Att klandra en bimbo

Det här med feminism och jämställdhet är inte helt enkelt. Inte för mig, och inte för andra. Det blir lätt en himla massa missupfattningar kring vad man som feminist tror på och gillar. En sån grej slog mig häromdagen, när jag fick frågan om vad jag tycker om bimbos, i betydelsen tjejer som har väldigt lite kläder, väldigt mycket smink och kanske förlitar sig mer på det i interaktionen med andra än, säg, sin intelligens. Först sa jag bara det tycker jag väl inget särskilt om och tänkte jag inte så mycket på det, men sen började jag tänka. Det måste ju ha funnits en anledning till frågan. Kan man uppfatta mig så? Kan man tro att jag på något vis skulle ha allmänna problem med en viss typ av tjejer?

För så är det ju verkligen inte. Jag skulle aldrig klandra en ung tjej för att hon klär sig, sminkar sig eller beter sig på ett visst sätt, eller saknar högskolepoäng eller hänger på klubbar för att haffa en rik man, eller vad det nu skulle vara. Jag har noll problem med skönhetsoperationer, utvik eller prostitution för den delen. Jag har däremot ENORMA problem med strukturerna som gör att de fenomenen är så utbredda. Att så många känner sig tvungna att ta till de greppen. Att det i många fall inte ens finns ett alternativ. Men det handlar inte om individerna. Det löser absolut ingenting att kritisera någon som anpassar sig till systemet för att göra sitt liv enklare.

De jag däremot gärna kritiserar är de som sitter med makt och möjligheter att förändra, och väljer att inte göra det. De är mycket sällan unga kvinnor som hänger på klubbar och sparar pengar till en bröstoperation. Det är politiker som backar för lagstiftning som är obekväm. Det är chefen med personalansvar som inte läser på om genusteori och glastak innan årets lönesamtal. Det är tonåringen från Djursholm som inte öppnar dagstidningen som ligger på köksbordet och lär sig lite om dem som inte har det lika bra. Det är de som går ut från Handels och efter fem år av utbildning som andra har betalat inte har större ambitioner än att köpa sig ett fint kök.

De som tillsammans skulle kunna påverka så att vi som samhälle kan erbjuda 20-nåntingtjejer en identitet som gör att de inte behöver låtsas vara bimbos för att lyckas. Det är dem jag klandrar.

30 Replies to “Att klandra en bimbo”

 1. Grymt bra inlägg. Angående din inledning: Jag får ofta känslan av personer som anser sig vara mindre ”lyckade” eller priviligerade än jag(som pluggar juridik, är kulturellt insatt, ideellt engagerad, politisk medveten och bla bla etc) tycker att jag automatiskt ser ner på dem på grund av det. Det är verkligen himla ledsamt.

 2. Eller så är det så att orsaken till frågan om vad du tycker om ”bimbos” beror på en inställning som finns bland feminister och får sitt uttryck i att tycka synd om tjejer som på grund av strukturer ”väljer” vissa kläder och uttryck för att genom dem få mer makt. Kan det vara så att din inställning har med din egen struktur att göra som journalist som ändå är del av makten. Varje motstånd mot feminism oavsett legitimitet har en väldigt undanskymd position i dagens mediasamhälle.

 3. Läser med jämna mellanrum här på bloggen, kommenterar inte ofta men tack för att du fortsätter posta smarta, väl genomtänkta tankar. Det är otroligt skönt att ha din blogg som andningshål. Det låter galet när jag säger det men som ”ung” kvinna i en närmiljö som är galet sexistisk och oskön ibland är det lätt att tappa fotfästet själv och börja rucka på sina egna moraliska och etiska gränser. Det vill jag inte. Men lite kompassriktning med jämna mellanrume hjälper. Tack!

 4. Hallelujah! Du sätter precis rätt ord på mina tankar, TACK för att du finns! Känner mig så otroligt stolt som medmänniska som ser att det finns andra människor som delar mina åsikter, trots att jag för jämnan blir kritiserad för dem. Så himla skönt. Keep it up!

 5. Jag håller inte med. Om man ska klandra människor med makt för att de följer sin strukturella programmering, så ska man klandra bimbon också. Antingen har alla ett ansvar, eller så har ingen det. Eller har jag missförstått någonting?

  1. Håller med Robert! Jag försökte förklara och utveckla min ståndpunkt i ett lite längre inlägg nedan.

 6. Bimbo is a mildly derogatory slang term that typically describes an attractive but observably behaviourally unintelligent woman.
  Use of this term began in the United States as early as 1919, where it was used as a slang term for an unintelligent or brutish male.[1] Its first inclusion in an official dictionary for its female meaning was in 1929, where the definition was given simply as ”a woman”.[2]
  The term bimbo is often associated with, but is separate from, the stereotypes of ”dumb blonde” and ”valley girl”. (Wikipedia)

  Jag har uppfattat att Bimbo står för en ofta ganska sygg kvinna som spelar på sin ”dumhet” Det betyder inte att hon behöver vara dum.

 7. Är det inte samma eller iaf liknande strukturer som får Handelsstudenten och Danderydsungdomen att inte göra vidare värst mycket med sitt braiga utgångsläge?

 8. du utgår ifrån att de som har hög utbildning är på något sätt annorlunda mot de som tror att deras enda styrka är utseendet.

  precis som formgivning så hade många av världens problem kunnat lösas om världens objekt designats annorlunda, typ som i dokumentären future by design. men vi är nog inte där än.

  det enda vi kan göra är att agera som så starka förebilder som möjligt. men jag tror inte man kan klandra de med makt heller, de har lika dåligt civilkurage som alla andra.

 9. Hej Nina! Tack för en insiktsfull blogg, jag brukar skarpt gilla det du skriver o reflekterar om. Men, det här inlägget håller jag inte med. Jag reagerade redan i början av inlägget, på att du inte tyckte någonting om ” bimbos, i betydelsen tjejer som har väldigt lite kläder, väldigt mycket smink och kanske förlitar sig mer på det i interaktionen med andra än, säg, sin intelligens”. Jag har väldigt stora problem med människor som vägrar se sin roll och sitt ansvar i samhället – vilket inkluderar ALLA människor oavsett ålder, bakgrund eller sociala ställning. Och precis som du senare i inlägget håller tonåringar ansvariga för att skaffa sig en informerad världsbild etc, så borde väl även ‘bimbos’ ha ansvar över vad de gör och inte gör i livet. Att säga att du inte klandrar dem är som att ursäkta dem – de vet/kan helt enkelt inte bättre. Alla människor försöker ju ordna sina liv enligt systemet – för att på lättast sätt få det personligen bäst ställt.

  Det är väldigt besvärligt och tidskrävande för människans hjärnan att tänka överlag, men även för människor att reflektera över något så stort som sociala/kulturella system eller maktstrukturer och inflytande. Men om du klandrar politiker, chefer, tonåringar och privilegierade grupper, varför inte då även klandra bimbon? Individerna som tillhör politiker, chefer, tonåringar etc. måste även de gå emot normerna (och ibland det populära valet) bland sin egen sociala krets för att kunna ‘ta ansvar’ över samhällsutvecklingen.

  I min mening är varje handling och val i livet just ett val mellan värderingar. Alla handlingar har konsekvenser, och alla måste själv vara ansvarig över sina värderingar, handlingar och dess konsekvenser. Nu menar jag förstås inte att t.ex. barn eller andra utsatta människor skall ställas till svars/klandras för misstag eller missuppfattningar de har om sig själv ELLER situationer där de blir utnyttjade! Men ‘bimbos’ är generellt (finns såklart undantag i vissa fall) inte utsatta människor. De är unga kvinnor. Och jag anser inte att man skall urskulda kvinnor bara för att de inte ‘orkar vara starka’ (ursäkta klumpig formulering, menar inte starka ordagrant, men du förstår säkert! :P). För dessa ‘bimbos’ är den livsstilen ett val lika mycket som alla andra människors val i livet. Så jo, de bör klandras precis lika mycket som någon annan. Om de får ett frikort för att de i den sociala/kulturella maktfördelningen är utsatta så måste ju andra individer även få frikort – politiker som måste bli omvalda, chefer som inte har energi eller kunskap att engagera sig i könsfrågor, tonåringar som fått en bristfällig uppfostran och studerande som väljer de mål i livet som kulturen på deras utbildningsinstitution har lärt dem att är eftersträvansvärda.

  Ursäkta för ett långt inlägg, men min poäng är alltså att alla måste tänka själv – och alla ansvarar själv för beslutet att tänka eller inte tänka, och att engagera sig eller inte engagera sig. Klart att individerna i dessa grupper har olika förutsättningar för att reflektera och känna ansvar inför dessa frågor. Men en samhällsförändring kommer inte ske i någon utsträckt mån om inte alla människor (stora som små på den här jorden) inser att de bär ett ansvar. För när det kommer till system och strukturer så finns det inga neutrala val/åsikter (eftersom de ‘neutrala’ instämmer med den existerande strukturen – oavsett om de vet det eller ej).

  1. Så Nina, jag skulle jätte gärna vilja höra vad du har att säga om åsikterna jag lade fram samt mera om dina argument varför man inte skall klandra bimbon. Ser fram emot ett insiktsfullt svar/inlägg! Trevlig helg! Mvh Sara

  2. Jag menar inte att inte människor har ansvar. Det jag ville säga är att det inte är hos bimbon felet ligger, utan i systemet. Naturligtvis är det bästa om alla människor strävar efter att förbättra världen, men jag tycker att det ansvar man kan kräva är väldigt beroende av en människas utgångsläge. Jag håller helt enkelt inte med om resonemanget ”antingen har alla ansvar eller så har ingen ansvar”. Och så ville jag förtydliga att feminism inte handlar om att det finns ”rätt” och ”fel” kvinnor. Kakan Hermansson brukar skriva bra om det, att sant feministiskt engagemang handlar om att visa systerskap även när man tycker att det är svårt.

 10. ”Jag har noll problem med skönhetsoperationer, utvik eller prostitution för den delen.”
  Förstår inte att du har noll problem med prostitution. Det är väl något av det vidrigaste som finns? Män (oftast) med makt (ofta) som köper sig sex.
  Som anser sig ha rätt att köpa det mest intima, privata av en kvinna (oftast) som nästan alltid har ett mycket svårt liv som papperslös, i drogmissbruk eller olösta trauman.

  1. De där siffrorna ger inte en rättvisande bild. Det är ett snävt exempel som bara gäller 19-åringar och bara i Sverige. Tittar man lite bredare på fenomenet prostitution (alltså över tiden, i alla åldrar, internationellt osv) är det fortfarande tydligt patriarkalt. Med det sagt naturligtvis inte bra att unga killar tvingas in i prostitution. Men man löser inget problem genom fel information.

  2. Jag har inga problem med prostitution som princip, menade jag. Om man tänker att man hade ett hundra procent jämlikt samhälle där alla människor var helt fria, ser jag inget problem med att någon säljer sexuella tjänster. Men, vi är oerhört långt därifrån, som du påpekar, och jag tror inte att vi kommer att komma dit heller. Jag är alltså jättemycket emot prostitution i praktiken.

  3. Så här skriver Nina: ”Om man tänker att man hade ett hundra procent jämlikt samhälle där alla människor var helt fria, ser jag inget problem med att någon säljer sexuella tjänster.”

   Så det handlar bara om att jämlikhet ger total frihet? Vad hände med rättvisa och broderskap/systerskap?

 11. Hej Nina!
  Det här är inte alls relaterat till inlägget, men jag visste inte riktigt var jag skulle skriva detta. Läste Susanne Möllers spelblogg idag och tänkte direkt på dig. Hon skrev om ett spel som simulerar en depression. Kanske något för dig att föra vidare eftersom du skrivit en del om dylika ämnen?
  Här är iallafall länken:
  http://www.dn.se/blogg/spelblogg/2013/02/25/hej-morker/

  Tack för en bra blogg!
  /Ida

 12. Pingback: Blue Coaster33
 13. Pingback: increaseleptin.com
 14. Pingback: stream movies
 15. Pingback: streaming movies
 16. Pingback: alkaline water
 17. Pingback: water ionizer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *