Forsky forsky

Ibland får jag frågor om vad jag egentligen jobbar med och hur det går till, så jag tänkte svara på några av de vanligaste.

Vad jobbar du egentligen med? 

Jag är doktorand i företagsekonomi på Handelshögskolan i Stockholm. Min avdelning heter CCM, Center for Consumer Marketing. Det är mitt heltidsjobb, så blogg, bok, föreläsningar etc gör jag på fritiden. Jag blev antagen till doktorandprogrammet 2012 och började i september förra året. Programmet är fyra år, så planen är alltså att göra det här till och med 2016, minst. Min doktorsavhandling handlar om oavsedda effekter av reklam. Alltså hur reklam påverkar samhället och människor, snarare än varumärken.

Vad gör du rent praktiskt? 

Att doktorera innebär att man utbildar sig till akademisk forskare. Doktorsavhandlingen, som är det man producerar under de här fyra åren, är beviset (om den blir godkänd alltså) på att man kan de akademiska spelreglerna och kan komma fram till intressanta grejer under akademiska förutsättningar. Under doktorandåren läser man en del doktorandkurser (1,5 år totalt för oss) och så jobbar man på sin egen forskning, själv och tillsammans med sina kollegor och sina handledare. Mina handledare är Micael Dahlén och Sara Rosengren, världens bästa personer cirka. Min avhandling blir en sammanläggningsavhandling som kommer att bestå av 4-5 vetenskapliga artiklar som handlar om lite olika saker. Alternativet är att göra en monografi, alltså en enda stor studie under alla fyra åren. Utöver kurser och avhandling undervisar man på kanditat- och magisternivå. Det innebär att man föreläser, håller seminarier, rättar tentor, handleder uppsatser och så vidare.

Hur forskar man i reklam? 

Det är lite olika. Hos oss på CCM håller de flesta på med experiment. Kortfattat innebär det att man utsätter människor för olika former av reklam, och sen mäter man skillnaderna i hur de reagerar. Vi har ofta stora studiegrupper med hundratals människor. Oftast mäter man effekterna genom att låta dem svara på frågor i ett frågeformulär, men man kan också använda andra mätmetoder som eye-tracking eller mätning av hjärnaktivitet. Sedan samlar man in alla svar (data) och gör en massa statistiska analyser. Efter det kan man förhoppningsvis säga något mer om hur människor fungerar som vi alla kan ha nytta av.

Vad tjänar man som doktorand? 

Vi på Handels får 14 000 kronor i månaden. Jag tror att det är bättre på de flesta andra ställen. Ni som vet får gärna berätta!

Forskade du i samma grej i din masteruppsats som nu inför din doktorsavhandling? Vad kom du fram till då i så fall och fick du bra vitsord?

Nej, då höll jag på med uppsökt reklam och reklamvärde, det som på akademiska kallas advertising equity. Jag kom inte fram till något särskilt, det gör man sällan på den nivån eftersom det är första gången man provar att forska. Men jag älskade att skriva uppsats! Vi fick halvbra betyg tror jag.

Hade du kunnat tänka dig att doktorera genast efter din examen, dvs. bara stanna i den akademiska världen?

Nej, då var jag supersugen på att jobba. Jag höll dock kontakten med mina lärare under åren jag jobbade, så jag hade ganska bra koll på vad de höll på med. Jag är jätteglad att jag inte började forska direkt, eftersom åren på byrå gjorde att jag snubblade över en massa intressanta frågeställningar. Dessutom fick jag kontakter som är bra att ha nu, både för att få extraknäck (svårt att leva på 14 000 i månaden, liksom) och för hjälp med olika delar av forskningen. Däremot tror jag min mamma, som började doktorera när hon var 40+, skulle hälsa att det är bra att inte vänta för länge, för om man kommer fram till att man älskar det (vilket de flesta gör) så hinner man inte bli professor eller liknande innan det är dags för pension.

Nackdelar med det akademiska? (som exempelvis statistik)

Statistik = det bästa jag vet, efter att skriva. Så det är ingen nackdel. Nackdelen är att allt går långsamt och är väldigt svårt. Man kan liksom inte höfta eller winga något alls. Ibland känns det hopplöst när man har suttit och jobbat på samma 10 sidor text i ett halvår. Och så kan det kännas som att hur bra det än blir, kommer ingen utanför den akademiska världen att bry sig, lika lite som att någon utanför reklambranschen bryr sig (eller ens vet) vem som fick 100 wattaren i förrgår. Bristen på pengar (i systemet alltså) kan också vara frustrerande. Att typ ha en trasig kontorsstol och veta att det inte finns pengar hos skolan för att köpa en ny.

Fördelar med det akademiska?

Att kunna leva på att sitta och bara göra grejer som drivs av ens eget intresse. Att inte ha en chef. Att ha nästan full kontroll över sin egen tid. Att om man får till det kan man faktiskt göra skillnad. Att träffa studenter. Att så småningom få ha DOKTOR eller PROFESSOR på visitkortet (dör). Att alla man jobbar med är universums smartaste och att ingen tycker att det är konstigt om man inte vill prata på tre dagar för att man är så koncentrerad på något man gör.

Kan man läsa det du gör någonstans? 

Nope, inte förrän det är publicerat. Och det kommer nog dessvärre ta några år.

Vilka kurser på Handels är du delaktig i? 

Om man vill träffa mig som lärare måste man välja Marketing som inriktning på kandidaten eller Marketing Master. Där dyker jag upp lite överallt, bland annat är jag en av tre kursansvariga för kursen XL i vår så där får man träffa mig flera gånger i veckan! Hela våren! OMG!

Nä hörrni, nu är det dags att rätta lite tentor. Om ni undrar något mer får ni gärna kommentera!

 

105 Replies to “Forsky forsky”

 1. Du är så cool! Jag får liksom lite värk i hjärnan bara av att läsa om vad du gör. Forska på!

 2. Oj, 14000 i månaden? Ingångslönen här i Umeå (inom ekologi och miljö som är det enda jag har koll på) är kring 21000 och sen är det nån typ av lönetrappa under åren man doktorerar.

  1. Ja, 14 000 låter väldigt lite om det är en lön. Som någon skrev nedanför, vissa discipliner har riktigt så att säga billiga doktorander, men måste enligt lag anställa doktoranden efter högst två års tid så att man slipper sväva i gränslandet mellan student och anställd och lättare kan ta ut semester, gå på föräldraledighet m.m. En bekantskap hävdar att det är olagligt med skuggdoktorander… i vilket fall, de flesta svaren finns i den så kallade Doktoranhandboken. Du kommer säkert få reda på fler rättigheter genom den.

  2. Men Nina skriver ju ”jag tror att det är bättre på de flesta andra ställen”, inte ”jag tror att det är bättre ÄN på de flesta andra ställen”.

 3. tacktacktack för dina svar och att du finns!! blev plötsligt pepp på att kämpa lite. vill också ha doktor på visitkortet.

 4. Ja hur kan man leva på 14 000? Min kille doktorerar på Stockholms universitet och tjänar 24 000. Handels borde väl ha råd med mer?

 5. Jag håller med de andra, din doktorandlön är extremt låg, helt absurt med tanke på din tidigare erfarenhet från reklambranschen. Ingångslönen för doktorander på SLU är (så vitt jag vet) minst 21500, och det ska ju gå att få högre om man har bra skäl (som relevant arbetserfarenhet).

 6. 868345 165202Really finest folks messages are meant to charm allow honor toward groom and bride. Newbie speakers in front of excessive locations need to typically our own gold colored dominate in presenting and public speaking, which is to be private interests home. finest man speach 394344

 7. I am not sure where you’re getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for wonderful information I was looking for this info for my mission.

 8. mainstream brand that pledged to stop using the beads. And this week, Johnson & Johnson also pledged to stop using micro beads in all of their products. The ”Stop the Micro Bread” campaign’s next target: Procter

 9. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it is really informative. I am going to watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

 10. A fast hello and thanks for discussing your opinions during this web page. I ended up as part of your blog immediately after researching fitness and health connected issues on Yahoo guess I lost on top of what I ended up being performing! Anyway I’m going to be back after once more inside long run to verify out your blogposts as time goes on. Thanks!

 11. It’s outstripped it’s best rivals, GEM TELEVISION, in line with the number of ”likes” each sales channel gets in their Myspace web site. At the time of 2013,

 12. 799244 744272This constantly amazes me exactly how weblog owners for example yourself can locate the time and also the commitment to maintain on composing wonderful weblog posts. Your web site isexcellent and 1 of my own ought to read blogs. I just want to thank you. 271479

 13. Thanks for these guidelines. One thing I should also believe is that often credit cards providing a 0% apr often attract consumers in zero rate, instant acceptance and easy on the net balance transfers, however beware of the top factor that is going to void that 0% easy street annual percentage rate as well as throw one out into the bad house rapidly.

 14. Which i have in fact came across this website to be really interesting and worthwhile. Maintain the excellent give good results and submitting the relevant products

 15. 499485 412867Hi there, I identified your weblog by way of Google even though looking for 1st aid for a heart attack and your post looks quite intriguing for me. 903693

 16. I cherished up to you’ll receive carried out proper here. The comic strip is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an impatience over that you wish be handing over the following. ill no doubt come further previously once more since precisely the same just about very often inside of case you defend this hike.

 17. I’m really impressed together with your writing skills and also with the layout for your blog. Is that this a paid topic or did you customize it your self? Anyway keep up the nice high quality writing, it’s rare to peer a nice weblog like this one today..

 18. Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is wonderful, as well as the content!

 19. Oh that picture makes me so sad. Not the one of your adorable little one, of course. But the diapers. I have heard that from friends who live in Bali and it’s just tragic. I love the biodegradable gDiaper inserts and p.s. you can put them INSIDE a plastic diaper if you have to, it will make that diaper last 4x longer and act kind of like a cloth diaper. Have fun on your trip!!

 20. Excellent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you are just too excellent. I really like what you’ve acquired here, really like what you’re stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still care for to keep it smart. I can’t wait to read far more from you. This is actually a wonderful site.

 21. I definitely agree with everything you’ve got explained. In reality, I browsed throughout your additional content articles and I do feel that you are completely correct. Great job with this internet site.

 22. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something which I think I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 23. Thank you for writing about this and bringing to our attention! I live on the northern coast of FL and am surrounded by plastic beaches. As a recent transplant from San Diego, I have been truly appalled at the ignorance of a majority of the members of local communities when it comes to plastic pollution. Apparently leaving Gatorade and Sobe bottles on the beach is just a way of life here. Sad but true. Until we can truly find an biodegradable solution to plastic, we are up a creek!

 24. I’m really enjoying the theme/design of your website. Do you ever run into any web browser compatibility problems? A few of my blog readers have complained about my website not operating correctly in Explorer but looks great in Firefox. Do you have any tips to help fix this issue?Comment

 25. Pingback: Blue Coaster33
 26. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great. I do not know who you are but certainly you are going to a famous blogger if you are not already Cheers!

 27. Pingback: increaseleptin.com
 28. just beneath, are quite a few absolutely not connected web sites to ours, on the other hand, they may be certainly worth going over

 29. although sites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we really feel they’re truly really worth a go via, so possess a look

 30. Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated data, nonetheless seriously worth taking a appear, whoa did a single learn about Mid East has got extra problerms too

 31. Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated information, nonetheless genuinely really worth taking a look, whoa did one particular master about Mid East has got extra problerms at the same time

 32. Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated data, nonetheless seriously worth taking a appear, whoa did one discover about Mid East has got far more problerms also

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *