Q&A del 4: Om politik om miljö

Du verkar ju resa mycket, hur tänker du kring ditt resande och miljöpåverkan? Du säger också att du är modeintresserad. Hur tänker du kring mode och miljöpåverkan?Tack på förhand och tack för en fantastiskt bra och läsvärd blogg.

Tack! Jag har skrivit om just de två grejerna här. Det är inget superbra svar. Jag tänker helt enkelt att de bästa vore om jag inte reste och inte köpte kläder. Men det gör jag ju ändå, pga är människa. Gör så gott jag kan och kompenserar där det går.

1. Är du socialist och om inte, varför inte? 2. Vad hette den där boken om Olof Palme som du skrev om för länge sedan? 3. Vilken politiker i Sverige tycker du är vettigast? 4. Hur kommer det sig att du inte röstar på F! (vad jag vet i alla fall)? 5. Okej så krånglig fråga, men om du har tid: Vad är din vision om hur samhället borde se ut?

1. Har inte funderat så mycket på det, så slog upp definitionen här och måste säga att baserat på den är jag inte det. Jag tror inte att just kollektivt ägande är lösningen på de problem vi har (även om jag tror att vissa resurser mår bra av att ägas gemensamt). 2. Underbara Dagar Framför Oss av Henrik Berggren. Superbra! 3. Jag är mycket förtjust i Birgitta Ohlsson (FP, EU-minister) och Anders Wallner (partisekreterare MP). Gudryn Schyman är den bästa retorikern. 4. För att jag röstar på MP. Miljöfrågor är lika viktiga för mig som jämställdhet. Om inte MP fanns skulle jag nog rösta på Fi. 5. Två enkla principer: vi har fattat att vi är beroende av planeten men inte tvärtom, och organiserar våra samhällen därefter. Och alla människor är fria från både explicit förtryck (från diktatorer, krig, våld osv) och implicit förtryck (från strukturer och normer som vill boxa in oss).

Hur bestämde du vilket parti du skulle rösta på? Någon särskild fråga som påverkade extra?

Det bestämmer jag från gång till gång. Jag har röstat på alla möjliga partier. Jag tycker att en av fundamenten för demokrati är att man ändrar sig när det behövs. Om MP skulle svänga åt ett håll jag inte gillade skulle jag gå ur och engagera mig någon annanstans. Men nu känns det bra där vilket beror på att de fokuserar på de frågor jag tycker är viktigast: miljö/klimat och mänsklig frihet (öppna gränser, jämställdhet, lika rättigheter). Jag håller inte med alla miljöpartister om allt, så klart, men jag skriver under på världsbilden och prioriteringarna.  Det är viktigast för mig.

Jennie: Hej Nina! Jag hade velat höra hur du ser på att skaffa biologiska barn, ur ett samhälls-/miljöperspektiv typ. Jag har funderat mycket på det där, om det överhuvudtaget är rätt att göra, när det finns så många som redan är utan föräldrar. Det känns ju jävligt ego att sätta ett nytt barn till världen när vi är rätt säkra på att det kommer att gå åt helvete till slut. Hur ser du på saken?

Annika: Skulle inte egentligen det bästa man kan göra för miljön vara typ självmord? För är inte allt det vi nu gör för ”miljön” grejer vi gör för att MÄNNISKAN ska kunna existera här på jorden så länge som möjligt? Jorden skulle ju klara sig himla bra utan oss.

Väldigt intressanta frågor som jag tycker hänger ihop en del. Jag och min bror pratade om det en gång, att om man skrev på ett kontrakt om att aldrig skaffa barn borde man teoretiskt kunna fräsa runt i privatplan resten av livet (rent miljöpåverkansmässigt alltså) eftersom man har brutit en konsumtionskedja för evigt. Det blir snabbt väldigt filosofiskt det här: har vi människor några som helst rättigheter egentligen? Till planeten eller till vårt eget liv? De flesta ideologier och religioner utgår ju från att människolivet är okränkbart, men om man ställer det i relation till planeten är det ju snarare tvärtom: kränker vi planeten gör den slut på oss (men knappast tvärtom). Känner att jag tar mig lite vatten över huvudet här, men i princip så måste jag väl säga JA. Så som världen ser ut nu är det ego att skaffa barn och det bästa för miljön vore att det fanns mycket färre människor. Men samtidigt är man ju ego. Jag vill leva och jag vill ha barn även om jag inte riktigt kan försvara det. Jag tror att man får utforska sin egen gräns för vad som känns rimligt ego (typ: att överleva) och orimligt ego (typ: att äta kött varje dag).

18 Replies to “Q&A del 4: Om politik om miljö”

 1. Tack för ditt braiga svar! Och apropå allt detta måste jag bara länka till den här krönikan av Malin Ullgren, som kanske sätter fingret lite på det du skrev om.
  http://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/malin-ullgren-kanske-ar-franciskusdagarna-pa-aland-en-stillsam-tendens-pa-sparen/

  Det viktiga är varken vad vi gör (eller inte gör) eller att skryta om det utan att faktiskt göra det. Så ett tips är kanske att våga göra mera utan att berätta det för någon. Testa vad som händer, om något ens händer.

  För vems skull gör vi egentligen uppoffringarna?

  Handlingar väger mer än ord, punkt!

 2. dessutom har vi ju skakat hand på att du måste avla dina superbarn pga skulle ju bli superbarn.

 3. ”Jag tänker helt enkelt att de bästa vore om jag inte reste och inte köpte kläder. Men det gör jag ju ändå, pga är människa. Gör så gott jag kan och kompenserar där det går.”
  Vad är det för inställning egentligen? Det blir ju liksom ungefär:
  – Egentligen borde jag inte kalla invandrare för svartskallar och svulla valbiff på konfan i Norge, men… man är ju inte mer än människa.

  1. Liv. Det vore väldigt intressant att höra hur gammal du är?
   Blir förundrad över hur någon kan resonera som du gör.

   Jag köpte ett par skor för ungefär ett år sedan. Älskar dom och har använt dom väldigt mycket + sulat om och putsat för att de ska hålla sig fina men nu är de helt utslitna så jag har köpt ett par nya. Det är inte optimalt för miljön men mitt arbete kräver att jag ser respektabel ut.

   Hur kan du inte se skillnaden i det och att kalla någon för svartskalle? Det är inte lite höga krav du ställer på Nina när du skriver sådär.

   Alla behöver inte sluta konsumera kläder (tänk på alla jobb som skulle försvinna) eller sluta resa. Men vi kan göra det medvetet och eftertänksamt.

   Jag är helt säker på att du Liv, precis som alla oss andra, har gjort någonting dumt i ditt liv. Vad skyller du det på????
   Att du är mänsklig. Att människor ibland (ofta) handlar efter eget intresse. Det är okej till en viss gräns. Var och en bestämmer vart man sätter den gränsen.

   Du har tydligen dragit den ganska långt om du tycker det är lika okej att kalla någon för svartskalle som att åka på en resa .

  2. Hörrö Natalie, du och dina gamla sko-referenser gäller inte riktigt i det här läget. Är man våldsamt miljöprogressiv ska man inte sladda omkring med flygplan runt halva världen i tid och otid. Det fattar ju vem som helst. Mitt exempel är helt och hållet vulgär-retoriskt, men… vafan, det borde jag väl inte ens behöva poängtera.

  3. Liv. Våldsam?? Att engagera sig för miljön är inte samma sak som att avstå från allt som kan skada miljön. Tycker du inte själv att det är viktigt och bra med miljövetna människor? Förstår inte vad din bitterhet kommer ifrån. Maria Wetterstrand sa i en intervju att hon unnar människor att resa på semester utomlands men att vi borde bli bättre på att åka tex tåg och buss i vardagen. Låter inte det vettigt?

 4. Jag tänkte på detta som Annika frågade om varför vi engagerar oss för miljön. Själv så kan jag ha en ganska krass syn på det, samtidigt som jag är väldigt engagerad i miljöfrågor.
  Planeten jorden kommer klara sig bra utan oss, och den kommer klara allt vi kan göra mot det. Arter uppstår och dör ut hela tiden och landskap ändras, inget nytt under solen trots vår mänskliga påverkan. Problemet för oss är egentligen att vi håller på att gräva vår egen undergång. Vår civilisation kommer inte kunna finnas kvar om vi fortsätter som vi gör nu, och det är för vår egen skull vi behöver ändra hur vi lever. Isbjörnarna må vara söta och på ett mer filosofiskt plan så borde alla arter och individer ha rätt att existera utan att en annan art (människor) utrotar dem. Men i grund och botten är problemet för oss att vi inte kommer kunna leva om vi fortsätter som vi gör.

  1. Vet för lite om femen för att kunna uttala mig ordentligt. Återkommer när jag har bättre koll!

 5. Pingback: Blue Coaster33
 6. Pingback: water ionizer
 7. Pingback: alkaline

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *