Vita kränkta borgare och annat som ej är så kul

Jag har länge tampats med att skriva in mig själv på den politiska höger-vänster-skalan. Kanske beror det på att jag genom åren har glidit fram och tillbaka, kanske att jag känner en massa vettiga människor i båda ändarna och ännu fler i mitten, kanske att jag alltid har tyckt att det saknas en grön axel.

Och kanske är det därför jag nu, trots att jag för tillfället sitter säkert i någon slags vänster-låda, har så evinnerligt svårt för politiska utspel som handlar mer om att svartmåla motståndarna än om att föra fram det man själv tycker.

Den här typen av argument kommer i många former och från alla politiska håll, från FB-sidor som Alliansfritt Sverige till Nanna i-övrigt-alltid-genial Johanssons make-overs till MUF-are som kastar pil på bilder av Olof Palme. DOM ÄR DUMMA, DOM SKA BORT. Och det är så himla tröttsamt.

Jag fattar poängen i att använda humor som vapen. Grejen med humor är dock att den bör vara insiktsfull och framför allt rolig. Politisk satir bör slå an en nerv av något som är sant, något som får motståndaren att skruva på sig, inte något som är lätt att vifta bort som sandlådefasoner. Vita Kränkta Män gjorde det ofta bra. Många andra gör det alldeles för dåligt.

Man kan, och ska, kritisera sina meningsmotståndare. Men man bör göra det baserat på deras åsikter och argument. Om man på allvar är intresserad av att förändra världen måste man ju få fler folk med sig, inte emot sig. Och något säger mig att man inte lyckas med det genom att avbilda dem med gristryne.

10 Replies to “Vita kränkta borgare och annat som ej är så kul”

 1. 1. Att folk kastar pilar på bilder av Olof Palme tycker jag är VIDRIGT. Även om man som moderat inte gillar socialismen eller den politik han förde så försökte han göra Sverige till ett bättre land. Och Socialdemokraterna har gjort så så mycket för Sverige. Hur som helst så blev han mördad och ändå fortsätter dom kasta pil?! Vidrigt. Jag gillar inte KD tex men inte fan skulle jag kasta pil på bilder av Hägglund.

  2. Jag tolkade Nannas inlägg som något helt annat. Trodde det handlade om smink och utseende men jag bläddrade i och för sig igenom inlägget ganska fort.

  Håller med dig i alla fall. Så mycket kritik som inte är konstruktiv.

  1. Nej Palme kastar man inte pil på fy för bövelen! Inte heller Åkesson eller Reinan! Vem som supplevs vara god eller ond är högst personligt därför bör ju det va lika ellääär?

  2. Jag tror att det var precis det N menade. I alla fall menade jag det. Jag tog exempel från vänster till höger eftersom jag tycker att det är lika meningslöst oavsett vart det är riktat.

 2. ALLTSÅ, blir så oerhört glad när jag läser något sånt här, som beskriver precis det jag tänker och gått och klurat på. Det känns lite olustigt när jag läser och ser sånt som bara hånar och förlöjligar. Så himla kontraproduktivt? Fast jag kanske är naiv när jag tänker att man kommer längre med att inte hålla på som du beskriver.

 3. Håller med. Vet inte riktigt heller var jag står politiskt ännu, dels för att jag inte är jätteinsatt i politik och dels för att jag har mycket ”fördomar” mot både högern och vänstern (inte bra). Men jag är så sjukt trött på folk som är vänster och ständigt klagar på högern osv osv. Som den där sidan ”Det är borgerligt att…” tycker jag inte är speciellt roligt och fylld med grova generaliseringar. Gör mig inte direkt mer vänligt inställd till vänstern, trots att dessa personer som ständigt snackar skit om högern inte har så mycket med vänsterpolitiken att göra. Varför jag inte är jätteintresserad av politik beror på mycket på att jag har tröttnat på smutskastningen och att många gånger känns det som vissa politiker bara är inne på att skylla på andra istället för att lösa problemen. Dock tycker jag om att sätta mig in i vissa politiska frågor såklart, som har med jämställdhet och feminism att göra.
  Tackar för en bra blogg, du verkar vara vettig och det här inlägget kändes bra att läsa, alla är inte höger- eller vänsterhatare iallafall.

 4. Pingback: Blue Coaster33
 5. Pingback: streaming movies

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *