Avgå alla.

Jag brukar verkligen utgå från att människor försöker. Att de flesta vill väl, gör så bra de kan, och om det blir fel är det oftast inte meningen. Men när det gäller Lindex börjar jag få rätt ont om tålamod nu faktiskt.

Lindex står ju som de flesta vet knappast för någon framåtsträvande reklam, varken vad gäller form, idé eller innehåll. Deras strategi verkar vara att göra precis som konkurrenterna fast lite sämre, och de har många gånger kritiserats i media och anmälts till Reklamombudsmannen för hur kvinnor avbildas i kampanjerna.

Lindex har bland annat kritiserats för sina obejktifierande bilder och väldigt smala modeller. 

Om Lindex har tagit till sig av kritiken (som kommer i första hand från företagets målgrupp, obs) döljer de det väldigt väl. Via Idealrevolution får jag nämligen reda på att i sin senaste reklamkampanj använder Lindex sin egen personal för att visa hur brett deras sortimentet är. Resultatet är…. drumroll… det här:

Mitt största problem med det här är själva idén. Jag har skrivit förut om det problematiska i att använda sin egen personal i reklam som handlar om att ta av sig kläderna. Att anställda ska bedömas som kroppar när det inte alls har med deras jobb att göra (som det ju har med en fotomodell) tycker jag är olustigt. Att folk inte ens ska få fokusera på sin kompetens när de jobbar, utan också där tvingas fundera på om de är snygga nog. Så som Lindex representant beskriver processen i Aftonbladet låter det inte direkt som en teambuildingaktivitet, utan som en förstärkning av det samhället gör hela tiden med kvinnor: visar upp, bedömer, sorterar, väljer ut, bekräftar, allt baserat på kropp och utseende. Att få stå avklädd framför en kamera är med den logiken någon slags belöning. Finare än att köpa in tyg eller ge kunder råd i butik. ORKA.

Utöver det finns det ett annat problem som många andra också har skrivit om: de kroppar (för det är kroppar det handlar om här, hur mycket Lindex än vill yra om att de visar ”personligheter”) som har ”belönats” med att få vara med i kampanjen är nästan exakt likadana. Och dessutom förvillande nära de ideal som helt vanlig reklam visar för oss, varje dag. Det gör att de här bilderna inte blir befriande. De tajtar snarare till spelplanen ännu mer: nu är det inte bara professionella modeller som ska ha raka tänder, glittrande ögon och synliga magmuskler. Tro inte att du som är en vanlig kvinna med ett vanligt jobb kommer undan!

Som sagt, jag vill gärna tro det bästa om folk. Men det finns gränser för allt tålamod. Och det jag någonsin har haft för Lindex tog slut exakt precis nu. Avgå alla, tack.

206 Replies to “Avgå alla.”

 1. Helt stört. Är sååå less på företag som väljer sexistisk reklam då jag känner mig helt maktlös. Gillar tex AA’s kläder – men kan inte se på deras reklam(utan att få sån ångest), vågar inte gå dit längre. Nu kanske det blir samma med Lindex: ”HURRA!”.
  Vad ska man göra om reklamen i samhället trycker i hjärtat så pass att man vill spy? Som hämmar kvinnor att känna sig välkomna i samhället i stort?
  Vet inte!

 2. En fråga rörande något helt annat – du skrev ett inlägg rörande engagemang. Att de som engagerar sig i en specifik fråga ofta får mer kritik för allt de inte engagerar sig för än de som inte engagerar sig alls får. Jag hittar inte det inlägget, vore jättetacksam för länk!

  1. Oj, jag känner igen resonemangen men vet inte på rak arm vilket inlägg det var – någon annan som vet?

 3. Skit.. är det bara modeller som jobbar på Lindex? Eller har de bara valt ut kvinnor som ”passar in” ?

  Konstig idé, kommer från en som inte alltid håller med den kritiken de får.

 4. Spot on with this write-up, I actually suppose this web site wants much more consideration. I’ll probably be again to learn much more, thanks for that info.

 5. Very good blog you have here but I was wondering if you knew of any community forums that cover the same topics talked about in this article?I’d really love to be a part of online community where I can get feed-back from other experienced people that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Appreciate it!

 6. Hullo, just become aware of your posting through Bing, and located that its truly informative. I shall be careful for brussels. I’ll appreciate in the event you proceed this later on. Various individuals will likely to end up taken advantage of your writing. Thankx

 7. Way to be Team Sea Dragon! Looks like you’re nearing the tip of Iceland! WOW!! Thanks for raising awareness and caring about this big beautiful earth of ours! The world is not ending and you’re doing something about it! Onward! ( And please, always safety first… precious cargo and all)

 8. Really, would be to superb little bit of write down which has been run into operating in rather long a long time. Accomplish in addition come by our website.

 9. I live in the Maldives and although the resorts are beautiful the local islands and the attitudes towards just throwing trash into the ocean are disgusting. I think it is a lack of caring along with a lack of education about the environment.

 10. 559686 358039Fantastic artical, I unfortunately had some issues printing this artcle out, The print formating looks just a little screwed over, something you might want to look into. 744922

 11. Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated information, nevertheless seriously worth taking a look, whoa did 1 master about Mid East has got far more problerms also.

 12. Procedure currently have determined this blog to be very educational and handy. Keep pace the fantastic function and submitting the relevant material

 13. We all take care of uncovered this website to be really handy and useful. Sustain the favorable deliver the results and submitting the relevant stuff

 14. although internet websites we backlink to below are considerably not associated to ours, we feel they’re truly really worth a go via, so possess a look

 15. although internet websites we backlink to beneath are considerably not connected to ours, we really feel they’re truly really worth a go by, so have a look

 16. Hi, Neat post. There’s a problem along with your website in web explorer, could test this?IE still is the marketplace chief and a huge element of people will pass over your great writing due to this problem.

 17. Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated information, nonetheless definitely really worth taking a appear, whoa did 1 understand about Mid East has got a lot more problerms as well

 18. Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated information, nevertheless genuinely worth taking a appear, whoa did a single discover about Mid East has got much more problerms at the same time

 19. 19024 813293Great day! This post could not be written any much better! Reading this post reminds me of my previous room mate! He always kept chatting about this. I will forward this write-up to him. Fairly certain he will have a great read. Thanks for sharing! 112126

 20. although websites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we feel they may be truly really worth a go through, so have a look

 21. Excellent items from you, man. I have take into account your stuff previous to and you are simply too magnificent. I actually like what you’ve got here, really like what you’re stating and the way in which by which you are saying it. You are making it enjoyable and you still take care of to keep it wise. I can not wait to read much more from you. This is actually a tremendous web site.

 22. Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated information, nevertheless actually really worth taking a appear, whoa did one find out about Mid East has got far more problerms also

 23. Hi there! This post couldn’t be written any better! Reading this post reminds me of my good old room mate! He always kept chatting about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

 24. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this website. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s challenging to get that ”perfect balance” between superb usability and appearance. I must say you have done a amazing job with this. Also, the blog loads super quick for me on Firefox. Superb Blog!

 25. post (Blog 4 of 6) Bay of Bengal Expedition – OUR TRASHY TRAWLS Where’s it from and where’s it goin… appeared first on 5 Gyres Understanding Plastic Pollution Through Exploration, Education,

 26. I think this is among the most important info for me.
  And i’m glad reading your article. But wanna remark on some general things, The site style is ideal,
  the articles is really great : D. Good job, cheers

 27. 862947 96045Thank you for the very good writeup. It in fact was a amusement account it. Appear advanced to far added agreeable from you! Even so, how could we communicate? 688628

 28. Pingback: Blue Coaster33
 29. Every when in a while we opt for blogs that we read. Listed below are the most current internet sites that we opt for

 30. Pingback: Learn More
 31. Pingback: water ionizer
 32. Pingback: alkaline water
 33. Excellent information from you while keeping inside the blogging site in the same manner.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *