Både SD och imamer måste ta avstånd från sin svans

Kanske har näthatarna lyckats mobba ut Alexandra Pascalidou som programledare i Ring P1 – hon skrev en bloggpost som ångade av ilska, sorg och vanmakt över hur hon  behandlats under en längre tid.

Jag slås av – varför hon och inte jag?

Som hon är jag född utomlands, jag i England med en engelsk far och en ungersk mor, hon i Rumänien av grekiska föräldrar.

Vi är båda mediepersoner, vi är väl anpassade till det svenska samhället, vi talar och skriver bättre svenska än de flesta infödda.

Vi kan båda vara hyfsat provokativa och tar plats.

Hon är kvinna, jag är man. Är det den enda skillnaden som motiverar de fega anonyma hatarna att hoppa med spikskor på Alexandra Pascalidou?

Under alla omständigheter är det för djävligt det hon har utsatts för.

Så här skrev jag igår på Twitter:

Jag fick många ”retweets” och ”favourites”, men tvingades bara blocka tre som var skadeglada över Pascalidous öde. Det är ett gott betyg till mitt flöde.

Jag kräver av Mattias Karlsson att SD-toppen tar avstånd från hatattackerna mot Alexandra Pascalidou. Kanske skulle det fungera, eftersom den giftgröna svansen av rasister lyssnar allra mest på sina ledare i riksdagen.

Mattias Karlsson brukar ju säga att han inte har något emot ”de integrerade och anpassade” utlandsfödda (bara det ett argument som får håret att resa sig), men nu har han ju chansen att visa att han menar allvar. Är det något Alexandra Pascalidou är så är det ju ”integrerad och anpassad”.

Nu kan jag riktigt höra de smarta SD-topparna i sina fina riksdagskostymer muttra sitt mantra: ”Vi kan inte skuldbeläggas för vad anonyma hatare gör. Vi har ju sagt att det råder nolltolerans för rasism i vårt parti”.

Det är precis samma argument som de flesta imamer har när de vägrar ryta till med orkanstyrka: Vi tar avstånd för allt IS står för, allt  slaktande, all tortyr av småbarn, allt skändande av islam som religion.

Istället hör vi dem säga: ”Vi kan inte skuldbeläggas för vad IS gör. Det råder nolltolerans mot våld inom islam”.

Visst är det skillnad mellan att slakta småbarn och förstöra ovärderliga museiföremål som IS gör och att trakassera sönder en programledare med rasism och sexism, men likheten mellan ledarnas attityd till sin svans är slående.

Jag tycker det vore befriande om Mattias Karlsson kunde fördöma den rasistiska hetsen mot Alexandra Pascalidou, inte bara offentligt i media utan också i det som internt går ut till medlemmar. Är det nolltolerans mot rasism så ska det vara nolltolerans.

Paul Ronge

Uppdatering: Riktigt bra krönika av DN:s Amanda Björkman i samma ämne.

Uppdatering 2: Jan Helin i Söndagskrönika om Pascalidou och ”det förtryckta folket”.

 

One Reply to “Både SD och imamer måste ta avstånd från sin svans”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *