Veckan bästa.

Alltså GU vad glad jag blev när jag såg det här. Snowboardåkaren Sven Thorgren lackade ur efter att arrangörerna till en tävling han skulle delta i valde att visa upp lottningen på nakna tjejers kroppar (här kan man se filmen) Han lackade ur så pass att han skrev ett mail till arrangörerna och alla andra åkare, som (självklart pga han har rätt) slöt upp bakom honom. Sven är alltså snubbe och 19 år. Kan han, kan så klart alla.

För det är så himla viktigt att komma ihåg. Om man tar mod till sig och påpekar en orättvisa eller ett problem händer det väldigt sällan att omvärlden svarar genom att peka finger och säga Det vet vi men det skiter vi, för vi är SEXISTMAFFIAN, mohahahaha! Snarare brukar reaktionerna pendla mellan Shit det hade vi inte tänkt på! och Det har jag också tänkt på, så skönt att någon sa det. Alternativt så dryper de iväg och skäms, som tävlingsarrangören i det här fallet.

De flesta människor är vettiga och vill inte paja för någon annan. De flesta identifierar sig inte som rasister, sexister, homofober eller något annat frihetsinskränkande. Däremot är det färre som liksom Sven vågar eller orkar ta steget och säga ifrån. Därför är det så viktigt att de som gör det får credd. Så varför inte skriva en rad på Svens Facebooksida?

6 Replies to “Veckan bästa.”

  1. Jag har skrivit en rad till Sven och jag har länkat inlägget hos Expressen från min Facebook-sida. Tack för att du gjorde mig uppmärksam.

    Det är så fint och ger hopp för framtiden att Sven vågade och gjorde en protest, som gammal kvinna blir jag tårögd och glad på samma gång – det finns hopp.

  2. Jag tycker inte riktigt att det låter som att Thorngren tar ställning mot sexismen i reklamen, utan han verkar snarare vara orolig över att snowboardsporten i sig ska framstå som plump. Han känner ju först att det är viktigt att påpeka att han faktiskt är en heterosexuell kille (”don’t get me wrong here guys! I love hot girls”) och sen avslutar han med att han inte vill att sporten ska kunna liknas vid lantismotorsport för tio år sedan.

    Nog för att även jag tycker att det är underbart när folk säger ifrån vid sådana smaklösa tilltag som i det här fallet, men jag kan inte hjälpa att känna att han gör det av helt fel anledning och faktiskt inte står upp mot sexism utan snarare tvärtom.

  3. Pingback: Blue Coaster33

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *