Kärleksluret

När jag var liten hade jag stor respekt för vuxna. Inte alla så klart, men de flesta. Jag bara utgick ifrån att världen var beskaffad ungefär som den borde, och att ”som det är” är den bästa lösningen på det mesta. Därför var det något av en chock när jag steg för steg upptäckte att det inte alls stämmer. Mina vuxenår kan nog egentligen bäst sammanfattas av ett enda stort VA?!?!?!?

VA?!?!?!?! Kan man tjäna pengar på att bara göra roliga saker?

VA?!?!?!? Är det ofta så att den som bestämmer inte vet bäst?

VA?!?!?!? Hade ni inte tänkt på att folk bränner ut sig om man ber dem jobba kväll hela tiden?

VA?!?!?!? Måste man inte tycka att utseende är jätteviktigt?

Mitt senaste VA?!?!?! gäller något så komplicerat som kärlek. Fast tvärtom. För efter snart 30 år av förvirring på den fronten blev jag tvungen att säga VA?!?!?!? Var det så enkelt?

När man ska lösa kniviga problem, som exempelvis terroristbrott eller barnklädesföretagens fokus på kön, brukar man ofta få rådet follow the money. När man börjar fundera på vem som tjänar pengar på att saker är som de är, och hur mycket pengar det rör sig om, brukar det klarna en smula.

Om man applicerar samma logik på konceptet kärlek är det inte så konstigt att vi hela tiden får lära oss att det är skitsvårt. Ingen (utom möjligtvis ovan nämnda barnklädesföretag) tjänar särskilt mycket pengar på att folk blir ihop och lever lyckliga utan större problem. Men vänd på steken så hittar vi en massa bra inkomstkällor: Hollywoodfilm. Stor konst. Självhjälpsböcker. Dejtingsajter. Tjejtidningar. I princip all musik någonsin. Allt det har den komplicerade, och oftast olyckliga, kärleken som motor.

Nu menar jag naturligtvis inte att vi ska sluta berätta dramatiska historier om kärlek i olika form. Men för mig hade det nog varit bra att lite tidigare förstå att det inte är på riktigt. Det måste inte vara så. De allra flesta kärlekshistorier som finns i verkligheten har inga dramaturgiska vändningar och oväntade slut. De börjar med att några människor gillar varandra och fortsätter på den inslagna banan.

För de allra flesta kanske det låter helt självklart, men jag vet att jag inte är ensam. Vi är många, många som har fått för oss att kärlek måste vara oväntad och svår. Att den inte har något med en själv att göra utan bara drabbar en. Och att man då inte har något val utom att göra som den säger, hur jobbigt det än är. Jag inser med andra ord att jag har gått runt och tänkt på kärlek på samma sätt som jag brukar föreslå att folk ska sluta tänka på sitt jobb.

För mig vände det när jag efter många diskussioner med min terapeut satte mig ner med penna och papper och för första gången i mitt liv fundera över hur jag skulle vilja ha det. Ville jag vara ihop? Ha barn? Hur skulle ett bra förhållande vara? Hur skulle det inte vara? Romantikern i mig (det som jag nu inser egentligen inte är en romantiker utan en lydig konsument) protesterade högljutt: så enkelt är det inte! Man kan inte bestämma om såna saker! Men jag gjorde det ändå. Och framför allt skrev jag det där:

Framgång är inte att klamra sig fast vid någonting som inte fungerar. Att lämna en situation som inte är som jag vill är inte ett misslyckande, det är ett steg närmare att lyckas.

Tre veckor efter att jag hade satt punkt för den meningen blev jag och Anton ihop. Inte av en slump eller kosmisk kraft utan för att vi båda inte ville något hellre i hela världen. För att han är den bästa jag vet och jag inte kan tänka mig att någonsin hångla med någon annan. Det är enkelt och självklart och helt omöjligt att tjäna pengar på, men ändå – ganska romantiskt.

Photoboothremsa från ett bröllop vi var på i helgen. Alla i hela världen borde ha fotoautomater på sina fester, med lånehattar och peruker, pleeez.

Bild från Sandra. 

142 Replies to “Kärleksluret”

 1. Jag som alltid har varit allergisk mot pretentiösa visdomsord eller meningar måste säga att din mening var det bästa jag läst på länge! Precis så enkelt är det!

 2. Vi vanliga människor får inte möjlighet att bli ihop med de som vi vill ha. Så enkelt är det för oss.

 3. TACK!

  jag trodde också länge att mitt nuvarande och tidigare förhållande var ”falska” eftersom dom var så odramatiska. Inga riktiga bråk, vi hade bara skitkul och skoj. Tänkte att vår kärlek inte var äkta eftersom den inte var svår eller dramatiskt på något sätt. Sen insåg jag att jag bara hade ett übersoft förhållande. Det var kul att inse 🙂

 4. ”Framgång är inte att klamra sig fast vid någonting som inte fungerar. Att lämna en situation som inte är som jag vill är inte ett misslyckande, det är ett steg närmare att lyckas.”, så otroligt genialt skrivet!

 5. Förstår inte riktigt hur du menar…? Tycker nog att det finns många filmer som skildrar alla möjliga sorters förhållanden.

  Jag tycker inte att motsatsen till dramatik är enkelhet. Vad som är ett dramatiskt är ju en definitionsfråga. Ett förhållande kan innehålla dramatik och problem trots att de inte innefattar synliga saker som svartsjuka, otrohet, våldsamhet etc. Alla förhållanden är väl då och då ”dramatiska”?

 6. Fast det som ofta gör kärlek så komplicerad, är ju att det (uppenbarligen) är svårt för majoriteten att få sitt förhållande att i längden fortsätta vara så enkelt som det är under de första åren. Jag tror att de allra flesta i början upplever sin relation som enkel och självklar, men allteftersom nyförälskelsen dalar och tiden gör att vi förändras som personer, liksom våra livssituationer förändras, så förändras också relationen, vilket ju ofta leder till dramatik. I alla fall i mina relationer har jag under de första, säg två-fyra åren, tyckt att ”AHA! Det är SÅHÄR ett förhållande ska vara!”, men så småningom, av olika anledningar, känns det tillslut inte så längre. Det är då dilemmat kommer: Kämpa (dvs. klamra sig fast vid någonting dåligt?) eller lämna (vilket ju, misslyckande eller ej, är en väldigt jobbig process). Och, med min erfarenhet, innehåller både ”kämpa” och ”lämna” ofta dramatik, verbal eller emotionell.

  Vill avsluta denna pessimistiska kommentar med att hålla alla mina tummar för att din och Antons fina kärlek kommer att vara en av dem som får fortsätta vara enkel typ för alltid, och att jag själv hittar en likadan.

 7. Good Article, I am an enormous believer throughout posting responses on web sites to allow blog writers be aware that they’ve extra something effective to online!

 8. 16848 874585This is a correct blog for would like to discover out about this topic. You realize a great deal its almost challenging to argue along (not that I personally would want

 9. Fantastic page design, more desirable page. The single thing is, I’ve been using a little trouble mentioning this page, unsure if it’s my connectivity or what. Appears like other responders can be finding the same issue. Basically info anyway! Cheers, Mate!

 10. After study a few of the weblog posts in your web site now, and I really like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site checklist and shall be checking back soon. Pls check out my web page as effectively and let me know what you think.

 11. Please keep our water safe! There are alternative products that can be used for exfoliating. Please use those instead of plastic. The idea of putting plastic on your face is strange anyways. Thank you, Dana

 12. I think this is among the most significant information for me.And i’m glad reading your article. But want to remark on few general things, The web site style is great, the articles is really nice : D. Good job, cheers

 13. 679973 414300A domain name is an identification label which defines a realm of administrative autonomy, authority, or control within the Internet. Domain names are also critica for domain hostingwebsite hosting 925577

 14. Pingback: My Homepage
 15. Very handful of websites that occur to be in depth below, from our point of view are undoubtedly very well really worth checking out.

 16. Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated information, nevertheless actually really worth taking a appear, whoa did a single study about Mid East has got additional problerms at the same time

 17. You could certainly see your enthusiasm in the paintings you write. The sector hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to mention how they believe. Always follow your heart.

 18. Its for example you read my head! You appear to understand a lot regarding this, like you authored the novel to them or anything. I do believe which you can apply a couple of pics to make use of the material home somewhat, but besides that, which is wonderful blogging site.

 19. Thanks for your article. One other thing is when you are advertising your property by yourself, one of the challenges you need to be cognizant of upfront is just how to deal with home inspection reports. As a FSBO supplier, the key towards successfully switching your property as well as saving money with real estate agent commissions is knowledge. The more you know, the easier your sales effort is going to be. One area when this is particularly crucial is assessments.

 20. 492502 950191The next time I just read a weblog, I truly hope which it doesnt disappoint me up to this one. Get real, Yes, it was my choice to read, but I personally thought youd have something fascinating to convey. All I hear can be a handful of whining about something you could fix within the event you werent too busy trying to discover attention. 738168

 21. 938714 17406When do you feel this Real Estate market will go back in a positive direction? Or is it nonetheless too early to tell? We are seeing a great deal of housing foreclosures in Altamonte Springs Florida. What about you? Would really like to get your feedback on this. 286409

 22. Just desire to say your article is as astonishing. The clearness in your post is simply cool and i can assume you are an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please continue the enjoyable work.

 23. Thanks for the something totally new you have exposed in your writing. One thing I would like to comment on is that FSBO human relationships are built with time. By releasing yourself to the owners the first end of the week their FSBO is usually announced, prior to the masses begin calling on Monday, you produce a good relationship. By mailing them methods, educational components, free reviews, and forms, you become an ally. By using a personal curiosity about them and also their circumstances, you produce a solid network that, most of the time, pays off in the event the owners opt with an adviser they know along with trust preferably you actually.

 24. Pingback: Blue Coaster33
 25. Pingback: Details
 26. Pingback: streaming movies
 27. Pingback: streaming movies
 28. Pingback: water ionizer
 29. Pingback: alkaline water

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *