dem som inte syns direkt, och när man hittar dem påpekar man dem och försöker få tillstånd att rätta till dem, trots de som bor i huset inte tycker att de lider av dem. Inte än. Men den dagen man står där med hål i alla sina ylletröjor önskar man ändå att man hade ringt in de där typerna lite tidigare. När första hålet dök upp. När det började droppa.

236 Replies to “Jämställdhetens Anticimex”

 1. Har funderat på det där. Å ena sidan så sägs det ju i varje religion, självhjälp manual och terapi att man ska förlåta och gå vidare för att finna inre ro. Men sen tänker på hur hemsk världen varit ifall alla i underläge bara accepterat sitt tillstånd. Det svåra är ju VAR går gränsen. När ska man stå upp mot systemet och när ska ta man ta hänsyn till andras känslor? I detta ex., när är en man en del av patriark och när en människa?

 2. Så himla bra liknelse, den borde få även den mest stelbenta jämställdhetsmotståndare att i alla fall inse något!

  Ska bli så spännande att höra vad du har att säga imorgon i Malmö!

 3. Men när det drabbar en själv då? Eller personer i sin närhet. Unga tjejer som blir kallade nåt snällt men för gulligt, ombedda att hämta kaffe, inte tittade i ögonen vid fikasnacket av sina medelålders manliga kollegor. Vad gör man? Jag vill sparkas och slåss men vara kvar på mitt jobb liksom. Det är inte ens ett märkvärdigt ställe.

  1. Tessan jag lider med dig! Har själv varit i en liknande situation som ensam brud bland ett gäng mansgrisar. Min lösning blev att jag först tänkte på ”dem” som obildade och små personer för att inte knäckas helt, låtsades vara stark och hård och sen äntligen fick jag ett nytt jobb så fort jag fått lite arbetslivserfarenhet och kunde vara mig själv igen. Hoppas det löser sig för dig.

  2. Jag jobbade på ett teveproduktionsbolag ett tag. Det var i stort sett bara tjejer där. Två killar på hela produktionen. Det var det värsta gäng jag någonsin jobbat med. De drog på lunch utan att säga till o.s.v. Pratade skit om alla konstant. Chefen, också kvinna, var totalt obstinat och gav bisarra orders hela tiden. Mao, det här är ett könsöverskridande fenomen.

 4. Man väljer, ofta av lathet eller okunskap, att se omvärlden så som man vill att den ska vara har jag märkt. Även i den så öppna och alternativa reklambranschen. Du gör ett viktigt jobb och jag vill bara tacka för att du för upp ämnet på agendan. Och tack för dagens föreläsning i Göteborg. Du gav mig hopp om att vi inom denna bransch faktiskt, trots att vi inte arbetar på SIDA eller BRIS, kan påverka samhället på ett positivt sätt. Det gäller bara att fler blir medvetna. Lycka till med forskningen!

 5. Gud vad du är pedagogisk Nina, det är jättebra! Om du skall undervisa inom dina doktorandstudier så skall du komma ihåg det här inlägget – hur man illustrerar generella drag, strukturer och problem enkelt.

 6. Fantastiskt bra skrivit! Tack! Har under min psykologutbildning aldrig läst en bättre beskivelse!!
  psyknina.wordpress.com

 7. Det e4r verkligen ff6r stort och ff6r berenode av omste4ndigheterna! Det ge5r knappast att je4mff6ra den be4sta boken fre5n min ungdom med det jag gillar nu, men minnet av ke4rleken till just den boken kan fe5 den att placera sig hf6gt e4nde5. Ne5gon slags all time high skapar jag mig nog med just minnet av ke4nslan men skulle omf6jligt kunna lista ens en topp 5. 🙂

 8. Anonymous skriver:1. Ff6rstage5ng2. Via bgeolgn La dolce vita vs Hell i Stockholm , den i sin tur kom jag till via sf6kning pe5 ordet dart pe5 google; La dolce vita vs Hell i Stockholm. En neurotisk musik -och modee4lskande dart och helte4ckningsmatta te4nk snarare i termer av avslappnad bar de4r inte 3. Fredrik, bor i Grf6ndal och he5ller ockse5 pe5 och renoverar. Dock verkar det inte ge5 med samma tempo som du har tyve4rr ..

 9. Hej,jag blev se5 ff6rtjust i din gamla bok men den verkar vara slut f6verallt. Nytryck? Jag funaerdr pe5 att stje4la den jag har le5nat pe5 biblioteket .:)

 10. Pingback: Blue Coaster33
 11. Pingback: alkaline water

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *