Vi måste snacka om privilegier.

Jag läser en hel del amerikanska sajter och bloggar om feminism. Det är kul, för ofta skiljer sig diskussionerna här och där ganska mycket åt och man kan hitta både inspiration och nya idéer. En sån grej som är jättepoppis i USA just nu, men inte riktigt har nått den svenska mainstreamdebatten, är diskussionen om privilegium (privilege, på engelska). Jag tycker att vi borde snacka lite om det.

Privilegium är motsatsen till diskriminering. Precis som att diskriminering kan ske på många olika grunder (kön, hudfärg, läggning, klass, ålder, utseende osv) finns det många sorters privilegier. Och precis som diskriminering är privilegium ingenting som individen har valt eller gjort sig förtjänt av.

I feministiska diskussioner pratar man ofta om det manliga privilegiet, male privilege. Men man kan precis lika gärna prata om vitt privilegium, medel/överklass-privilegium, smalt privilegium, heterosexuellt privilegium eller fuktionellt privilegium. Den som är privilegierad åtnjuter helt enkelt frånvaron av att bli diskriminerad på just den grunden. Det den här personen är eller gör anses, inom den kultur personen befinner sig i, vara det normala och är alltså ingenting man behöver tänka särskilt på.

Jag är fullkomligt överöst med privilegier. Min hudfärg gör att jag aldrig behöver ha konversationen Var kommer du ifrån? Stockholm. Ja, men var kommer du från egentligen? Min sexuella läggning gör att jag aldrig behöver rätta folk som utgår ifrån att min partner är en kille. Min klass gör att jag inte tvekar en sekund på att jag hör hemma på högskolan, på restaurangen, i fina butiken. Min funktion gör att jag inte behöver spana efter rullstolsramper så fort jag ska hem och hälsa på en kompis. Min kroppsstorlek gör att jag kan trycka i mig en hamburgare och få uppskattande kommentarer från omgivningen, inte äcklade blickar. Och så vidare. Det är helt enkelt en jäkla massa grejer jag inte behöver gå runt och oroa mig över varje dag. Det gör att jag kan lägga enormt mycket mer energi på sånt jag egentligen vill göra.

Privilegium innebär inte att livet är problemfritt. Självklart gör det ont att bli kallad jävla överklassunge av barnen som ska vara ens kompisar. Självklart kan jag som lång och smal kolla avundsjukt på kurvigare tjejer. Självklart finns det en massa situationer jag också kan känna mig obekväm i. Men det betyder inte att jag inte får del av fördelarna av mitt privilegium i väldigt många fler fall. Det här skriver jag för i princip varje debatt jag har följt om privilegier har hamnat i en sån diskussion: vadå, ni som säger att det finns ett smalhetsprivilegium, tycker ni att det är kul med ätstörningar eller? Nej, så klart inte. Men man måste vara väldigt närsynt om man inte kan ta in att den som följer samhällets normer får en massa oförtjänta fördelar som andra inte har. Inte överallt, alltid. Men för det mesta, och för det mesta utan att vi ens märker det. Vi ser det som självklart att vi ska få gå, stå, prata, jobba här.

Och det är just det som är poängen: det är oförtjänt. Inga av de här fördelarna mina privilegier ger mig har jag förtjänat. Det har inget med min kompetens eller person att göra. Det är helt slumpmässigt. Just därför är det så viktigt att prata om det. Privilegier (och motsatsen diskriminering) får oss att fatta fel beslut, anställa fel människor, hålla tillbaka talang. För att komma åt det räcker det inte att prata om vilka som orättvist väljs bort. Vi måste också prata om dem (oss) som orättvist väljs till. Därför tycker jag att det är dags att föra in lite mer privilegier i den svenska debatten.

(nu har jag skrivit privilegier ungefär 7000 gånger i det här inlägget. Det är skitsvårt att stava, så om det är fel någonstans får ni stå ut med det, eller säga till. Kram!) 

109 Replies to “Vi måste snacka om privilegier.”

 1. Fast en del i många privilegier är ju att iom att man får förtur till många saker så finns ju därför möjligheten att utveckla kompetens, t.ex. att få ett jobb för att du är vit man gör att du också blir kompetent på sikt. Jag tycker oftast att det är där debatten fastnar, många är medvetna om att privilegier finns, men argumenterar samtidigt för att vita medelbra män oftare är chefer av kompetensskäl.

 2. Men va, då måste du hänga i ett annat Sverige eller så är det för att du inte engagerar dig i just Fi, jag tycker du förs jättemånga bra samtal om privilegier och tolkningsföreträde! Tänk så olika man kan uppfatta sin omvärld. Tips är Aporna -gruppen på fejjan, där förs det ofta debatter om just priviliger. Eller Lady Dahmers blogg, tex eller massa andra feministbloggar. Kul att du belyser det också!

  1. hej! jag skrev (och menade) mainstreamdebatten, alltså den som förs i brett i TV, tidningar, sociala medier. Den här bloggens läsare har en massa olika bakgrunder och de flesta följer inte feministbloggar eller interna Fi-diskussioner. Så min åsikt är att det generellt är bättre att prata om något en gång för mycket än en gång för lite.

 3. Jag håller med Ellen. Tycker också att det förs många diskussioner om privilegium i Sverige och vet inte riktigt vart du hänger om du inte upptäckt det.

  Tack för en superbra blogg! Och bok! Som jag visserligen precis börjat läsa men jag gillar den so far.

 4. Skrivs supermycket om detta viktiga ämne av de olika gäst-postarna på det feministiska instakontot @kvinnohat samt på sajter som Rummet. Det är också ett ämne som Fi pratar väldigt mkt om. Hela Fi:s politik vilar idag på insikten om att det finns många som utsätts för dubbla/tripplade/korsverkande förtrycksformer. Så jag skulle inte säga att det är tyst om privilegier i Sverige. Fi har tex haft utbildningar om dessa frågor för sina medlemmar 🙂

  1. Sorry, såg nu att du redan fått comments om detta och svarat. men ja, även i mainstream-medias debatt finns dessa röster idag. Typ Aftonbladet debatt osv. Nöjesguiden. Inte i Dagens industri kanske men i alla sammanhang där det pratas feminism och/eller rasism öht så ser jag dessa frågor lyftas. DOCK så håller jag med om att det är för lite engagemang i frågorna. För även om t.ex. alla som följer Fi får veta asmycket o allt från funkis- och transfobi till rasifierade kvinnors dubbla utsatthet… så ser man jävligt många vita cis-feminister som liksom nöjer sig med att berätta att de tycker det är fel. Typ vita kvinnor som inte tror att de själva är en del av detta förtryck. Jag är vit, cis, medelklass och jag har pratat länge om privilegier utan att egentligen rucka på de privilegier jag har. Först sedan jag gick med i Fi har jag fattat att det inte räcker att TYCKA. jag måste backa. måste göra mig av med min orättvist lätta positiion. En kamp som inte är jobbig är ingen kamp. Jag har fattat att jag inte är oskyldig förrän jag anstränger konkret mig för dom som inte har samma privilegier.

 5. Väldigt intressant! Jag är född i ett annat land men uppvuxen i Sverige. En sak har slagit mig när jag var yngre. Alla i min vänkrets skulle göra ngt efter gymnasiet – jobba som aupair, säsonga i Alperna, plocka frukt i Australien, jobba i bar i London etc – ni fattar. De tog för givet att de lätt skulle kunna få dessa jobb. ”Alla gillar svenskar”. ”Svenskar är eftertraktade.” ”Svenskar har bra arbetsmoral.” Själv var jag ”typ” svensk men kunde inte ”dra nytta av det” då jag alltid möttes av skepsis: ”Where are you from?” ”Sweden.” ”You don’t look Swedish to me.” Det var till slut lättare att söka jobb på sin ursprungsnationalitet än att ”låtsas vara svensk” om ändå ingen såg en som svensk. Då var jag i alla fall ärlig (eller?!) Det var tyvärr tidigt under min uppväxt uppenbart att det svenska/västerländska utseendet/nationaliteten var eftertraktat i sin ”renaste form”. Det som förvånade mig var också bristen på reflektion från mina vänner över sina privilegier. Istället var de nöjda att ”alla” ville ha dem och erfarenheter man hade samlat på sig i sina ungdomsår blev en språngbräda för nya saker. Jag säger inte att alla svenskar har haft det lätt. Som du skriver finns det de som inte passar in i normen. Min text baseras enbart på en observation bland mina vänner. Själv har jag upplevt att det har varit lättare att komma in på mer kvalificerade jobb senare i livet där utbildning mer räknats. Men visst hade det varit kul att bedömas på vem man är och inte på andra premisser och om alla kunde reflektera ett varv, både när det gäller positiv- och negativ särbehandling så hade man kunnat komma någonstans. Tack!

 6. Simply to follow up on the up-date of this matter on your web page and would wish to let you know how much I treasured the time you took to put together this handy post. In the post, you really spoke of how to definitely handle this issue with all ease. It would be my pleasure to gather some more strategies from your blog and come up to offer others what I discovered from you. Thanks for your usual terrific effort.

 7. Woman of Alien Perfect get the job done you have got completed, this site is de facto great with great data. Time is God as strategy for maintaining every little thing from going on directly.

 8. Thanks for some other great article. The place else may just anyone get that kind of info in such a perfect means of writing? I have a presentation next week, and I am on the search for such info.

 9. Wow, wonderful weblog format! How long have you ever been running a blog for? you made running a blog look easy. The overall look of your web site is magnificent, let alone the content!

 10. Excellent goods from you, man. I’ve take note your stuff previous to and you’re just extremely great. I actually like what you’ve received right here, certainly like what you are stating and the way in which in which you assert it. You make it enjoyable and you still care for to stay it wise. I cant wait to learn far more from you. That is really a terrific web site.

 11. Wow, incredible blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is fantastic, let alone the content!

 12. although sites we backlink to below are considerably not connected to ours, we feel they are really really worth a go by way of, so have a look

 13. Pingback: Blue Coaster33
 14. Pingback: streaming movies
 15. Pingback: alkaline water
 16. Pingback: best bottled water
 17. Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated information, nevertheless actually really worth taking a search, whoa did a single discover about Mid East has got much more problerms at the same time

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *