Lev och låt leva

Eftersom jag har skrivit en del om träning och hälsa de senaste veckorna har det dykt upp en del frågor och kommentarer jag skulle vilja förtydliga hur jag menar.

1. Hälsa är inte samma sak som utseende. 

Som jag har skrivit förut är det omöjligt att se på någon om hen har god hälsa. Till och med läkare måste ju fråga, känna och ta prover för att kunna lista ut hur någon mår, så chansen att vi vanliga dödliga ska kunna avgöra med en snabb blick är typ obefintlig. En tidning som handlar om hur kroppen ser ut (genom att vara exempelvis ”tajt” eller ha en viss typ av utseende på armarna) handlar alltså inte om hälsa, utan om utseende.

Det är naturligtvis helt okej att skriva och läsa tidningar om utseende, om man tycker att det är kul och meningsfullt. Men att kalla det något annat är dumt och gör diskussionen förvirrad.

2. Hälsa är inte samma sak som smalhet

Vissa har känt sig manade att upplysa mig om att övervikt minsann är ett jättestort problem som många lider av. Det vet jag så klart, pga bor inte under en sten. Men det har ingenting med tidningar som Shape Up att göra. Om tidningar, tv-program, kokböcker och bilagor om dieter och träning minskade människors övervikt skulle ju problemet sedan länge vara löst. Vi har hållit på med den här mediekonsumtionen i flera decennier, och ändå blir vi inte (som samhälle) mindre överviktiga. Tvärtom, vi blir MER överviktiga. Det är alltså skitsnack att påstå att den här massmediala psykosen hjälper folk. Det gör den inte.

Dessutom är det otroligt förenklande att tro att smalare per definition innebär att man mår bättre. Visst finns det många studier som visar att normalvikt (allt annat lika) får oss att leva längre än övervikt och undervikt. Men allt annat är sällan lika. Och media pratar sällan nyanserat om ”normalvikt”. Shape up och liknande tidningar skriver inte ”nå normalvikt”. De säger ”bli smalare” eller ”tappa kilon”, oavsett läsare. Dessutom syns normalvikt, alltså det som ger de här livsförlängande fördelarna, väldigt sällan i media när vi snackar ”träning och hälsa”. Det är undervikt som är det ”normala” i de sammanhangen. När vi tittar på oss själva och vill se ”hälsosamt smala” ut är det alltså rätt stor chans att bilden vi ser framför oss inte alls är hälsosamt smal, utan underviktig.  Och som sagt, vad vi än ser på ytan vet vi ingenting av vad som pågår där under.

3. Hälsa är inte samma sak som träning

En läsare poängterade att vältränade människor har större chans att överleva fysiska trauman, som exempelvis trafikolyckor. Så är det så klart, och det är en jättebra anledning att träna. Själv läste jag Mikael Niemis Fallvatten i helgen och fick en nytändning i löpningen pga vill kunna springa ifrån en naturkatastrof om jag någonsin hamnar i en. De otränade i den boken dör direkt.

Jag menar alltså inte att träning inte är bra för kropp och själ, jag menar att den har en märklig särställning som det enda som är bra för kropp och själ. Om det kommer en tsunami är det toppen att jag kan springa en mil relativt fort och har lagt många träningstimmar på det. Om Sverige invaderas av Ryssland hade det troligtvis varit bättre för min och mina näras hälsa om jag hade tillbringat samma timmar med att lära mig ryska. Det finns skitmånga olika sätt att öka sina chanser till ett långt och lyckligt liv, och de allra flesta forskare är överens om att många nära relationer till andra människor, och att känna sig behövd och meningsfull, är det viktigaste av allt. Whatever gets you there, liksom. Men träning är liksom allt annat ett val och en möjlighet bland många.

4. Hälsa är inte ett krav

Det här har jag också skrivit förr men det tål att upprepas: alla får träna precis vad, när och hur mycket de vill, av vilken anledning som helst. Men precis som det måste vara okej att springa flera mil mitt i natten eller ägna hundratals timmar av sitt liv åt att försöka skaffa en ”perfekt rumpa” (för att citera TV3s nya träningprogram), måste det vara okej att låta bli. Man får anse att en fika med mormor är bättre för hälsan än två timmar bikramyoga. Man får också skita fullkomligt i att ha hälsa som en parameter för sitt liv. Man får röka, snusa, dricka, gå upp i vikt, vara en soffpotatis. Man måste inte. Men ska vi ha ett riktigt fritt samhälle måste det också vara okej att vara ohälsosam.

Lev och låt leva. Det är nog det viktigaste av allt.

12 Replies to “Lev och låt leva”

 1. ”Men ska vi ha ett riktigt fritt samhälle måste det också vara okej att vara ohälsosam.”

  Och förståss få tycka att smala och vältränade personer är mer attraktiva än deras motsatser.

  // TC

  1. Förstås får du tycka vad du vill men det sorgliga är ju hur samhällsidealen (och vad du tycker är snyggt – om det nu är ”smala och vältränade personer”) påverkas av medier. Medier som vill tjäna pengar på att sprida kroppsideal som 90% av befolkningen aldrig kommer att nå upp (ner) till.

   Att inte ifrågasätta sina preferenser när de kräver en livsstil som är rakt motsatt en hälsosam sådan, är att stå upp för och förstärka sjukliga ideal. Det får folk tycka och känna och älska men det försvarar inte det ovärdiga i det.

 2. Guuu, va härligt att hitta din blogg! Wow! Fredagen är räddad 🙂
  Ser fram emot att grotta ner mig i alla inlägg här framöver!

  Äntligen lite vett!

 3. Så bra skrivet och så sant. Det är ett otroligt fokus på just VIKTEN i all media, och det är verkligen ett dåligt mått för hälsa och välmående. Jag varken behöver eller vill gå ner ett gram men vill träna och äta nyttigt då jag trivs bra med det. Det är tydligen inte möjligt att man är nöjd med sin vikt trots att man inte ser ut som idealet men att ”se perfekt ut” är en otroligt märklig parameter på hälsa. Vad är ens det? Jag tränar på Friskis & Svettis och älskar mångfalden där på människornas kroppar, det är verkligen träningsglädje som gäller!

 4. Just wish to say your article is as astonishing. The clearness in your post is simply excellent and i can assume you are knowledgeable on this subject. Fine along with your permission allow me to grasp your feed to stay up to date with drawing close post. Thank you a million and please carry on the rewarding work.

 5. Pingback: Blue Coaster33
 6. Pingback: stream movies

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *