Feminism, Rysskylan och Stjärnorna på Slottet

Förra veckan gick ju första avsnittet av programmet Fittstim – Min Kamp på SVT. Reaktionerna har varit många och till största del negativa, vilket är helt förståeligt. Det fanns en mängd konstigheter i det första programmet, från själva titeln (det var ju inte bara Belinda Olsson som skrev Fittstim, och jag kan inte låta bli att undra vad övriga deltagare tycker om den kapningen) till klippningen där man valde att låta några av Sveriges skarpaste hjärnor sitta och äta cupcakes alternativt pilla med en plasthjärna. Gudrun Schyman, Martin Ingvar och Ebba Witt Brattström fick tillsammans betydligt mindre airtime än Olssons skeptiska min och högljudda suckar.

Det som de flesta (och jag) dock har reagerat starkast på är valet av ämnen att diskutera. Olsson går in med den uttalade ambitionen att granska dagens feminism. Jag har en av Sveriges största bloggar med jämställdhetstema, så jag får väl lov att räkna mig som en del av den. Dagens feminism, alltså. Men om jag går igenom mitt arkiv hittar jag inte ett enda inlägg som berör det som tas upp i programmet. Jag har inte skrivit ett ord om genuspedagogik på förskolan. Inget om rätten av bada topless på badhus, om Femen, om när eller hur föräldrar borde prata om sina barns kön.

Jag menar så klart inte att de frågorna inte också finns, att de inte diskuteras i andra forum, eller att de inte är viktiga. Men det blir ju ganska svårt att granska ett ämne och samtidigt helt ignorera helheten. Det Olsson visar upp är ju, som flera andra har påpekat, snarare dagens medialogik än dagens feminism. Visst, det skrevs jättemycket om ordet hen under en kort period. Men att det skrivs mycket om något betyder inte att det är det viktigaste, eller att det påverkar flest människors liv. Med samma logik borde Rysskylan eller Stjärnorna på Slottet vara det mest centrala i alla svenskars liv de senaste åren.

Som tur är kan vi ju lösa det här problemet. Vi kan hjälpas åt att lyfta fram de frågor vi faktiskt tycker är intressantast. Rättis har redan lanserat ett liknande initiativ på Facebook, men jag skulle vilja komplettera det mer kvalitativt. Kurera lite. Jag börjar med att gräva i mitt eget arkiv baserat på det som har delats och kommenterats mest. Inte ett facit alltså, utan ett alternativt förslag. Några delar kan vara:

Att jämställdhet inte är ett lyxproblem

 Att våga kalla sig feminist, oavsett kön, politisk ståndpunkt, och så vidare, vilket var temat för mitt tal i Almedalen (intressant nog är det en ganska stor del av talet som handlar om att om feminismen ska växa måste vi tåla att den är splittrad. Alltså precis det Olsson motsätter sig i sitt program, där hon verkar mena att Femen-aktivism ersätter exempelvis fackföreningars kamp för lika lön, att det inte kan ske samtidigt, vilket i sig är mycket märkligt)

Om tjejtidningars kroppsfixering och ansvar

Om sexuellt våld i och med domen i Tensta-målet

Om att ge utseenderelaterade komplimanger till barn

Om män som tror att allt kvinnor gör handlar om att behaga dem

Om lilla-gumman-tanter 

Om objektifiering av kvinnokroppar i reklam

Nu undrar jag givetvis: Vilka feministiska inlägg, artiklar, filmer, tv-program, initiativ eller liknande tycker ni har varit de mest centrala det senaste året? Min förhoppning är att kunna sammanställa en lista med 10 förslag på ämnen som kanske inte har fått så mycket kvällstidningsutrymme, men som är viktiga för många. Känns som att någon på SVT kan behöva kolla på det.

14 Replies to “Feminism, Rysskylan och Stjärnorna på Slottet”

 1. Ja bra!
  Alla frågor är viktiga och får plats i debatten.
  Jag tycker att lagar och syn på sexuellt våld är det som känns allra viktigast nu.

  Nina Ruthström – skjuter från spinnsidan
  http://ninaruthstrom.se

 2. Varför inte ett knäck om Yahoo’s Marissa Mayer? Cool dam som gör så gott hon kan i en super hård bransch.

  Eller om de integrerande mötena mellan latinamerikanska- och finska städerskor när de möter svensk medelklass där de möts i dörren och växlar några ord och sedan beger sig till sina respektive arbeten där de levererar värden för sina kunder.

  Eller om de smarta kvinnliga managementkonsulter som efter att ha gjort några effektiviseringsprojekt sedan tar anställning i respektive myndighet och planerar en smart karriär när 40-talistproppen går ur.

  Eller om småföretagande kvinnor i sjukvårds- och omsorgsbranschen som plötsligt kan ta betalt för sina tjänster.

  Eller om invandrade kvinor som kommer från samhällen som ligger några hundra år efter oss i synen på kvinnors rättigheter och hur de ser på sina liv och möjligheter nu – vis a vis sin tidigare situation.

  1. Vinster i välfärden? Du menar sjuksköterskor som har råd att åka till Thailand på de allmännas bekostnad? De får ju lön av oss skattebetalare! Inte skall väl skattebetalarna stå för resor till Thailand!

   Eller vilka vinster är det du så specifikt är ute efter? De som slarvas bort i landstingen eller de som skickliga vårdgivare kan skapa på marginalen om de har nöjda vårdtagare och får fortsatt förtroende?

   Jag tror jag anar men det vore kul att se om jag har rätt.

   :^)

 3. Nina, allt du skrivit om feminism ar sa jakla bra. Varje gang du ror vid amnet blie jag sa himla inspirerad, laser pa och sprider vidare.

  Eftersom du ar sa klok vill jag fraga dig en jobbrelaterad fraga. Just nu har jag blivit tilldelad en kund som utfor brost operationer, framst pa kvinnor som haft brost cancer eller liknande. Jag ar den anda kvinliga kreatoren I teamet och har svart att ta moralisk stallning. 1) vad tycker du om skonhetaoperationer I medicinskt syfte? 2) hur kan man salja en skonhetsprodukt Fran en feministisk synvinkel? Ar det ok? 3) vet du nagra bra exempel pa reklam som hanterar body image pa ett vettigr vis?

  All pepp I varlden till dig. Vill att du ska slappa din bok prick nu!

 4. TACK! Kände exakt samma sak när jag så avsnittet. Förväntningarna var höga och jag tyckte verkligen att programmet behövdes för att folk som har fått feminismen helt om bakfoten skulle lära sig något. Men så faller det så platt…

  Förutom alla de bra ämnen du föreslog så tycker jag att kvinnors utrymme i barnmedia är ett viktigt ämne. Både avsaknaden av kvinnors representation samt hur kvinnor ofta porträtteras. (Typ http://www.seejane.org/) Allt börjar där.

  Tack för en grym blogg!

  /T

 5. Jag tycker att frågan om våldtäktskultur är i allra högsta grad aktuell och viktig och central för kvinnors rättigheter i Sverige idag (och i resten av världen). Det faktum att vi inte lyckas fälla våldtäktsmän trots att domen säger att våldtäkten ägt rum, som visats av flera fall på senare tid, är ett tydligt tecken på att något är fel – inget är tillräckligt mycket nej från en tjej, och total gränslöshet, empatilöshet och dumhet accepteras hos män. Det är begränsande för kvinnor och rent ut sagt förolämpande mot män.

 6. Pingback: Blue Coaster33
 7. Pingback: stream movies

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *