Hjärnspöken

Jag misstänker att de flesta ha sett annonserna för UN Women som har snurrat på internet de senaste dagarna? De använder riktiga google-sökningar i olika länder. Förslagen som kommer upp är alltså vad flesta sökningar går ut på. Här är två exempel:

Och hepp hepp den som tror att det är annorlunda i Sverige. Gjorde den här igår:

Jag tycker att det här är jäkligt bra och viktigt för det sätter fingret på… tja, verkligheten. Samhället är inte jämställt och kvinnor utsätts för en massa olika former av diskriminering och den som säger emot borde tvångsintas för läsning av dagstidningar i en vecka eller så. För det händer trots allt. Trots alla de objektiva siffror och subjektiva beskrivningar om bristande jämställdhet som fullkomligen väller över oss varje dag, fortsätter väldigt många, framför allt män med makt, att påstå att de minsann är för jämställdhet och inte har något med problemet att göra. Att de kvinnor som vittnar om motsatsen i bästa fall har missförstått alltihop och i värsta fall är rabiata galningar som vill förbjuda människor att ha ett kön.

Genom att den som har makt först diskriminerar den som inte har det, och sen påstår att det är frid och fröjd och allt annat bara är hjärnspöken, blir det ett dubbelt svek. Alla som någon gång har sagt sanningen och ändå inte blivit trodda på vet precis hur det känns. Hur man först tycker att alla andra verkar dumma och/eller blinda, men sen börjar tvivla på sig själv. Hur man oftast till slut faller in i ledet.

Om man som man är för jämställdhet finns det bara ett rimligt sätt att agera: att erkänna att samhället inte är jämställt, att inse att man själv är orättvist privilegierad, och börja jobba för att förändra det. För känslan av att det är okej som det är, den är tyvärr bara ett hjärnspöke.

186 Replies to “Hjärnspöken”

 1. Tips! I Malmö nästa år ska det vara en mässa som har sin grund i den över 30 år gamla kvinnokonventionen och som arrangeras av bland annat Sveriges Kvinnolobby. 15 000 besökare räknar arrangörerna med. Tipsa om drömtalare eller bara läs mer (och sen sprid vidare!) på nf2014.org

 2. Jag testade, bara för skojs skull att skriva samma fråga på google fast då fråga ”Män ska inte” jag fick då upp ett enda resultat. ”Män ska inte ta hand om barn”. Intressant.

  I övrigt en väldigt bra kampanj som verkligen visar hur dagens samhälle ser ut.

  1. På vilket sätt är det intressant? Är det inte enbart hemskt och förfärligt (i samma grad som ”kvinnor ska inte ha rösträtt” t.ex) att män inte ska få ta hand om sina barn?

  2. Jag testade att skriva samma början som Annamaria. Och jag tycker att svaret belyser vilken ojämställd värld vi lever i. Att män inte ska ta hand om barn och kvinnor inte ska ha rösträtt?! Vad är det för någon verklighet vi lever i egentligen?

 3. ”Män ska inte ta hand om barn” är intressant för att kvinnor hämnas sin ojämställdhet när det kommer till våra barn. Du kan vara hur feministisk som helst som man men när du får barn med en kvinna är du inte värd mycket. Kvinnor rent generellt tycker inte att män är lika bra på att ta hand om barn.

  1. Har du några uppgifter som stärker ditt påstående om att kvinnor generellt inte tycker att män är lika bra på att ta hand om barn? Ditt självsäkra påstående gör mig nyfiken!

  2. Johanna, låtsas inte som det här är nåt nytt. Googla lite och du får bland annat läsa det här:
   I åtta av nio fall där det döms till enskild vårdnad i domstol är det mamman som får den.
   Man får väl anta att inte mammorna tilldömts barnen mot sin egen vilja.

  3. Precis! Det är därför det är så himla viktigt att jobba för jämställdhet: för att rätt person ska få vårdnad om barnen, chefsposition, eller vad det nu är som ska delas. Kul att du är tillbaka, Liv! <3

 4. Jag hade bestämt mig för att aldrig kommentera den här bloggen mer, men nu får du fan ta och stilla dig, Nina.
  Följ de där länksvaren så hittar du ju precis motsatt information än vad du så desinformativt menar är där.
  Jag förstår inte varför du håller på så här. Det är ohederligt och skevt på alla sätt. Om du arbetar med din forskning med samma metoder kommer du bli överkörd av verkligheten så hårt att du inte hann se vad som träffade dig.
  Tack för mig, på obestämd tid.

  1. Hej Liv, vi har saknat dig!

   Fastän det kanske inte är genommisogyna sökträffar som kommer upp, så stinker ju sökningarna ändå av kvinnoförakt. Så oberoende av om folk vill få mer kött på benen på sina åsikter, läsa sexistiska skämt eller då (som du insinuerar?) ifrågasätta påståendena, så kvarstår ju ändå faktum att sökningar om kvinnor verkar leva kvar i det förgångna. Och det säger något om vår omvärld.

  2. Alltså, vad har det för betydelse? Sökningarna illustrerar ju mycket tydligt att olika föreställningar som finns om vad kvinnor inte bör göra, dvs att de här föreställningarna överhuvudtaget existerar i någon form, annars skulle inte tusentals människor skriva in dessa meningar i googles sökmotor. Oavsett vad sedan google plockar fram åt dig, det är att sökningarna görs från första början som är intressant.

 5. Jag sökte på kvinnor ska och fick fram ”kvinnor skall ha en jämställd lön” som andra förslag. Så helt hopplöst är det kanske inte.

 6. Tycker jättemycket om kampanjen även om någon av kvinnorna kanske skulle kunna vara ännu mörkare med tanke på hur ohälsosamma vithetsideal som råder på många ställen. Sen har en del också reagerat på vilka texter som kombinerats med vilka bilder, vilket förvisso inte ska överanalyseras, men att tro att det inte ligger medvetna val bakom är rätt insiktlöst. Hur som helst var det främst kvinnan med slöja som väckte frågor och då de flesta avfärdade någons ifrågasättande med att kampanjen bara försökte inkludera alla kontrade jag med att ”Mer eller mindre uppenbart anspelar ju många av texterna på vissa fördomar eller vanligt förekommande problem i de delar av världen därifrån de här kvinnorna ser ut att härstamma ifrån. Tror t.ex. knappast det är en slump att kör- och biskopsproblematiken fanns på bilden med den vita kvinnan.” och ” ‘Be controlled’, ‘be disciplined’ och för den delen ‘be seen as equal’ är alla ganska överensstämmande med den västerländska bilden av fundamental islam och det slöjtvång som råder i vissa länder. Skulle ‘be seen as equal’ istället funnits på en av de andra bilderna hade tankarna kanske istället gått till könsbetingad abort eller övergivna flickebarn.” Kan du bekräfta att jag inte är ute och cyklar?

 7. Men shouldn’t wear shorts
  Men shouldn’t marry
  Men shouldn’t wear flip flops
  Men shouldn’t eat soy
  Men shouldn’t hit women

  man kan undra hur hur seriöst man ska ta detta egentligen…
  När jag gör sökning står det

  Women shouldn’t work
  Women shouldn’t be in combat
  Women shouldn’t vote
  Women shouldn’t be cops
  Women shouldn’t wear bras

  går man vidare och titta exempelvis Women shouldn’t work så får man länkar som handlar om ”10 lögner som kyrkan säger till kvinnor”. ”Varför kvinnojobb inte fungerar lika bra för kvinnor som för män .. .osv…

  man kan alltså inte bara ta sökningen och tro att det är folk som har skrivit in detta så många gånger så att det kommer först. Google letar efter artiklar och skrifter som passar med ordet i detta fallet ”Women shouldn’t ” eller ”Men shouldn’t”. Det innebär inte att världen tycker dessa saker. Endast att det i dessa artiklar finns information och orden tillsammans mer än några andra ord. Alltså inte en allmän åsikt.

  För i så fall ska jag inte gå i flip flops och äta soya enligt resten av världen. Och det måste vi i så fall ändra på. De e inte heller ok.

  1. Googles förslag är de ord/meningar som sökts oftast, varken mer eller mindre. Att de föreslås skapar förvisso en ond cirkel, då många söker dem just för att de kommer upp. På dylikt sätt lever säkert flip flop-skepiticism och annat lurt kvar. Men också om den stora majoriteten skulle ha dessa konstiga fördomar gentemot män, så kan du väl inte mena att de är lika allvarliga som kvinnofientligheterna i reklamen?

 8. It is usually remarkable plus awesome info. I in person loved considering your solid points on this particular intended theme. Thanks regarding composing this sort of exceptional product. This is in fact stunning.

 9. May I recently say what comfort to learn someone that will genuinely understands what these are discussing via the internet. You surely realize tips on how to bring an issue to gentle and help it become important. Far more people should take a look out and understand this side on the story. I was surprised that you will be not more popular given you surely have the gift.

 10. I’m impressed using your true natural talent for creating. It’s great to find a great article. I was motivated to see you When i appreciate your hard work.

 11. Seldom When i encounter high quality reading content which keeps my individual interest. It is a good, well-written as well as explored post that’s given me many things to consider within this particular subject material.

 12. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something which I think I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 13. BOCA RATON, Fla., March 1, 2012 /CNW/ Approximately 200 St. Andrews Country Club members filled the stands on the Delray Beach Stadium and Tennis Center on February 27, 2012 to watch the evening’s feature ATP Champions Tour match between Aaron Krickstein and Michael Chang. Aaron Krickstein continues to be the Director of Tennis at St. In his career he had victories over Sampras, Agassi, Becker, Edberg, McEnroe, Chang and Lendl, a few. Krickstein played well against Michael Chang, and the thrill of his St. Andrews Country Club cheering section, won the match after two sets and also a tiebreaker 76(4), 46, 106. Chang, 1989 French Open Champion and person in north america team which won the Davis Cup in 1990.

 14. Great marvelous posting! I certainly enjoyed reading it, you might be a great author.I’ll be certain to bookmark your website all of which will eventually return later on. I want to encourage yourself to continue your best wishes, use a nice afternoon!

 15. Its unusual for me to discover something for the cyberspace thats as entertaining and intriguing as what we currently have here. Your page is lovely, your graphics are outstanding, and furthermore, you employ reference that happen to be strongly related to what you will be saying. Youre certainly one in a million, sustain the nice work!

 16. I have come to understand that costs for internet degree pros tend to be an incredible value. For instance a full Bachelor’s Degree in Communication with the University of Phoenix Online consists of Sixty credits from $515/credit or $30,900. Also American Intercontinental University Online gives a Bachelors of Business Administration with a complete school feature of 180 units and a tuition fee of $30,560. Online learning has made taking your certification far more easy because you can easily earn your current degree from the comfort in your home and when you finish from work. Thanks for other tips I’ve learned through your website.

 17. I have noticed that service fees for online degree experts tend to be an awesome value. Like a full Bachelor’s Degree in Communication from The University of Phoenix Online consists of Sixty credits from $515/credit or $30,900. Also American Intercontinental University Online gives a Bachelors of Business Administration with a entire school requirement of 180 units and a price of $30,560. Online studying has made having your higher education degree far more easy because you could earn your own degree in the comfort of your abode and when you finish from work. Thanks for all the tips I’ve learned through the blog.

 18. 24591 883726Cheapest speeches and toasts, as effectively as toasts. probably are designed building your personal at the party and is going to be most likely to turn into witty, humorous so new even. very best man toast 82150

 19. 278228 159373Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our location library but I feel I learned far more clear from this post. I

 20. I’ve learn several just right stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I wonder how much attempt you put to make any such magnificent informative website.

 21. Wonderful goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you are just extremely excellent. I really like what you have acquired here, really like what you are stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still care for to keep it smart. I cant wait to read far more from you. This is actually a great web site.

 22. It’s the best time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I’ve read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or suggestions. Maybe you can write next articles referring to this article. I desire to read more things about it!

 23. As i own uncovered this web site to be very advantageous and instructive. Keep pace the best get the job done and publishing the appropriate material

 24. Attractive section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently quickly.

 25. Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated information, nonetheless definitely worth taking a appear, whoa did 1 learn about Mid East has got extra problerms as well.

 26. Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated data, nevertheless actually worth taking a appear, whoa did 1 understand about Mid East has got additional problerms at the same time

 27. Thanks for the strategies you are giving on this weblog. Another thing I would really like to say is that getting hold of duplicates of your credit rating in order to inspect accuracy of each and every detail could be the first step you have to undertake in credit repair. You are looking to freshen your credit profile from dangerous details mistakes that spoil your credit score.

 28. Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated information, nonetheless seriously really worth taking a search, whoa did one particular understand about Mid East has got additional problerms at the same time

 29. Every after in a even though we decide on blogs that we read. Listed below would be the most current internet sites that we pick

 30. Between me and my husband we’ve owned more MP3 players over the years than I can count, including Sansas, iRivers, iPods (classic & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the last few years I’ve settled down to one line of players. Why? Because I was happy to discover how well-designed and fun to use the underappreciated (and widely mocked) Zunes are.

 31. You are my breathing in, I possess few web logs and rarely run out from post :). ”Analyzing humor is like dissecting a frog. Few people are interested and the frog dies of it.” by E. B. White.

 32. Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated data, nevertheless definitely worth taking a look, whoa did a single discover about Mid East has got a lot more problerms also

 33. although sites we backlink to below are considerably not related to ours, we feel they’re basically really worth a go as a result of, so possess a look

 34. Great site you have here but I was wondering if you knew of any discussion boards that cover the same topics talked about in this article? I’d really like to be a part of community where I can get comments from other experienced individuals that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Cheers!

 35. Exceptional post however , I was wondering if you could write a litte more on this topic? I’d be very thankful if you could elaborate a little bit more. Appreciate it!

 36. Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated information, nonetheless definitely worth taking a search, whoa did one discover about Mid East has got extra problerms as well

 37. Pingback: Blue Coaster33
 38. although web sites we backlink to below are considerably not connected to ours, we feel they are essentially really worth a go via, so possess a look

 39. Pingback: INCREASELEPTIN.COM
 40. Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated information, nonetheless truly really worth taking a search, whoa did one discover about Mid East has got a lot more problerms at the same time

 41. Pingback: stream movies
 42. Pingback: water ionizer
 43. Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated data, nonetheless genuinely worth taking a look, whoa did one particular discover about Mid East has got more problerms at the same time

 44. Pingback: best bottled water
 45. Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated data, nevertheless truly worth taking a appear, whoa did one particular discover about Mid East has got more problerms at the same time

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *