En helt vanlig dag

Det är morgon. Ganska fint ute, det börjar bli vår. Jag dricker te och kokar ett ägg och bläddrar i DN. I tidningen kan jag läsa en artikel om Alexander. Han är en 35-årig tvåbarnspappa från Rumänien som har lurats till Sverige av människohandlare för att sälja sex till svenska kvinnor. Han ville inte, trodde att resan handlade om städjobb på ett byggföretag, men när han vägrar blir han inlåst i en lägenhet av sin före detta flickvän och hennes medarbetare. De misshandlar honom svårt, hotar att döda hans barn. När svensk polis stormar lägenheten utvisas Alexander utan utredning till Rumänien, där människohandlarna väntar på flygplatsen. Mardrömmen börjar om igen.

För att muntra upp mig lite går jag in på Aftonbladet.se. Där kan man i alla fall läsa om Oscarsgalan. Vad männen hade på sig, och vad de kvinnliga skådisarna och regissörerna har uträttat under året. Sådär som det brukar vara. Jag kollar också på ett klipp från galans inledning, ett spexigt sång- och dansnummer där konferencieren redogör för vilka manliga skådisars snoppar vi har fått se på film under året. Rätt kul, faktiskt, även om skådisarna själva verkar lite obekväma. Äh slappna av lite, tänker jag. Det är ju helt naturligt med snoppar! Vi pratar ju bara om dem för att vi gillar dem!

När jag kommer till Handels är jag taggad till tänderna inför min nya kurs, Genus och entreprenörskap. Jag har läst på i flera dagar och fast min kompis frågade hur sjutton det kan finnas 600 sidor skrivna om manliga entreprenörer, vad finns det är säga liksom?, känns det toppen att vi i alla fall är fem personer som är intresserade av det. Man börjar ju bli lite trött på att alla tar för givet att entreprenörer är kvinnor. Entreprenörskap kan faktiskt vara ett utmärkt sätt för män att hinna jonglera familj och arbete, har artiklarna förklarat för mig.

Efter jobbet tar jag en sväng förbi releasefesten för en branschkollegas nya bok. Han har intervjuat några framgångsrika män som har jobbat i reklambranschen. Det behövs fler manliga förebilder, förklarar han för SvD Näringsliv. Det duger inte att bara ha kvinnor på ledande positioner när man ska kommunicera med alla. Det är bedrövligt att en manlig art director tjänar 3 800 kronor mindre än en kvinnlig. Och för projektledare är skillnaden 8000!

När jag går hem har det hunnit bli kväll. Jag går ganska fort, det har blivit kallt ute, och jag ser hur killen som går framför mig snabbar på stegen när han hör mina klackar bakom sig. Han vänder hastigt på huvudet. Jag märker hur hans axlar sänks när han ser mig; jag är ser nog inte ut som en typisk brottsling. Men ändå korsar han han över till andra sidan gatan. Jag tycker att det är bra. Man ska inte utsätta sig för risker i onödan. Han vet ju faktiskt inte vem jag är och folk är inte alltid så snälla som de ser ut. Jag påminner mig om att berätta det den dagen jag själv kanske får en son.

Jag kommer hem, dyker i säng och släcker lampan. Imorgon är en ny, helt vanlig dag.

Idag för prick fyra år sedan skrev jag en krönika i Resumé som var nästan precis som den här. Det är (och var) internationella kvinnodagen och nu, liksom då, kommer röster att höras som tycker att det är en särdeles fånig och onödig dag. Men fram tills den här texten är lika sannolik som motsatsen. Fram tills det här skulle kunna vara en helt vanlig dag. Då kan man inte komma och påstå att den här dagen inte behövs.

29 Replies to “En helt vanlig dag”

  1. Åhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh så bra. Tack Nina för att du fortsätter kämpa för din sak. Du gör världen smartare, snällare och finare!

  2. Åh, det är så bra skrivet. Påminner om sättet i Egalias döttrar. Kunde inte ens läsa färdigt de boken, var helt förstörd efteråt – men den är ju så sann (fast tvärtom).

  3. Ville bara säga att jag tycker du är så himla himla bra! Jag hittade din blogg för inte så längesen, men går in varje dag för att se om du skrivit något nytt! <3

  4. Nu tänkte jag att ”äsch, det är så många som skrivit och gillat så jag behöver inte göra det”. Men JO! Klart att jag måste. Mycket bra skrivet. Det spelar ingen roll hur många varianter på det här temat som publiceras i dag, varenda en är oerhört viktig.

  5. Väldigt bra skrivet! Jag har tänkt i precis samma tankar idag att tänk om det vore tvärtom och om det behövs en dag för att uppmärksamma problematiken så behövs den ju därför att det fortfarande finns problematik däremot skrev jag ett inlägg i min blogg om hur less jag bli på att denna dag har blivit en dag då vi ska fira kvinnan.. Mannen ska köpa blommor och på wikipedia står det att dagen likställs med alla hjärtans dag (som tydligen också är till för att fira kvinnan). Jag blir så provocerad.. För om vi ska hylla/fira kvinnan på hennes dag då innebär det alltså att resten av alla dagarna är mannens då eftersom han hyllas och firas för det mesta. Suck! Bra skrivet i alla fall och viktigt! Skulle du vilja läsa mitt inlägg så finns det på mikkalainen.se

  6. Låt säga att sufragetterna skrivit rappa blogginlägg och tweets runt år 1900, hade kvinnor fått rösträtt då? Om Mannen vill behålla makten är sociala medier drömmen. Mardrömmen är kvinnor som för oväsen på allmänna platser, kedjar fast sig och skriker och kastar sig framför hästar. Bloggar och tweets är motsvarigheten till kvällstidningarnas uppräkning av hur länge den eritranska journalisten suttit fängslad. Noll värt. Men du skriver fint, Nina. 😉

    1. Men en del i kampen är ju att upplysa och informera? Utan kunskap = ingen aktion. Vi behövs ju alla. Också suffragetterna föregicks av feministisk litteratur, bl.a. Wollstonecraft och Kate Chopin.

    2. @W: som om det behövs mer okunnigt skrivande. Man vet allt idag. Snarare är de som skriver hur det borde vara bromsklossar. Det kanske är förlösande för den som skriver. Tror ni att det blivit någon kvinnlig rösträtt eller bättre villkor för minoriteter med sociala medialirare ensamma framför datorn och en massa förståsigpåare som bara söker andras beröm? Tugga på den hårda kolan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *