Hilma af Klint

Förra veckan fick jag äran och gå på en liten sneak peak av Moderna Museets senaste utställning av den i princip helt okända konstnären Hilma af Klint. Det var helt himla fantastiskt.

Hilma verkar ha varit en mycket speciellt (=omskrivning för halvknäpp) person som föddes 1862, målade abstrakt innan alla andra, var oerhört produktiv, och sedan låste in alla sina tusentals verk som inte skulle få visas förrän tidigast 20 år efter hennes död (1944) eftersom hon ansåg att hennes samtid inte kunde förstå betydelsen och vikten av hennes arbete. Moderna ställer nu ut 230 av hennes målningar och teckningar. Skojar inte att jag ville ha samtliga på väggen.

Sedan i lördags är utställningen öppen, så pip dit om du är i Stockholm vettja! Och på den här sajten kan man, om man blir lika knockad som jag av grejerna, hjälpa till för att ge Hilma en tydligare plats i konsthistorien.

8 Replies to “Hilma af Klint”

  1. Att Hilma af Klint ”skulle vara i princip okänd” stämmer inte eftersom Moderna hade en utställning med hennes verk så sent som 2003, men då var det endast ett 15 tal målningar som visades. Däremot var hon okänd fram till 1986 då en del av hennes verk ställdes ut och gjorde succé i Los Angeles. Själv såg jag hennes en handfull av hennes målningar i en liten utställningslokal i Järna för ett par år sedan och blev gripen och imponerad. Tycker faktiskt att det blir lite för mycket av det goda nu med över 200 målningar, och alla är inte lika bra och har en tendens att ta ut varandra. Om man bortser från de rent esoteriska budskapen, vilka nog ligger bortom förståelsens gräns för de flesta, tycker jag de mest renodlat abstrakta verken är de bästa, som serien Svanen med hel- halvcirklar som bryter in och av varandra. Det är minst sagt fascinerande – om det är så – att hon leddes av budskap från en annan dimension eller andar i sitt arbete, och knappt behövde ändra ett enda penseldrag. Hur det än är med den saken, så förmedlar Hilmas målningar bevisligen en kraft och vitalitet bortom ”det vanliga”…. Investera gärna i ett Moderna:s årskort, det kostar 500 kr/ 700 kr för par, och gäller också bl.a. till Nationalmuseum (som snart flyttas till Fredsgatan) och Thielska galleriet.

  2. Pingback: Blue Coaster33
  3. Pingback: stream movies
  4. Pingback: water ionizer
  5. Pingback: best bottled water

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *