Hotshots och höftmått

Det är inte ofta jag hyperventilerar när jag läser debattsidor. Jag är liksom för luttrad för det. Men när jag läste Karl-Johan Karlssons inlägg i Expressen om skönhetsideal och självsvält blev det faktiskt riktigt svårt att andas.

Här är alltså en person, en vuxen person, som på allvar verkar tro att botemedlet mot allvarliga sjukdomar är att han går ut och berättar vad han och andra män tänder på (smala midjor kombinerat med breda höfter, inte hajfenor till skulderblad och revben utanpå huden) I nästa andetag förklarar han att män inte har någonting med problemen att göra (”hela showen verkar vara en intern angelägenhet, kvinnor emellan. Vi män står vid sidan av och skakar på huvudet”) för att sedan förtydliga att ”nästan inga killar vill ha flickor på 1,80 som knappt passerar 40-strecket på vågen.” Mitt i alltihop lyckas han också drämma till med en fantastisk beskrivning av unga kvinnor och män: ”unga tjejer är extremt lättpåverkade. De tuggar i sig idealet med hull (nja) och hår. Klart att de flesta unga killar vill ha sexpack och väldefinierade bröstmuskler, men bara ett fåtal grabbar ägnar halva sin vakna tid åt att försöka se ut som en manlig supermodell.”

Det är som sagt inte ofta jag hyperventilerar, och det är inte ofta jag är direkt oförskämd, men nu måste jag ändå fråga: ÄR MÄNNISKAN HELT JÄVLA DUM I HUVUDET?

Karl-Johan lyckas i sin text förklara hur han vill ha kvinnors midjor, höfter, revben, skulderblad och vikt. Han fastslår att det han gillar är det rätta (”så här borde modellerna se ut, det fattar vi också, och därför presenterar vi nu några glada tjejer av lite större storlek”, menar han att agenturerna borde säga) och ställer sig frågande till hur kvinnor kan vilja göra något alls om det inte är vad killar gillar och vill ha.

Och med denna totala brist på probleminsikt ger Karl-Johan faktiskt själv svaret på frågan han ställer. Vi är där vi är för att män som han fortfarande delar upp kvinnor i kött- och bendelar och recenserar dem utifrån egna smakpreferenser. Vi är där vi är för att han bekräftar att det viktigaste som finns för en kvinna är att estetiskt tillfredsställa honom, mannen. Vi är där vi är för att han inte gör ett enda försök att ta fokus bort från kroppen och kanske insinuera att det finns andra aspekter av människor som är viktiga än förhållandet mellan midjan och höfterna.

Så länge folk resonerar som Karl-Johan Karlsson kommer idealen att fortsätta skifta, men sjukdomsbilden vara konstant. För det spelar faktiskt ingen jävla roll om den man ska uppnå är synliga revben eller att vara ”en glad tjej av lite större storlek”. Problemet ligger inte där, vilket Karl-Johan skulle inse om han bara funderade i två sekunder på det han skrev om skillnaden mellan hur unga kvinnor och män förhåller sig till sin kropp.

Det här är knappast det bästa jag har skrivit, men så blir det när det är i affekt. Nu tänkte jag gå och dricka hotshots. Till Karl-Johans stora förvåning kommer jag inte bry mig ett skit om vad det gör med vare sig mina skulderblad eller höfter. För, tro det eller ej, ibland finns det  andra orsaker till att människor gör saker än att maxa olika kroppsdelar i en Expressen-skribents ögon.

145 Replies to “Hotshots och höftmått”

 1. JA! TACK. Samma här, blir sällan så förbannad av debattinlägg som när jag läste Karl-Johan Karlssons inlägg. Helt jävla otroligt.

 2. Bra skrivet! Förutom journalisten som borde ha tänkt lite längre, så måste det ju också vara upp till ansvarig utgivare att inte publicera den här typen av skräp. Det har brustit i flera led här.

  1. Lugn i stormen. Tvärtom, det är ju bra att det publiceras så att det kan diskuteras. Han framför ju helt vanliga fikarumsresonemang som endast kan förändras genom diskussion. Sen bör inte en ansvarig utgivare censurera åsiktskrönikor som inte bryter mot lagen, det skulle inte vara bra. Oavsett vad man tycker om innehållet så handlar det ändå om åsikter.

 3. Tack för att du skriver, Nina! Har nästan väntat på din reaktion! Kände ungefär samma sak när jag läste: självklart ska fler män delta i debatten, men just här var det så plågsamt uppenbart att han hade skippat researcharbetet. ”Tjejer, ni drömmer ju om FEL ideal!” I mina ögon lyckas han 1) ta sig friheten att håna smala kvinnokroppar, 2) byta ut ett ideal mot ett annat, 3) signalera att kvinnokroppens främsta funktion fortfarande är att vara estetiskt eller sexuellt tilltalande för heterosexuella män. (Jag skriver ”signalera” därför att han kanske menar att det absolut inte var något han medvetet ville förmedla, men faktum är att det är just det budskap som når läsaren.) Hade han blivit nedtystad och kritiserad ENBART för att han är man hade jag självklart försvarat hans rätt att delta i debatten. Men jag blev mest arg p.g.a. är urless på att matas med den här typen av budskap. (Hans svar är inte så mycket bättre: http://www.expressen.se/gt/kronikorer/karl-johan-karlsson/karlsson-debatt-om-att-tjejer-svalter-sig/).

  Vill tipsa om denna text om du inte redan har läst: http://rymdenmag.se/sjuka-forestallningar-om-unga-kvinnors-drommar/. Ont att läsa, men satte fingret på typ allt. Förminskningen, förlöjligandet och den totala avsaknaden av förståelse.

  1. Man ska inte vara för snabb med att dra i nödbromsen, jag håller till viss del med Thomas. I grund och något juridisk botten är det ju åsikter han vädrar och även om jag personligen skulle vilja begrava den texten till havets botten så är censur något man ska vara försiktig med.

   Men jag blir också så trött, så jäkla trött på personer som han och Gabriella Bark. Och alla hundratals kommenterare som visar hur äckliga dem är. Så jävla trött, vad gör man egentligen åt den känslan?

 4. This blog is obviously entertaining and besides amusing. I have found many useful stuff out of this amazing blog. I ad love to visit it again and again. Thanks a lot!

 5. Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your website is fantastic, as well as the content!. Thanks For Your article about & .

 6. Unquestionably believe that which you stated. Your favorite reason appeared to be on the web the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people consider worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 7. Rattling superb information can be found on web blog . It is fast approaching the point where I don at want to elect anyone stupid enough to want the job. by Erma Bombeck.

 8. Informative Article Undeniably imagine that which you stated. Your favorite justification seemed to be on the net the simplest factor to take note of. I say to you, I certainly get annoyed while people think about issues that they plainly do not understand about. You mana

 9. Pretty section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently quickly.

 10. Woah! I am really digging the template/theme of this blog. It as simple, yet effective. A lot of times it as tough to get that perfect balance between usability and appearance. I must say you ave done a amazing job with this. In addition, the blog loads very quick for me on Internet explorer. Superb Blog!

 11. Youre so cool! I dont suppose Ive learn anything like this before. So good to seek out any individual with some original thoughts on this subject. realy thanks for beginning this up. this web site is one thing that is wanted on the internet, somebody with a little originality. helpful job for bringing one thing new to the internet!

 12. Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated information, nevertheless definitely really worth taking a search, whoa did a single master about Mid East has got more problerms also

 13. Pingback: Homepage
 14. With havin so much written content do you ever run into any problems of plagorism or copyright violation? My blog has a lot of exclusive content I ave either authored myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the web without my authorization. Do you know any ways to help protect against content from being stolen? I ad genuinely appreciate it.

 15. 700214 770There is noticeably a great deal of dollars to comprehend this. I suppose you produced certain good points in functions also. 298545

 16. The very next time I read a blog, Hopefully it doesn at fail me as much as this particular one. I mean, I know it was my choice to read through, however I actually thought you would have something helpful to talk about. All I hear is a bunch of crying about something that you could possibly fix if you were not too busy looking for attention.

 17. Usually I don at read article on blogs, but I would like to say that this write-up very compelled me to try and do it! Your writing style has been amazed me. Thanks, very nice post.

 18. Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated data, nevertheless seriously worth taking a look, whoa did one particular find out about Mid East has got a lot more problerms too

 19. Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated data, nevertheless genuinely really worth taking a search, whoa did one discover about Mid East has got much more problerms at the same time

 20. Pingback: Blue Coaster33
 21. Pingback: Learn More
 22. although internet sites we backlink to below are considerably not connected to ours, we really feel they may be in fact really worth a go by, so possess a look

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *