hej alla tjocka, präktiga offerkoftor!

När en har en större blogg där en uttalar sig om sånt som många har åsikter om händer det ibland att människor kommenterar. Oftast brukar kommentarerna handla om det som själva inlägget handlar om, men vissa stannar inte där utan känner sig även manade att säga något om personen som har skrivit inlägget. Nio gånger av tio är detta något väldigt trevligt. Men ibland är det inte det. Jag brukar försöka svara på kommentarer individuellt, men eftersom de här följer vissa tydliga teman (kreativitet brukar inte vara de här människornas främsta kännetecken) tänkte jag att jag kanske kan spara både min och kommentatorernas tid genom att göra en gemensam insats. Håll till godo.

Kommentar: Du är präktig och PK

Svar: Jag blir jätteglad att du tycker det! Enligt Oxford English Dictornary är definitionen av politisk korrekthet ‘att undvika uttryck och handlingar som exkluderar, marginaliserar eller förolämpar vissa etniska, kulturella eller andra grupper.’ Det är skitviktigt för mig, så blir jätteglad att det kommer fram tydligt i bloggen. Präktig är också något jag eftersträvar med full kraft, om det typ innebär att be idioter dra åt helvete och inte tycka att det är okej att folk behandlar andra som skit.

Kommentar: Du är tråkig

Svar: Jag tror att du har hamnat på fel ställe kanske? Jag skriver inte här för att vara rolig, faktiskt inte alls. För rolighet föreslår jag att du kollar in exempelvis Girls eller Parks and Recreation eller kanske The Ellen DeGeneres Show, istället för att hänga på mediabranschens bloggportal som typ bara handlar om reklam och politik?

Kommentar: Det du säger har inget stöd i verkligheten, du hittar bara på

Svar: Eh, nej. Allt jag skriver har stöd i verkligheten. Om det är något jag själv har tänkt ut är jag noga med att påpeka det.  Jag är ju akademiker till yrket så jag gillar att grotta ner mig. Även om jag inte anger fulla akademiska referenser i alla inlägg (det skulle bli aptråkigt att läsa då) så ger jag dem alltid när någon frågar.

Kommentar: Och om det bygger på forskning är det fel på forskningen. 

Självklart finns det ingen forskning som är felfri eller omöjlig att kritisera. Men om något har visats i hundratals studier av oberoende forskare (som att objektifiering av kvinnokroppar är negativt för samhället på olika sätt) brukar det ligga något i det. Jag skulle vilja påstå att jag är rätt bra på att läsa forskning, pga är mitt jobb och så. Men den som hittar ett tydligt problem i någon av mina källor får så klart hemskt gärna lyfta fram det, en vill ju inte gå runt och ha fel!

Kommentar: Du är ett offer/har på dig en offerkofta

Det här har jag aldrig riktigt fattat. Alltså ordet offer som förolämpning. Det är ju fakta, liksom? Jag kan inte välja att inte vara ett våldtäktsoffer om jag har blivit våldtagen, eller ett offer för rasistiska strukturer om de har drabbat mig. Det kan ju inte vara ett problem (och framför allt kan det inte vara offrets fel). Man löser ingenting genom att be en person som är ett offer för orättvisor eller våld sluta vara ett offer; man löser det genom att avskaffa de strukturer och beteenden som har skapat problemen till att börja med. Däremot kan vi välja hur vi hanterar den skit som livet slänger på oss alla. Jag väljer att skriva om vissa problem för att verka för förändring. Ni som föredrar en annan lösning får gärna berätta hur en borde göra i stället!

Kommentar: Du är bara där du är på grund av din pappa

Om det inte hade varit för min pappa (och min mamma) hade jag inte ens fötts. Så jag är självklart där jag är delvis på grund av min pappa. Han har dessutom gett mig en schysst uppsättning personlighetsdrag (som exempelvis envishet och hyfsat bra gehör) och aldrig tvivlat på att jag kan göra vad fan jag vill. Dessutom är han en duktig reklamare som jag har lärt mig massor av. Så igen kan en ju tycka att det är lite stating the obvious och inte en kritik: självklart är mina gener, min uppfostran och mitt kontaktnät anledningar till att jag är där jag är, precis som det är det för alla andra. Däremot tror jag inte att 50 000 människor sätter sig upp i sängen varje vecka och tänker SHIT! jag är ju skyldig Göran Åkestam en tjänst så det är bäst att jag går in och läser hans dotters blogg. Det verkar en smula överambitiöst.

Kommentar: du är ett vänstervridet Södermalmsäckel

Sant: Jag bor på Södermalm. Falskt: Jag röstar inte vänster. Min ideologi är en blandning av vänster och liberalism (det som brukar kallas grön). Om denna kombination gör mig äcklig så får det vara så.

Kommentar: du är ett överklassvridet Östermalmsäcket

Här får jag ibland lust att skriva ett klassiskt hur ska ni ha det egentligen? men jag misstänker att det inte är samma person som skriver om Södermalm och Östermalm. Eller så är det så, att sanningen (dvs att jag är uppvuxen på Östermalm i övre medelklass, och nu bor på Södermalm och engagerar mig i typiska vänsterfrågor) gör mig ÄNNU äckligare. Äckelstorm! Dessvärre är det här inget jag kan ändra på, hur mycket ni än kommenterar. Jag kommer alltid att vara uppvuxen på Östermalm. Det är bara att acceptera.

Kommentar: Du är tjock

Den här är så himla svårbemött. ja? nej? jag vet? va? Så jag nöjer mig med ett enkelt: vad sjutton har det med något att göra?  

Så där! Med det sagt hoppas jag att alla känner att de har fått svar på sina påståenden och att vi kan gå vidare till mer kreativa och spännande förolämpningar.

33 Replies to “hej alla tjocka, präktiga offerkoftor!”

 1. Din blogg är extremt viktig och vettig. Är otroligt imponerad över hur du behåller ditt lugn trots att människor kommenterar på en så låg nivå! De som vill kommentera på det sättet kan starta en egen blogg och se hur många läsare de får. Fortsätt som du gör, du behövs.

 2. Hur tänker MP gällande gemensam välfärd och ägande? Läste en intervju med Maria Wetterstrand där hon säger att MP står till höger om Socialdemokraterna. Hur kan det då vara en blandning mellan vänstern och liberalism. Är inte den liberalistiska människosynen att alla ska vara fria att klara sig själva helt enkelt. Jag tänker rösta på VP för jag vill ha en socialdemokratisk regering med starka vänsterinslag. MP har sagt att dom kan tänka sig att samarbeta med Moderaterna vilket skrämmer mig oerhört.

 3. Alltså åhh du är så himla bra. Älskarälskar det här inlägget, fy vilka klockrena svar och jag älskar hur du bemöter den här typen av kommentarer! Viktigt att ta de med en viss humor och sarkasm tycker jag, hur fasen ska man annars ens reagera på såna löjligheter?

 4. Yeah! Du är så himla cool Nina! Det är så sjukt, du borde inte ens behöva skriva sådana här inlägg men nu är det ju som det är… Ta inte åt dig utan fortsätt att stå på dig! Majoriteten av oss läsare läser ju ändå din blogg för vi tycker om dig och det du har att skriva. Din blogg är väldigt inspirerande, intressant och viktig! Så kör bara kör!!

 5. men gahhh :/ 🙁
  det här är anledningen till att jag aaaldrig skulle orka hålla i en sån politisk/åsiktsladdad blogg som din även om jag skulle vilja så himla gärna. sjukt bra svar på tal i alla fall. du är awesome!

 6. I read from New York via Google Translate because I find what you have to say both interesting and relatable. I generally fail at commenting at all, but this post was a wonderfully cool response and I had to say it. Good day!

 7. Hihi, var tvungen att googla Göran Åkestam. Aldrig hört talas om… Så jag läser iaf inte här pga din pappa!

 8. Så bra, haha! Du är verkligen en förebild, glöm aldrig att på varje ”du är tjock” går det tusen ”du är fantastisk”! <3

 9. Ett bra inlägg, och nu har jag kvittat min skuld till Göran också. Ska klicka vidare nu och läsa en annan arbetskamrats dotters blogg nu som tack för en god middag.

 10. Aldrig hört talas om din pappa… men önskar att jag var lika bra med ord och bokstäver som du är!

 11. Alltså vadå ”din blogg är inte rolig”. Förstår om detta inlägg inte var menat som humor men DET VAR JU JÄTTEKUL! När alla påståenden bemöts med fakta så verkar det ju helt absurt att folk kan skriva så som de gör. Tihi.

 12. Hej Nina!
  Vet att du har skrivit tidigare om att du har haft problem med ätstörningar och att du skulle försöka ta tag i dem nu. Skulle du inte kunna skriva ett inlägg om det, hur det går och vad du gör för att må bättre, om du har några tips och liknande? Jag är själv i samma situation och vore skönt att höra vad en klok person som du tänker kring det här.

  1. Hej! Jag har skrivit om det några gånger förut, senast i inlägget And other stories. Om du söker dig tillbaka i arkiven hittar du en del! Det är liksom för mycket för att få ihop i ett inlägg, i alla fall just nu när jag fortfarande delvis är inne i det.

 13. Det där med att Södermalm skulle vara så rött är väl inte så självklart längre. Och även om det ändras till nästa val så finns nu för tiden en stabil blå väljargrupp på Södermalm. 2010 fick tex enbart Moderaterna 30,22% i valkretsen Södermalm-Enskede. Men man får väl hoppas att stadsdelen fortsätter att vara PK i alla fall 🙂

 14. Var du just tvungen att flytta till Södermalm för du är för fri invandring och emot män och hatar svensk kultur, flytta tillbaka till Öfre tack

 15. Pingback: Blue Coaster33
 16. Pingback: Details
 17. Pingback: alkaline water
 18. Pingback: alkaline water

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *