Djurfri måndag

För ungefär ett år sedan började jag med köttfria måndagar. Då hade jag ingen aning om att jag ett par månader senare skulle ha köttfria nästan alla dagar (aka Kött som tårta-principen). Det blev bara så eftersom ju mindre kött jag åt, och ju fler roliga veggorecept jag lärde mig, desto mindre behövde jag djuren på min tallrik.

Min väg till att bli veggo var så himla rolig, vilket förvånade mig lite. Jag har alltid trott att vegetarianer känner att de ger upp en massa, men så är det inte. Man skiftar perspektiv med tiden. För mig började det som sagt med köttfria måndagar, sedan åt jag bara kött jag visste var det kom ifrån, sedan bara på helger, sedan bara när jag blev bjuden, och nu… typ nästan aldrig. Jag äter fisk eller skaldjur någon gång ibland, och rött kött om jag blir riktigt himla supersugen. Vilket nästan aldrig händer, och när det händer blir det typ en skiva salami för sen är man nöjd.

Därför är jag ganska spänd på vad som kommer att hända när jag från och med idag inför måndagar som inte bara är köttfria, utan helt djurfria. Bort med mejeriprodukterna och äggen alltså. Framför allt gör jag det för att jag vill tvinga mig själv att bli bättre på att laga veganskt. Det är så himla lätt att fastna i ost-med-något-till-träsket när man ska laga vegetariskt, men nu måste det alltså ifrågasättas i alla fall en dag i veckan.

Så! Har ni några bra tips på sajter/appar/böcker med veganrecept? Helst såna som inte använder ersättningsprodukter (typ quorn och sojafärs och sånt, tycker det är asläbbigt). Och helt såna som är jättegoda och fina. Tick tack!

några tidigare djurfria experiment och disken på Hermans. Fy vad jag älskar Hermans. 

57 Replies to “Djurfri måndag”

 1. kolla in vegetariska kokboken av icaförlaget. mycket rawfood, och alla möjliga sorters bra fakta!

 2. Jag skulle vilja tipsa om ”The Stone Soup Blog”. Jules lagar förvisso all möjlig mat (ofta med max 5 ingredienser) men tipsar oftast om utbyte (typ, är du nötallergiker byt ut nötterna mot parmesanost, är du vegan byt ut kycklingen mot tofu, äter du inte mjölkprodukter, gör en lika god sås av olja och mixade örter). http://thestonesoup.com/blog/

 3. http://veganen.blogspot.se/
  Går alltid dit om det är något speciellt jag letar efter, som att göra egen havremjölk 🙂 hans recept är dessutom enpassade efter en vanlig människas plånbok, upplever nämligen att många veganska bloggar har lite väl många och dyra ingredienser.

  1. Jag hoppas VERKLIGEN att ni inte missat Mattias andra blogg bakemyday.se med helt sjuka bakverk och efterrätter! Alltid vegan- och allergialternativ till recepten.

 4. vegankrubb.se är trevlig. har hittat några recept där som har följt med mig flera år som de recept jag lagar när jag ska introducera veganmat till icke-vegetarianer, bara för att visa hur det kan smaka.

 5. Känner igen progressionen mot veganism. Kul att du ska minska mejeri (mjölkdjur är de som behandlas sämst enligt mig, förutom kanske fisk. Mjölk är också dåligt för planeten samt ett onödigt och ganska ohälsosamt livsmedel). Vegania.net är en smidig och enkel sida enligt mig, har också grundläggande nutritionsinfo och ERSÄTTNINGSGUIDE. Mycket bakverk som ju tjejer ofta brukar tycka om ;). Tyvärr går det inte att söka på sidan men om man googlar och lägger till vegania efter ditt sökord hittar du det du vill. LYCKA TILL!!

 6. Hej Nina! Vill bara fråga vad du tycker om Denise Minger och det hon säger om veganer och vegetarianer? Skulle vara intressant med ett inlägg om det. Jag har gått samma väg som du och vacklat mellan kött och inte i flera år. Förra året åt jag helt vegetariskt, fram till att jag insåg att jag varit sjuk JÄMT sen jag började, och då tycker jag ändå min kost är välplanerad. Nu har jag börjat äta lite som jag vet var det kommer ifrån eko/krav, men jag får ångest. Sen läste jag Denise Mingers blogg och såg klipp och kände bara att allt som jag tror på kanske inte är sant alls. Därför skulle jag vilja veta vad du tror, eftersom du är inne på samma bana och verkar vara en vettig människa.

 7. Varför tycker du att quorn och soja är asläbbigt? Är det bara du eller har jag missat något?

 8. Hej! Jag är vegetarian sen många år tillbaka och betat mig igenom många kokböcker och liknande! Mitt bästa tips är bloggen Green Kitchen Stories som även finns som app. Vegetarisk mat och många av recepten är veganska. Tycker att dom verkligen har god, näringsrik, mättande och hälsoinspirerad mat som är rätt nyskapande. Många vegoreceptböcker är liksom 70 % kolhydrater och har en tillbehör-till-kött-känsla. Dock är vissa av recepten i appen lite väääl nyttiga och smakar därefter 🙂

 9. Heja heja! Superbra initiativ!

  (Sett till kommentarerna verkar vi vara en hel del veganer som följer dig) 🙂

 10. Snälla, kära, vackra Nina, veganism är först och främst ett etiskt ställningstagande, vilket gör det väldigt upprörande att du väljer att använda begreppet på det här sätter, och regelbundet också. I 10 år har jag fått samma frågor om huruvida jag äter kött ”ibland”, eller ”bara det här gången”, eller ”everything-in-moderation”. Det är ingen jävla diet Nina! Det är inget verktyg till personlig utveckling, Nina! Väx upp, sluta använda ord du tycker är litet coola, gulliga eller inne. Det är väldigt frustrerande för de som förstår innebörden av etik i världsproblems fortgång, eller minskning.

  http://www.findingvegan.com/

  1. Snälla, kära, vackra ANONYM, veganism är inget som sprids med risig elitistisk attityd. Allt är inte svart eller vitt.

  2. Jag trodde att det viktiga var att folk minskar sin konsumtion av animaliska produkter, inte att en måste göra sig ”förtjänt” av att få kalla sig vegetarian/vegan etc.
   Det är väl toppen om fler slutar äta så mycket animaliskt, oavsett om det handlar om en diet, etik eller att en får dåligt samvete osv? Visst, det är lite störigt när folk blandar ihop/hittar på tituleringar som skapar begreppsförvirring hos allmänheten, men jag tänker att en kan leva med det om priset är att folk slutar konsumera så mycket animaliskt.

  3. Men vänta här nu, jag skrev ju inte att jag är vegan, eller vegetarian heller för den delen? Därför kallar jag det djurfritt och köttfritt. Att efterlysa veganrecept för att man är nyfiken tror jag inte undergräver veganers status heller. Ej konstigare än att efterlysa recept på tårta.

   Sen är det en bra fråga varför så många veganer och vegetarianer känner ett så otroligt stort behov av att peka finger åt dom som gör ”fel”. Antingen äter man som man gör och vill att flera ska göra det, och då borde man inte ha problem med att förklara hur man tänker och vilja inspirera alla som är nyfikna. Eller så struntar man i vad andra gör och då finns det ingen anledning att bry sig om vem som kallar sig det ena eller det andra. Att förminska, raljera och vara allmänt otrevlig när jag efterlyser veganrecept är faktiskt bara konstigt.

 11. Vill absolut inte peka finger eller så, men många misstar quorn för att vara veganskt, men det är det icke. Quorn innehåller äggvita. Tänkte tipsa om bra vegansidor, men ser att alla mina tips redan skrivits av andra. Bra initiativ Nina!

 12. ohsheglows.com – frkn u n d e r b a r
  g0lubka.blogspot.com – samma här
  loveandlemons.com
  edibleperspective.com
  choosingraw.com

  Okej alla är fantastiska! Alla är inte helt veganska, men många recept är det ändå/de ger förslag på hur du kan ”veganisera” dem

 13. Pingback: Blue Coaster33
 14. Pingback: YouTube Video
 15. Pingback: water ionizers
 16. Pingback: water ionizer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *