Hon är inte jag

Min första semesterbok blev en jag har haft på läslistan längre än jag kan minnas, men av oklar anledning inte har kommit till förrän nu. Golnaz Hashemzadehs debut blev tokhyllad när den kom för ett par år sedan. För mig är den extra spännande, eftersom jag och Golnaz gick på Handels precis samtidigt. Hennes beskrivning av aulan är alltså exakt samma aula som jag satt i. Jag var en av dem som röstade fram henne till ordförande i kåren, och var golvad av hur jäkla cool och framgångsrik hon alltid verkade vara.

Jag är född i Sverige och mina lärare har alltid haft lätt att uttala mitt efternamn. Men jag har aldrig, aldrig känt igen mig så mycket i en bok. Varje sida bränner sig in i hjärtat med svetslåga. Varje beskrivning är så på pricken, det är ju samma Stockholm, samma kläder, samma skolkorridorer, samma familj, samma avgrundsångest, samma uppvaknande, samma allt. Hon är kanske inte Golnaz men hon är definitivt jag. Fats modigare, då. Hon som vågar berätta allt rakt upp och ner utan att gömma sig bakom omskrivningar och strukturanalys.

Jag önskar att alla föräldrar, vänner, syskon, partners och lärare till duktiga unga människor ville läsa den här boken. Det kommer inte vara lätt och det kommer inte att vara kul, men till skillnad från så mycket annat kommer det är vara värt det. För alla är inte så bra som Golnaz på att beskriva hur det är, men alla känner igen sig. Jag lovar. Alla.

14 Replies to “Hon är inte jag”

  1. Nina, måste bara skriva ett litet kärleksbrev till dig. Läser för närvarande din bok och har länge länge läst din blogg och suttit och nickat framför datorn à la ”Amen guurlfrieeed!”, men jag har aldrig kommenterat. Förrän nu!
    Du är tamejfan en av de coolaste personerna jag vet. Du är så klok och har språkets gåva, för när du skriver/argumenterar för dina åsikter verkar allt så självklart. Jag har även hört dig föreläsa på Handels (där jag pluggar) om karriär och din resa. Allt det här har nu kulminerat i att jag ÖNSKAR att du vore det officiella språkröret för något politiskt parti för då skulle du ha min röst. Du formulerar dig på ett fantasktisk sätt (mellan rakt och målande) och har sån sjuk pondus. Du är en av mina främsta förebilder och jag hoppas att du alltid kommer fortsätta skriva/föreläsa/jobba för förändring för JAG kommer iallafall alltid vara en anhängare och påhejare! Tack för att du orkar hålla igång så att människor i hela världen blir lite klokare hela tiden! Keep it up! Du är bäst!

  2. Jag kan inte annat än att hålla med personen under/över här- du är så himla cool. Du är faktiskt lite av min idol på flera plan. Jag jan verkligen identifiera mig med dig och din bok är inte bara snygg och skön att hålla i (!) den kommer bli min bibel och har förändrat mitt liv. Kanske var jag ändå på väg till förändring men den har hjälpt mig på traven. Över gränsen. En bra gräns.

    Egentligen var det redan för två år sedan när jag gick in i väggen, tog till alkohol och till sist körde ner i botten (blev inlagd en vecka på Psyk/ jag som aldrig ens gått till läkaren) som jag en natt när jag inte kunde sova sträckläste din blogg. Satt i flera timmar och läste. Nu mår jag mer än bra men jag vill att du ska veta att du är grym och har nog fler ”fans” än du kan tro.

  3. Pingback: Blue Coaster33
  4. Pingback: stream movies
  5. Pingback: alkaline water
  6. Pingback: alkaline water

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *