Att kalla sig feminist, avsnitt 528.

Efter mitt Almedalstal fick jag några kommentarer som frågade ungefär så här: om det nu är så himla lätt att kalla sig feminist, om det är en självklar del av mänskliga rättigheter, varför måste man då säga det alls? Kan man inte bara säga att man är för mänskliga rättigheter och låta det vara klart?

Det finns helt klart en poäng där. Jag är övertygad om att i framtiden kommer kvinnor också att betraktas som människor, och våra rättigheter därmed ses som en självklar del av mänskliga rättigheter. Men hur obegripligt det än är, så är vi inte där idag. Män prioriteras fortfarande framför kvinnor de allra flesta sammanhang, så när man pratar om ”mänskliga rättigheter”, ospecificerat, tänker de allra flesta av oss snarare på (manliga) fängslade journalister i exempelvis Eritrea, än på flickor i Afghanistan som inte får gå i skolan. Eller på kvinnor i Sverige som mördas av sina män, eller trakasseras av okända män på gatan, eller inte får den lön de har rätt till. Även ett positivt ord som ”mänskliga rättigheter” är alltså könat åt det manliga hållet.

Att kalla sig feminist är att förtydliga att man tar hänsyn till kön när man närmar sig en fråga, och att man är medveten om att kvinnor idag nästan alltid drar det kortare strået om vi inte explicit tänker så. Detsamma kan sägas för den som pratar om rasifiering, HBTQ-frågor eller klass. Allt är underrubriker till mänskliga rättigheter, men ibland behöver man helt enkelt vara extra tydlig. För om man inte är det, är chansen stor att vi trots alla goda intentioner fortsätter att missa dem som behöver hjälpen som allra mest.

21 Replies to “Att kalla sig feminist, avsnitt 528.”

 1. Tre saker.
  1. Detta är nonsens.
  2. Och rent trams.
  3. Och det måste du på något sätt inse om du ska ta dig vidare i livet.

  1. Funderade lite över punkt 3. Kom på mig själv med inte klara av läsningen mellan raderna. Vill du utveckla för mig? Varför år det så?

  2. Vad är det du inte förstår, Hampus? Du kan väl läsa i alla fall PÅ raderna? Sås-sentimentalt göksson-bengtsson-pajas-retorik som väl ingen normalbegårvad människa kan svälja? Att kvinnor i dag inte räknas som människor? Löjeväckande. Rakt igenom.

  3. ”liv”, om detta var nonsens och rent trams skulle du inte lägga ner tid på att skriva dina stolliga/trolliga kommentarer …

  4. Lilla, söta Adam. Jag tror att du är en riktig liten orolig pk-stjärt som bara tar rygg där det är som säkrast. Det är vad jag tror, men inte kan vara riktigt säker på. Att Ninas text är en sentimental smörja som bara rider på en nervös trend är jag däremot övertygad om.

  5. Liv, om allt som skrivs här är så tramsigt och pk-stjärtigt, varför läser du ens här? Och om du nu så tvunget ska läsa och kommentera, varför kommer du inte med någonting konstruktivt eller vettigt, istället för att bara sitta och håna folk? Är du lika otrevlig utanför Internet eller är du bara ett rövhål när du kan gömma dig bakom ett alias?

  6. Jodå, det hänger ihop med att du uttrycker dig otrevligt och därmed får ett otrevligt svar tillbaka. Förstår du nu?

  7. Och nej, det är inte konstruktivt att säga att något är bajsprat. Att du avvisar de flesta av läsarna här som ryggdunkande, okritiska ”himla-himla-läsare” är väl snarare en indikation på att du inte har några bra invändningar mot de åsikter som tas upp i den här bloggen. Är det helt omöjligt för dig att förstå att folk faktiskt kan se kritiskt på någonting och komma fram till en annan slutsats än den du anser vara rätt?

 2. Utdrag ur nedan länkat blogginlägg hos Jezebel: ”The reason that ”fem” is a part of the word ”feminism” is that the world is not, currently, an equal, safe, and just place for women (and other groups as well—in its idealized form, intersectional feminism seeks to correct all those imbalances). To remove the gendered implications of the term is to deny that those imbalances exist, and you can’t make problems disappear just by changing ”feminism” to ”humanism” and declaring the world healed. That won’t work.”

  —> http://jezebel.com/5992479/if-i-admit-that-hating-men-is-a-thing-will-you-stop-turning-it-into-a-self+fulfilling-prophecy

 3. Du är så utomordentligt smart och underbar, helt enkelt bäst! Jag försöker ofta i diskussioner få fram exakt det du säger, men misslyckas med att vara lika saklig. Du behövs verkligen och du är så himla bra! Tusen, tusen tack för allt du skriver och orkar ta alla kommentarer och diskussioner, jag själv orkar ibland inte när ännu en kränkt vit man (någon på FB oftast från högstadiet) minsann inte tycker det är jämlikt med feminism eftersom det heter feminism. Jag blir ofta så förvånad när jag läser andras kommentarer på bloggen, läser de vad du skriver överhuvudtaget eller går de bara in här för att få vara så nedlåtande och dryga som möjligt mot dig. Jag förstår det verkligen inte. Jag tror att vi är många, många fler som håller med dig men det känns fånigt att varje gång skriva hur bäst du är, fast egentligen är det ju just det jag borde göra.

 4. Själv tänker jag nog på tex. flickors skolgång i Afghanistan som mänskliga rättigheter och har därför trott att alla andra gör detsamma.
  Kanske tänker jag så därför att det sker långt borta i både geografisk och kulturell bemärkelse. Skillnader i lön mellan kvinnor och män i Sverige tänker jag däremot på som en feministisk fråga. Jag har tydligen en kulturellt färgad syn på frågan. Hmm.

 5. Satt precis och diskuterade detta och gick in här för att få bort den frustrerande känslan som gnager i mig att jag inte kan redogöra för hur jag tänker i frågan. Tack Nina för detta inlägg. Kort men givande.

 6. riktigt bra inlägg. du får mig än en gång att se saker som på något sätt gått mig obemärkt förbi.

 7. Pingback: Blue Coaster33
 8. Pingback: stream movies
 9. Pingback: water ionizer
 10. Pingback: water ionizer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *