Du är fin som du är och andra förolämpningar

Tell her she’s beautiful. Eventually, advertising and media will try to convince her otherwise.

Så löd en punkt på en FB-delad lista över saker som pappor bör göra för sina döttrar för att få dem att växa upp till bra människor. (själva listan hittar jag inte nu, förlåt och ursäkta). Det är mer eller mindre formulär 1A när vi pratar om fina män som stöttar kvinnor. Om kvinnor hela tiden får höra att de är fina som de är kommer de att växa upp till trygga och stolta människor som skiter i vilket.

Och det låter ju bra i teorin. Problemet är bara att det inte alls funkar i praktiken. Det finns en anledning till att samma råd inte ges till mammor som ska uppfostra söner, och det beror förstås på att det inte är viktigt för små pojkar att höra att de är fina som de är, eftersom det inte är viktigt för pojkar att vara fina över huvud taget. Det finns annat man fokuserar på, som att vara stark eller snabb eller duktig. Och om man som förälder, även med de bästa intentioner, hela tiden berättar för sin dotter hur fin hon är, befäster man bara det vi alla redan vet för väl: att som kvinna är skönhet det viktigaste en kan ha. Därför blir jag helt skogstokig av alla äkta skönhet-resonemang. Skitsamma om den är äkta eller inte, tjock eller smal, inifrån eller utifrån. Skönhet har aldrig drivit världen framåt eller gjort en banbrytande upptäckt eller tröstat någon som är ledsen. Av allt en människa kan vara är just vacker kanske det allra minst viktiga.

Så vad kan man då göra om man vill att ens dotter ska växa upp och ha en hyfsad chans att inte känna sig ful och bedrövlig? Jag tror att man ska berömma henne för allt bra hon är och gör som är viktigt på riktigt – att hon är schysst, smart, modig, rolig. Jag tror att man ska lära henne att springa, brottas, dansa, rita och andra saker man kan göra med kroppen som inte handlar om att den ska bedömas. Jag tror att man ska undvika att kommentera sitt eget och andras utseende över huvud taget. För det är inte viktigt. Inte viktigt på riktigt.

 

 

 

 

 

193 Replies to “Du är fin som du är och andra förolämpningar”

 1. Det är fantastiskt. Nu är du psykolog. Personligen tror jag att det är viktigt att säga till sina döttrar att de är vackra eftersom just reklambranschen odlat osäkerheten hos flickor och kvinnor så länge att de aldrig kan förändra sig nog för att bli nog vackra. Det är kulturellt. Men det sitter så djupt rotat för många att det är mycket svårt att skaka av sig. Pojkar och män har kulturellt sedan länge värderats för sina handlingar. Det tror jag. Men för att veta måste man gå till botten med den forskning som finns. Det vet jag.

 2. Jag vill nog påstå att verkligheten skiljer sig lite från FB-listor. De allra flesta föräldrar gör som du säger att man bör. Visst, de säger till sina barn att de är fina och söta, för att de tycker det, men lika ofta för att de är roliga, smarta, snabba, schyssta osv.

 3. Precis vad jag tror också. Så jag blir lite tokig när både min mamma och makens mamma ständigt ska säga till dottern att hon är fin. Eller vad fint det blev när hon borstat håret på sig själv eller någon annan, eller att hon är fin i nya tröjan. Listan kan göras längre.

 4. Hmmm det blev ”fel” på mig ändå, fastän mamma och pappa gjorde så som du tycker är rätt. Det slog över till att jag värderade mig själv utifrån prestation. Hej prestationsångest och dålig självkänsla. Men jag hade fantastiskt självförtroende.
  Som vuxen fick jag lära mig att jag är underbar oavsett prestation, utseende osv. Vete 17 om det finns något enkelt svar på vad som är rätt eller fel. Det beror nog lika mycket på hur varje individ tar emot det den får höra.

 5. Vilket bra inlägg. Jätteviktigt att tänka på med min dotter. Tack för påminnelse. När jag tänker efter sa nog min mamma inte så ofta till mig och min syster att vi var fina under vår uppväxt. Vi visste så klart att hon tyckte att vi var fantastiska, men det kom fram på andra sätt än utseendekommentarer. Och jag har alltid i princip mått jättebra.

 6. under tiden då jag jobbade som barnflicka fick jag ett underbart råd – som jag inte bara applicerar på små flickor eller små pojkar, utan på vuxna människor. ”Har du roligt?”, ”Blev du glad?”.

  För utan detta är prestationen inte riktigt lika intressant. Inte för mig.

 7. Margaret Thatchers pappa sa alltid till henne när hon skulle träffa sina vänner:
  “Don’t follow the crowd, let the crowd follow you.”

 8. ”Det finns en anledning till att samma råd inte ges till mammor som ska uppfostra söner, och det beror förstås på att det inte är viktigt för små pojkar att höra att de är fina som de är, eftersom det inte är viktigt för pojkar att vara fina över huvud taget.”

  Det är det visst! ”Kvinnliga” attribut är också en del av livet, och en del som pojkar inte får ta del av utan att vara rädda för hårda ord, våld och social uteslutning. Som vuxen man som aldrig fått vara omanlig får man bara lov att leva och älska halvt, på något vis. Man får bara lov att leva de delar av livet som passar in i ”manligheten”.

  1. Klart att sönerna också ska få höra att de är fina och speciella.

   Men jag tolkar ”Tell her she’s beautiful” som subjektet som bedömer objektet, på det att subjektet och objektet ska känna sig bekräftade som just subjekt och objekt.

   Alla barn borde få känna att de är härliga bara genom att finnas och varken behöva prestera eller vara vackra för att få uppmärksamhet och kärlek.

 9. Du har helt rätt i att man inte bör värdera utseende, varken på ett positivt eller negativt sätt. Men att istället värdera prestationer är verkligen inte ett bättre alternativ. För många föräldrar kommer det intuitivt: ”vad fint du har målat!” och ”vad duktig du är som kan ta på dig skorna själv”. Att stötta dem på det sättet är jättebra för deras självförtroende. Men vad händer när det inte går lika bra att sätta på skorna själv? Eller när man mitt i matlagningen inte hinner säga att de målat fint? Självförtroende, både som barn och i vuxen ålder, är förgängligt. Något som byggs upp och rivs ner varje dag i tusen situationer. Det skapar även barn som värderar sig själv utifrån vad man presterar. När ett barn säger ”kolla min målning!” så frågar de inte ”tycker du den är fin?”. De vill bli sedda, förstå att det som finns i deras huvud betyder någonting. Det är självkänslan man bekräftar då. Att det spelar ingen roll hur lyckade eller misslyckade de blir i sina liv, de kommer alltid vara betydelsefulla. Man behöver inte fokusera på just målningsexemplet här, utan bara skillnaden mellan att värdera prestationer och att bekräfta en person enbart för den dem är. Se bland annat Jesper Juuls böcker för mer tankar om det här. De handlar i och för sig om barnuppfostran, men handlar lika mycket om genus, självkänsla i vuxen ålder etc.

 10. Du har absolut en poäng med det du skriver förutom att det ju såklart är tröttsamt att höra att man alltid försöker misstolka allt till det sämre. Vad dina föräldrar än försöker intala dig så kommer du alltid att leva i den värld vi lever i. Självklart ska vi sträva efter att förändra denna men att tro att det ska gå på en sekund är bara naivt gränsande till dumt. Nästintill alla flickor (pojkar också men inte alls i lika stor utsträckning) kommer att känna att de besitter otillräcklig skönhet nån gång i livet. Och detta är nog till stor del pga att det är inte föräldrarna som bestämmer hur världen ska se ut. Det är världen självt, och den består av mer än bara föräldrar. Det bästa föräldrarna kan göra är att förbereda sina barn på bästa sätt för vad som komma skall. Att säga till sitt barn att det är fint som det är tycker jag är jättebra. Sen tycker jag absolut att man ska göra som du säger OCKSÅ men att tro att folk kommer att sluta bry sig om skönhet bara för att föräldrar i samhället börjar uppfostra sin barn på ett annat sätt är, ursäkta uttrycket, rätt korkat och dina idéer och tankar kommer aldrig att kunna vara nåt annat än idéer och tankar.

 11. Vill inget hellre än att hålla med dig om att utseende inte är viktigt på riktigt. Men så tänker jag på all den här statistiken som finns om att långa killar har större chans att hitta en partner och skaffa barn än korta. Att killar som ser bra ut har godare möjligheter att förhandla sig till en bra lön, än de som anses mindre attraktiva. Och då blir det ju så besvärligt, för pengar och kärlek, det är faktiskt viktigt på riktigt. Och om det påverkas av utseendet, ja då är ju det också viktigt. Och vad fan ska man göra med den insikten?

 12. Så himla bra skrivet! Håller verkligen med dig. En kommentar:

  Du kokar ner resonemanget till följande fråga:
  ”Så vad kan man då göra om man vill att ens dotter ska växa upp och ha en hyfsad chans att inte känna sig ful och bedrövlig?”
  Detta blir för mig ett felslut – du konstaterar att skönhet är oviktigt – och landar ändå i frågan ”hur gör man för att (en/ens barn) inte känna sig ful och bedrövlig”. Frågan borde snarare vara hur man gör för att flytta fokus från att känna sig såväl vacker som ful och bedrövlig till att stärka barnens upplevelse av/trygghet i sitt egenvärde och vad som är viktigt på riktigt. Men det fattar man ju, av själva andemeningen i texten egentligen..

  I övrigt: tack för att du alltid skriver så vettigt om viktiga grejer!

 13. Jättebra poäng, men håller med övriga kommentarer om att det är riskfyllt att flytta fokus till prestation (även om det inte är exakt vad du föreslår). Ett sätt att tänka skulle kunna vara att istället för att bedöma utseende (vad fin du är) eller prestation (vad fint du ritar/snabbt du springer osv) så är ‘enbart’ bekräftande ett alternativ (fråga vad teckningen föreställer, om det var kul att springa etc). Visa att man som vuxen ser barnet och tar hen på allvar. Men det är en jättesvår (men viktig) fråga som jag kräver en hel del fundering och vanebrytande.

  1. +1. Grundas iaf på vetenskap. Har också läst om denna forskning tidigare.

 14. Håller med.
  Jag har börjat trötta på debatten runt tv-serien ”Girls” som stort sett är en bollmatch mellan dom som äcklas av Lena Dunhams utseende, och dom som hävdar att beauty is in the eye of the beholder, och att alla kvinnor är vackra och unika.

  Vad spelar det för roll undrar jag? Varför har vi ett sånt stort behov att kommentera hennes utseende, och hävda att ”NÄ HON ÄR VACKER!”?

  Måste hon vara vacker ”på sitt vis” för att kunna bli accepterad som en av dagens mest kreativa talanger?

 15. Exakt så resonerar jag, och försöker behandla min dotter som ett barn generellt och inte specifikt som en flicka. Jag uppmuntrar henne till vilda lekar, cykling, skridskor, klättra osv och berömmer henne för att jag tycker hon är riktigt duktig på det. Fast sedan så har vi ju blivit indoktrinerade med att pojkar är tuffa och flickor är söta, sedan vi var små. Så det är otroligt svårt att inte föra detta vidare, även om jag aktivt kämpar emot så har det lyst igenom. Fast att min dotter är fin är som sagt inte det enda och viktigaste, så jag hoppas att jag kommit en bit på vägen.

  Men sedan är ju nästa problem, att handla kläder till en flicka. Varför finns det inte praktiska kläder för flickor? Varför ska de alltid se ut som princessor… jag HATAR prinsessor! Med lite hårt arbete går det att hitta fina tjejkläder och samtidigt undvika de rosa och prinsessiga kläderna, så min tjej ska få ha lite mer praktiska kläder som det faktiskt går leka i. Då springer man direkt in i nästa irritationsmoment, folk tror att hon är en pojke. Inte för att hennes anletsdrag är speciellt pojkiga, utan för att hon för sig självsäkert och är busig samt har praktiska kläder (fortfarande inte i pojk-färger utan i orange, lila, rött, grönt, gult osv) som byxor och en t-shirt. Och även om jag inte personligen bryr mig jättehårt om folk gissar fel, så är det kanske inte jätte kul för en tjej att höra det hela tiden.
  Så jag har tillslut kapitulerat med extra tjejig håruppsättning och klänningar, dock fortfarande inte rosa prinsess… där går ändå gränsen.
  Jag efterlyser kläder som är tydligt flickiga, så att folk i omgivningen kan gissa rätt, samtidigt som de är praktiska om man vill klättra, springa i skogen osv.
  För hur ska vi kunna uppmuntra våra flickor för saker som de gör bra, om vi klär dem för att sitta på en pedestal med en tiara på huvudet.

  1. Jag har ju inga egna barn, men förstår verkligen problemet. Helt sjukt att små barn ska begränsas rent praktiskt av sina kläder. Det vi andra vuxna kan göra (i väntan på bättre kläder) är kanske att inte kommentera barns kön hela tiden – så slipper tjejen i en orange t-shirt bli ”missuppfattad” jämt och ständigt. Vi säger ju inte så till vuxna: oj vilken tuff man som kommer här! liksom. Är ju helt absurt när man tänker på det.

  2. Fint att du hatar prinsessor. Så om din tjej skulle råka växa upp och bli mindre än en total tomboy så är hon en besvikelse eller nåt att hata? Kan nog ev kännas segt för henne senare i livet…

 16. Nästa gång du till exempel får en teckning som ett barn har ritat, prova att låta bli att säga ”vad duktig du är” eller ”vilken fin teckning du har ritat”. Prova istället ”Vad glad jag blir av att få den här teckningen av dig.”. Om du blir glad förstås. Det är det ärligaste och bästa du kan säga. Då visar du barnet att det är inte vad de är eller vad de gör som är det viktiga, utan hur det påverkar andra som de bryr sig om. Sedan kan du prata med barnet om varför teckningen gör dig glad, hur roligt du tycker det är att barnet har tänkt på dig och ritat en teckning åt dig, hur de resonerade när de ritade, hur de funderade på att teckningen skulle göra dig glad, och så vidare.

  Barn vill göra andra glada. Barn vill känna att de betyder något för andra. Det är genom att göra andra glada som man själv blir glad. Och det gäller inte bara barn. Prova det på era vänner och släktingar. Det har jag gjort och resultatet är fantastiskt!

 17. Min mamma har alltid sagt till mig att jag var sötast i hela världen. Hon har sagt det ofta och mycket. Och jag har haft supermycket problem med mitt utseende, speciellt i ungdomen. Det är så jävla farligt att uppfostras till att tro att om man är snygg så får man lov att bli älskad. Annars är man inte värd något. Jag har spenderat kanske 100 000 kr på mitt utseende redan och jag är bara 21. Jag tycker att det är en sån jävla miss att tro man är snäll om man berömmer någons utseende jämt och ständigt. Speciellt något som är så formbart som ett barn.

 18. Det är väldigt lätt att skriva att utsidan är irrelevant när man är en attraktiv kvinna i sina bästa år.
  Det är väldigt lätt att skriva att killar inte ‘behöver vara snygga’ när man själv inte har stått själv på ungdomsdiscon och sett hur tjejerna går förbi en med en synande och nekande blick.
  Det är väldigt lätt att skriva om hur dåligt det är med män som ‘tror sig stötta kvinnor genom att ge dem komplimanger för sitt utseende’ när man i egen person inte har komplex över hur man ser ut.

  Jag håller med dig till fullo och jag önskar världen vore svartvit så att vi enkelt kunde lösa problemen med dålig självkänsla samtidigt som vi får alla kvinnor att inse att brottning också är viktigt. Tills vi är där tänker jag dock fortsätta att ge komplimanger till min syster så hon förstår hur vacker hon är.

  //atErikThorsell.com

  1. Jag tror att du missförstår mig lite. Jag menar inte alls att utsidan inte är viktig idag. Däremot tror jag att vi kan förstärka eller försvaga den viktigheten genom hur vi beter oss, framför allt som vuxna gentemot barn. Poängen är att göra vad man kan för att undvika att utseende blir ännu viktigare.

   Och vad gäller att i egen person inte ha komplex över hur man ser ut vet jag inte vem du syftar på, men jag är definitivt inte en sån person. Jag har ju tidigare skrivit mycket om de ätstörningar jag har lidit av i över 15 år. Men jag har också märkt att de perioder jag har mått bättre inte har varit dem när jag har känt mig snyggast eller fått mest utseendebaserade komplimanger (då jag har vägt väldigt lite), utan när jag har känt att min vikt inte spelar någon roll för att andra saker har varit viktigare. När jag har haft kul på jobbet, åkt skidor, osv. Så för egen del vill jag inte höra att jag är vacker, eftersom det sätter igång alla de mekanismer som jag jobbar så hårt på att bli av med.

 19. Bra där! Själv säger jag ofta till såväl dotter som son att det viktigaste är att vara fin på insidan och att vara en bra kompis (och allt vad det innebär med att hjälpa och ställa upp för andra osv) och att man inte behöver vara duktig men försöka och prova och utmana sig. Och vad gäller fällan många nog går i, att berömma för prestationer, så är min take (i vardagen/hemmet) att säga ”Tack för att du hjälpte mig handla/laga mat/städa/bädda/duka/klä på sig/borsta tänderna, jag hade aldrig klarat det utan dig!” Dvs visa att de behövs, inte tacka för duktighet.

 20. Vad kul att du skriver om detta, håller verkligen med! Men jag undrar, kan inte du ibland bli irriterad på att det alltid handlar om att mannen ska bekräfta kvinnan? För så är det ju i det här fallet, pappan ska säga till dottern att hon är fin. Inte mamman/föräldrarna. Jag tycker att detta bara befäster att det fortfarande är männens åsikt som är den viktigaste. Det gör mig ledsen. Tänkte på detta när jag läste denna http://op.se/kulturnoje/kronikor/1.4569837-hasttjejer-vs-machoman för ett tag sen. Det är ett liknande exempel. Vore roligt att höra din åsikt!

 21. Lite tankar. Jag känner att det överanalyseras något när det blir direkt fel att säga att någon är fin. Självklart ska det vara okej att säga att någon är fin lite då och då. Jag säger det till både min brorsdotter och min brorson. Att kommentera utseende kan inte automatiskt bli fel, för oavsett så är det ett självförtroende-dilemma som vi alla möter. Alla behöver höra att vi är vackra lite då och då.

  Jag håller med om att flickor behöver komplimanger på andra saker och mer fokus på andra områden i livet. Men jag håller inte med Nina på den här punkten: ”eftersom det inte är viktigt för pojkar att vara fina över huvud taget”. Självklart är det viktigt för killar att vara fina också. Att det kanske inte är prio ett är inte detsamma som att det är oviktigt för att bygga ett bättre självförtroende. Många killar mår dåligt över att känna sig fula också.

  Som sagt, jag tror att alla behöver höra att vi är vackra lite då och då. Och att anta att vi kan ta bort fokus på utseende som förälder när samhället säger något annat, känner jag, är att ge oss själva lite för mycket makt. Dock är det bra att uppmärksamma vilka typer av komplimanger vi ger, och se om det blir obalanserat.

  1. Jag tycker att ditt sista stycke sätter fingret på dilemmat på ett utmärkt sätt. Vi kan vara hundra tusen procent säkra på att andra människor kommer att berömma barn (och vuxna) i vår närhet för deras utseende. Det de behöver mer av är annan typ av bekräftelse, så det är där man bör lägga krutet. Sen tycker jag att man inte ska blanda ihop komplimanger med bekräftelse. Det finns många sätt att visa för människor, små som stora, att de är viktiga för en, vilket ju egentligen är kärnan i alltihop. Trygg är man när man inte känner att man är på väg att stötas bort ur gruppen, att man får vara som man är. Komplimanger är ett sätt att visa det, men inte det enda. Till exempel värderar jag mer att en kompis frågar om jag kan hjälpa hen med ett dilemma än att hen säger gud vad smart du är. Fast egentligen är det samma typ av bekräftelse.

 22. Fan va bra, detta har varit lite döda vinkeln för mig! Den var där utan att jag visste om det, exakt detta tycker jag också fast jag inte visste om det!

 23. hello!,I like your writing very a lot! proportion we keep in touch more approximately your article on AOL? I require a specialist on this area to unravel my problem. May be that’s you! Looking forward to look you. gkbfkdffcgba

 24. Thanks for this article. I’d also like to express that it can often be hard if you are in school and simply starting out to initiate a long credit standing. There are many students who are just trying to endure and have an extended or favourable credit history are often a difficult matter to have. gdfafedkdagfcbcc

 25. You have an incredibly nice layout for your blog, i want it to utilize on my site also . kkfkccffagee

 26. Good website! I truly love how it is easy on my eyes and the data are well written. I’m wondering how I could be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your RSS feed which must do the trick! Have a great day! kgdfdeacdacfdcde

 27. Hey esto es un gran poste. Puedo utilizar una porcin en ella en mi sitio? Por supuesto ligara a su sitio as que la gente podra leer el artculo completo si ella quiso a. Agradece cualquier manera. bkaggegaeedg

 28. Beneficial Location Hi gentleman the following transpire a number of web page link with the aim of represses information that will a person may possibly acquire positive yourselves. The Significance Verifying away from home. dabfebkeekea

 29. Im not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site to come back later. All the best eebgeaceeddg

 30. When some one searches for his necessary thing, so heshe desires to be available that in detail, thus that thing is maintained over here. dcaefeeaedkb

 31. I appreciate your wordpress web template, exactly where did you down load it through? deeeagdgkfdc

 32. Merely a smiling visitor here to share the adore , btw outstanding style. Audacity, more audacity and always audacity. by Georges Jacques Danton. ebbackaddeffbede

 33. Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated information, nevertheless seriously really worth taking a look, whoa did 1 study about Mid East has got additional problerms as well

 34. Pingback: Blue Coaster33
 35. Pingback: YouTube Video
 36. Pingback: streaming movies
 37. Pingback: alkaline water
 38. Awesome blog. I enjoyed reading your articles. This is truly a great read for me. I have bookmarked it and I am looking forward to reading new articles.Keep up the good work!
  inbouwmengkraan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *